Ai găsit o căpușă, ce poți face ?

0

Îmi amintesc de căpușele pe care i le scotea bunica cu penseta lui Bobiță, câinele copilăriei mele. Erau, grase, mari, negre și îmi era frică de ele. Bobiță se gudura fericit că a scăpat de ele.

Deși am petrecut, mereu, timp îndelungat în natură, nu s-a prins nicio căpușă de mine. Sau nu am aflat eu vreodată să fi intrat în posesia vreuneia. De fapt, nici nu-mi amintesc să fi fost vreo panică legată de căpușe în toată copilăria mea. Și nici mult timp după.

Acum, de câte ori mergem în natură, ne stresăm la gândul că ne-am putea pricopsi cu o căpușă. Desigur, teama vizează mai ales copiii. Mai ales, în contextul pandemiei, când nu este de dorit să ajungi la spital cu niciun motiv.

Cum ne-am pricopsit noi cu o căpușă

Tocmai anul acesta, am experimentat și noi povestea cu căpușele la copii. Mai ales că este invazie de căpușe în această perioadă. Acum câteva zile, am descoperit o căpușă pe spatele fetiței mele. Ca în fiecare week-end din ultimele săptămâni, am ieșit cu rulota în natură. Am vizitat și o rezervație de animale sălbatice. Copiii au alergat liberi prin iarbă. I-am verificat la duș, dar se pare că am făcut-o superficial. Abia marți seara, la un control mai amănunțit, am descoperit o căpușă mică pe spatele Almei. Era un punct negru, care, la prima vedere nu ai fi zis că este o căpușă. Cum nu avem niciun instrument de scos căpușe și nici vreo îndemânare în treburi de-astea, m-a cuprins o oarecare panică. Noroc cu nașa fetiței care se pregătește să devină asistentă și care este și vecină cu noi. A venit repede cu kitul ei de îndepărtare a căpușelor. Odată constatarea fatală făcută, a pus un spray care a înghețat căpușa, apoi a scos-o repede cu cu o pensetă. Totul a decurs bine, pericolul este dacă îi rămâne capul în interior. Nu am mai apucat să pozăm căpușa și să o facem vedetă.

Pentru că nu am știut cu exactitate câte zile a stat căpușa prinsă de spatele micuței noastre, am mers prima data la farmacie să întrebăm ce putem face. Ne-a recomandat să îi dăm antibiotic, dar nu înainte să vorbim cu medicul de familie. Am sunat apoi la Peditel. Am aflat că, mai nou, se recomandă antibiotic, în contextul mușcăturii de căpușă. De asemenea, ne-au recomandat, pentru liniștea noastră să facem un test după ce trec trei săptămâni. A doua zi, am discutat și cu medicul de familie și ne-a prescris un antibiotic.

Ce sunt de fapt căpușele și de ce sunt ele așa de periculoase ?

Cu această ocazie, am răscolit internetul și am aprofundat tot ceea ce aflasem despre aceste insecte în ultimii ani.

Căpușele sunt niște insecte parazite, adică se folosesc de un corp gazdă să își facă de cap, mai exact să se hrănească cu sângele acestuia. În timp ce se hrănește, bacteriile din sângele căpușei infectate ajung în sângele gazdei, provocând infecția.

Căpușele se încadrează în aceeași familie cu păianjenii și scorpionii. Marea lor problemă este că pot transmite boli grave ca  boala Lyme (cunoscută și sub numele de borelioza, cauzată de bacteria Borrelia burgdorferi) și meningoencefalita. Nu toate căpușele sunt purtătoare de acești viruși neprietenoși. Se pare că în alte țări, cum ar fi America, căpușele pot provoca mai multe și mai grave boli decât căpușele noastre autohtone. Dar cum nu putem ști care căpușă este purtatoare de boli și care nu are, trebuie să apelăm la un medic care să ne sfătuiască dacă luăm sau nu antibiotic.  Riscul să contactăm o boală crește, în cazul în care căpușa a stat atașată mai mult de 36 de ore. De aceea, este ideal să fie depistată și îndepărtată cât mai repede.

Există și niște simptome ale unei eventuale contaminări, dar nu apar sută la sută în toate cazurile de posibile îmbolnăviri : febră, erupții pe piele, dureri musculare, inflamarea articulațiilor sau frisoane. Doar analizele pot stabili cu certitudine dacă o căpușă este sau nu transmițătoare de boli.

Unde găsim căpușele ?

Căpușele fi găsite oriunde este iarbă, verdeață.  Contrar unor mituri, nu sar si nici nu zboară din copac. Șansa să iei o căpușă crește dacă în zona respectivă sunt și animale. Se prind de corpul gazdei și rezistă acolo până la câteva zile, în cazul în care nu sunt îndepărtate. Așadar, dacă un copilul se plimbă cu trotineta și cade în iarbă sau într-un tufiș, se poate pricopsi cu o căpușă. Dacă te plimbi printr-o pădure, te poate agăța o căpușă. Dacă faci un picnic în natură și mergi cu picioarele goale prin iarbă, hop și căpușa. La fel de bine ți se poate întâmpla să interacționezi cu o căpușă în parcuri, în curtea bunicilor sau la plimbare, în natură.

 Cum te poți proteja contra căpușelor ?

În primul rând, dacă ai ghinionul să interacționezi cu o căpușă, nu este o tragedie. Nu este o soluție să nu mai ieși în natură, să nu lași copiii să se tăvălească prin iarbă sau să meargă desculți. Nu te poți proteja de ele întotdeauna. Poți să te ungi cu un ulei repelent (aveam și noi în dorare, dar nu apucat să îl folosim). Poți să porți pantaloni și bluze cu mâneci lungi în drumeții. Ideal ar fi să nu fie nicio bucată de piele expusă.

Acasă, puneți la spălat toate hainele cu care ați fost îmbrăcați și faceți o baie minuțioasă pe tot corpul. Examinați fiecare parte a corpului, că nu se știe unde se poate ascunde dușmanul.

În cazul în care observați că vreo flămândă din asta s-a atașat de piele, trebuie îndepărtată cât mai repede de cineva îndemânatic. Atenție mare să nu îi rămână capul în piele. Pericolul este atunci când căpușa, în încercarea ei de a se apăra, va scuipa în sângele copilului conținutul stomacului ei, adică ceea ce poate transmite boala de care ne este teamă.

Apelați  mai bine la un medic, în caz că nu aveți instrumentele necesare sau nu vă pricepeți la îndepărtat căpușe.

Nu luați antibiotoc decât la recomandarea medicului care stabilește tipul de antibiotc și dacă este indicat sau nu. Eu nu i-aș fi dat Almei antibiotic dacă aș fi știut exact când s-a atașat căpușa și cât  a stat lipită de ea.

La prima experiență cu căpușele este normal ca rațiunea să fie umbrită de emoții. Acum, înarmați cu informația necesară, nu ne mai este teamă de căpușe! Urmează să ne luăm și kitul de îndepărtat căpușele și, mai ales, vom fi mult mai vigilenți !

Mare atenție, mai ales că acum este sezonul lor și este invazie de căpușe ! Plimbări plăcute în natură fără surprize neplăcute!

Surse:

https://www.cdc.gov/ticks/tickbornediseases/tick-bite-prophylaxis.html

Dacă v-a plăcut acest articol și dacă îl considerați util, m-aș bucura dacă l-ați aprecia cu un like sau dacă l-ați distribui mai departe. Pentru ultimele articole urmăriți pagina mea de Facebook sau de Instagram.

Credit foto: Depositphotos

 

 

 

 

 

 

 

About The Author