Șapte temeri ale bărbatului legate de sarcină

0

Sarcina este perioada în care viitorii părinți trăiesc împreună bucuria împlinirii iubirii lor. Este cunoscut faptul că femeile trec prin diferite stări contradictorii atunci când află că sunt însărcinate de la euforia momentului până la frica de noul statut și neliniștile care derivă din acesta. Dar bărbații dezvoltă și ei temeri legate de sarcina partenerei lor. Deși, în aparență pot părea că nu se stresează, nu sunt nici ei scutiți de frici și panică, ba chiar și de depresie. Probabil că nu întâmplător femeile sunt cele care dau naștere copiilor, care îi alăptează și cele care se ocupă mai mult de creșterea și îngrijirea lor.

Ce temeri au bărbații legat de sarcina partenerelor lor?

1. Bărbații se tem de schimbările partenerei, de stările ei de agitație, de irascibilitate sau chiar de depresie. Nu se simt pregătiți emoțional să facă față acestor stări, le este teamă de cum vor reacționa când soția sau prietena le va cere câte și mai câte. Dar nu întotdeauna femeia devine o dominatoare care doar impune reguli și dă porunci, iar soțul nu va fi pe postul de sclav, ci de susținător și ajutor al acesteia.
2. O altă temere care macină viitorii tătici este pierderea atenției partenerelor de viață atunci când acestea sunt însărcinate. Bărbații se simt neglijați și chiar geloși pe mica ființă din pântecele femeii. Tații se gândesc că aceasta va acapara gândurile și iubirea soției și după naștere, iar ei vor cădea în disgrație, fiind îndepărtați din acest paradis familiar. Dar acest lucru nu ar trebui să fie adevărat, deoarece copilul face parte din universul ambilor părinți și are nevoie de iubirea și armonia din relația celor doi.
3. Celor mai mulți bărbați le este teamă de ecografii, de imaginea bebelușului pe care o văd pe ecran. Li se pare că acesta arată urât și că ar putea rămâne așa, le este frică ca medicul să nu depisteze vreo malformație sau altă problemă de sănătate. Mica ființă care palpită în burtica partenerei lor le creează emoții intense și se simt ei înșiși neajutorați. Îmi amintesc că și soțul meu era stresat de ecografii și mă tot întreba dacă este normal să arate așa viitorul nostru copil. După ce s-au născut copiii, s-a liniștit și i s-au părut cei mai frumoși copii din lume. Dar pentru ce părinte, copilul său nu este cel mai cu moț?
4. Bărbații cu o viață socială activă manifestă neliniști în privința ieșirilor lor cu prietenii. Le este teamă ca bebelușul să nu aducă schimbări radicale și ei să fie în imposibilitatea de a mai avea o viață socială. Îi îngrozesc nopțile nedormite, programul pe care noul membru al familie îl impune, faptul de a nu mai putea călători sau ieși la distracții. Desigur că un copil aduce schimbări majore în programul unui cuplu, dar aceasta nu înseamnă că s-a terminat viața. Se pot apela ocazional la diferite ajutoare sau se adaptează planurile, astfel încât să îl includă și pe copil. Chiar dacă este provocator, poți călătorii cu copiii fără probleme, poți ieși în oraș (nu noaptea și nu în baruri). Alegi drept companie familiile cu copii și, astfel, și adulții și copiii au parte de socializare și de distracție.
5. Viața sexuală este o altă temere a bărbaților. În timpul sarcinii, unii bărbați se tem să nu rănească bebelușul, să nu provoace contracții mai devreme decât ar trebui. Le este frică că viața sexuală va fi afectată și după naștere, deoarece partenera și-ar putea pierde interesul pentru sex. Aceste decizii trebuie luate în doi, astfel încât lipsa sexului să nu-i îndepărteze pe unul de celălalt. Pot fi găsite alte modalități de manifestare a tandreții care să apropie partenerii. Iar, după naștere, cu puțină comunicare și creativitate, viața sexuală poate să înflorească. Mai ales, că este ca în prima tinerețe. Pe furate.
6. Majoritatea bărbaților își fac griji și pentru noua responsabilitate care le apasă pe umeri. Ei se gândesc că nu vor face față financiar unei familii mărite, că nu vor fi capabili să asigure confortul unei vieți decente și liniștite. Apariția unui nou membru înseamnă cheltuieli sporite, de multe ori neprevăzute, ceea ce poate strica echilibrul financiar al familiei. Dar și cheltuielile pot fi făcute cu cap. Poate exista și aici un echilibru, stabilirea unor priorități, renunțarea la lucruri scumpe și inutile etc.
7. Teama de a nu fi un tată bun este și ea un factor de stres pentru unii bărbați, care se gândesc deja la modelul pe care-l vor oferi copilului, dar și la viitorul pe care trebuie să i-l asigure. Tații se gândesc dacă vor fi capabili să ofere o educație adecvată copilului lor și să-l ferească de influențele nefaste ale celor cu care va intra în contact atunci când va crește. Și tații, ca și mamele, poartă propriile lor poveri emoționale. Acestea se pot rezolva în terapie dacă sunt prea grele.
Alte temeri ale unor bărbați vizează reala paternitate a copilului, grija pentru sănătatea partenerei, inadaptarea la noul statut etc.

Cred că toți bărbații bifează cel puțin o temere legată de viitorul cuplului și de copilul mult așteptat. Dar, toate aceste stări angoasante pot fi ameliorate printr-o bună comunicare cu partenera, prin implicarea sa pe toată perioada sarcinii și după ce se naște copilul, prin detensionarea conflictelor care pot fi generate de noua etapă din viața cuplului. Există viață și după copii!

Atunci când un cuplu este solid și își dorește să rămână împreună, copilul nu va fi un impediment, ci un plus de fericire și împlinire. Nu uitați că relația între părinți influențează în mod direct copilul și viitorul emoțional al acestuia. Și că tații sunt adevărații supereroi din viața copiilor lor!

Dragi tătici, voi ce temeri ați avut atunci când partenera a fost însărcinată?

Dacă v-a plăcut acest articol și dacă îl considerați util, m-aș bucura dacă l-ați aprecia cu un like sau dacă l-ați distribui mai departe. Pentru ultimele articole, urmăriți pagina mea de Facebook sau de Instagram.

About The Author