Aparatul dentar mobil pentru copii – ce este și avantajele lui (P)

0
aparate dentare copii

Tratamentul cu aparat dentar are rolul de a corecta afecțiuni ortodontice și anomalii dento-faciale, precum poziționarea necorespunzătoare a dinților pe arcada dentară, mușcătura incorectă sau malocluzia. Deoarece problemele de ocluzie pot fi observate între 6 și 12 ani, tratamentul cu aparat dentar fix începe, adesea, în jurul vârstei de 12 ani.

Tratamentul ortodontic început timpuriu, în etapa de dezvoltare și creștere a copilului, ajută la obținerea unor rezultate optime pe termen lung.

Cum îl ajută pe copil purtarea unui aparat dentar?

Un zâmbet estetic, cu dinții aliniați corect pe arcada dentară, contribuie la creșterea încrederii în sine.

Tratamentul ortodontic are rolul de a corecta mușcătura copilului, cu rezultate imediate  în ceea ce privește procesul de masticație și fonația, dar și de corectare a simetriei faciale.

În plus, dinții drepți sunt mai puțin predispuși la a dezvolta carii, atunci când periajul dentar este efecuat periodic, iar vizitele la cabinetul medicului stomatologic nu sunt amânate.

Cauzele apariției afecțiunilor ortodontice la copii

Cauzele care favorizează apariția afecțiunilor ortodontice pot fi moștenirea genetică, traumatismele dentare, pierderea timpurie sau târzie a dinților de lapte, dar și menținerea după vârsta de 2 ani a unor obiceiuri vicioase, precum suptul degetului sau al suzetei.

Amânarea vizitei la medicul ortodont pentru depistarea acestor afecțiuni poate contribui la apariția altor boli orale, precum:

  • carii dentare
  • afecțiuni gingivale
  • pierderea timpurie a dinților
  • afectarea vorbirii și a procesului de masticație
  • uzura smalțului
  • probleme cu maxilarele și articulațiile temporo-mandibulare

Aparate dentare fixe vs aparate dentare mobile pentru copii

Îndreptarea dinților poate fi realizată în diferite moduri, medicul ortodont fiind cel care va recomanda tipul de tratament adecvat nevoilor funcționale și estetice ale copilului, ținând cont de vârsta și dentiția acestuia.

Aparatele dentare tradiționale cu brackets realiniează dinții pe arcadă prin aplicarea de presiune direcționată. De regulă, tratamentul ortodontic cu aparat dentar fix începe în jurul vârstei de 12 ani, atunci când dentiția permanentă este aproape finalizată.

Pe de altă parte, atunci când problemele ortodontice ale copilului sunt identificate în stadiu incipient, medicul ortodont poate interveni timpuriu în corectarea acestora cu ajutorul unui aparat dentar mobil.

Un aparat dentar mobil pentru copii ajută la ghidarea și stimularea creșterii oaselor, la corectarea problemelor de ocluzie și reprezintă prima fază a tratamentului ortodontic.

De regulă, majoritatea copiilor care poartă aparat dentar mobil au nevoie și de un tratament ortodontic cu aparat dentar fix pentru a obține rezultatele optime din punct de vedere estetic și funcțional. Medicii ortodonți recomandă începerea tratamentului ortodontic de timpuriu pentru corectarea acestor probleme, pentru că în acest fel pot fi evitate alte probleme ce ar putea să afecteze sănătatea orală.

Aparat dentar mobil pentru copii – ce este și cum acționează

Există diferite tipuri de aparate dentare mobile ce pot fi purtate de copil în scop ortodontic. Indiferent de modelul ales, toate aceste dispozitive pot fi purtate și înlăturate în mod independent.

Aparatele dentare mobile au recomandarea medicală de a fi purtate cel puțin 8 ore pe zi, pentru a obține rezultatele dorite.

Aparatele dentare mobile sunt utilizate la copiii care au încă dinți de lapte (temporari) pentru diferite redresări ortodontice, precum:

  • repoziționarea maxilarului
  • alinierea dinților
  • corectarea mușcăturii (ocluzia)

Acest tip de aparat dentar este utilizat, de regulă, în prima etapă a unui tratament ortodontic, până la apariția dinților permanenți, după care se continuă cu aparate dentare fixe.

Un avantaj al acestor aparate este că ele pot fi personalizate în culorile preferate ale copilului, crescând, astfel, gradul de acceptare a tratamentului.

Cum se întreține corect un aparat dentar mobil

Aparatul dentar mobil poate fi curățat mai ușor decât cel fix, deoarece poate fi îndepărtat.

Pentru o igienizarea corespunzătoare este nevoie de următorii pași:

  • îndepărtarea aparatului dentar mobil înainte de fiecare masă
  • după fiecare masă, înainte de a-l purta de nou, copilul trebuie să se spele pe dinți
  • medicul ortodont poate recomanda soluții special concepute pentru curățarea aparatului dentar
  • când nu este purtat, medicul recomandă ca aparatul mobil să fie păstrat în ambalajul original, pentru a se evita deteriorarea acestuia.

Tipuri de aparate dentare mobile

●      Aparat dentar mobil Twin block – permite calibrarea diferențelor dintre maxilare

●      Aparat dentar mobil de tip trainer – utilizat în tratamentul dinților strâmbi și înghesuiți. Plăcuța din acrilat din care este realizat, atașată pe suprafața dinților, dispune de un șurub activator cu ajutorul căruia părintele, la indicațiile medicului ortodont, activează dispozitivul.  Acest tip de aparat dentar mobil este foarte eficient pentru stimularea dezvoltării corecte a maxilarelor, prin lărgirea arcadelor dentare, favorizând creșterea corectă a dinților pe arcade.

●      Aparat dentar mobil de tip TRAINER System – ajută la antrenarea musculaturii feței și permite ghidarea optimă în cazul erupției dinților permanenți pe arcadă. Printre avantajele acestui tip de dispozitiv ortodontic se numără: poziționarea corectă a limbii, corectează respirația orală, corectează obiceiuri vicioase (suptul degetului, a suzetei după vârsta de 2 ani).

●       Invisalign teen – este un tip de aparat dentar mobil, detașabil, transparent și ușor de purtat. Tratamentul cu invisalign Teen este ușor de urmat, confortabil și estetic pentru copil. Este recomandat în corectarea de afecțiuni ortodontice necomplicate.

Avantajele unui aparat dentar mobil pentru copii

  • permite intervenția timpurie în corectarea afecțiunilor ortodontice
  • corectează obiceiuri vicioase și problemele de vorbire
  • poate fi utilizat în tratarea copiilor de la vârsta de 4 ani
  • ajută la obținerea unor rezultate finale deosebite
  • favorizează menținerea unei igiene orale zilnice corecte, mai ales în cazul dinților strîmbi
  • poate fi personalizat în culorile preferate ale copilului
  • corectează problemele de ocluzie de timpuriu

La ce suntem atenți pe parcursul tratamentului ortodontic:

  • menținerea unei diete alimentare echilibrate
  • limitarea consumului de alimente bogate în zaharuri
  • menținerea unui ritual corect de igienizare a dinților, de două ori pe zi
  • evitarea consumului de alimente lipicioase sau dure

Așadar, specialiștii recomandă părinților să obișnuiască copilul cu vizitele la medicul dentist încă de la apariția primilor dinți pe arcadă și să urmărească îndeaproape dezvoltarea dentiției, temporară sau permanentă.

Atitudinea preventivă rămâne, întotdeauna, cea mai bună abordare pentru un zâmbet sănătos pe termen lung.

 

Text: AdMarks Media

 

 

 

About The Author