Cum acționează poveștile terapeutice asupra inconștientului copiilor noștri

0

„A fost odată ca niciodată” sunt cuvintele care ne transpun într-o lume magică. Actul de a povesti provine din timpuri imemoriale și face parte din toate culturile umane. Poveștile au fost folosite mereu ca mijloc de conectare între generații, dar și ca modalitate de a transmite valori, informații sau experiențe de viață. Mai mult, metaforele din povești fac legătura între emisfera stângă a creierului (sediul inteligenței raționale, limbajul, gândirea lineară, aritmetica etc.) și cea dreaptă (a emoțiilor, a inteligenței intuitive, a inconștientului, artelor etc.) De aceea, metaforele au forța să rezolve diferitele probleme cu care se confruntă copiii și îi pot ajuta pe părinți și pe educatori să gestioneze mai ușor diferite situații din viața celor mici.

Ce sunt poveștile terapeutice ?

Fiecare dintre noi devine povestitor zi de zi, în mod conștient sau mai puțin conștient. Le spunem copiilor noștri povești pentru a ne conecta cu ei, pentru a-i amuza sau pentru a-i ajuta când se confruntă cu o emoție prea mare, cu o schimbare în viața lor, cu un conflict etc. Poveștile terapeutice, spre deosebire de cele raționale, au un mesaj care acționează în plan emoțional. Ascultătorul se identifică cu personajul sau cu problema prezentată în poveste, fără a fi expus în mod direct. Simbolurile ascunse în țesătura poveștii ajută la transmiterea mesajului la un nivel profund, cel al gândirii metaforice, care ajută la internalizarea acestuia de către ascultător.

Accesează inconștientul, acolo unde zac emoțiile blocate și neconștientizate. Totodată, oferă inconștientului soluții pentru deblocarea acestora și gestionarea lor. Poveștile terapeutice îi provoacă pe copii să fie atenți la diferite aspecte din comportamentul lor și îi ajută să își vindece anumite frustrări, anxietăți sau să facă față unor schimbări.

Cum alegem poveștile terapeutice?

Atunci când dorim să utilizăm poveștile terapeutice ca instrument de vindecare, trebuie să ținem cont de respectarea particularităților de vârstă și să selectăm poveștile astfel încât acestea să fie relevante pentru subiect. După ce identificăm problema cu care se confruntă copilul, alegem poveștile care abordează tema respectivă.

Cum poți folosi poveștile terapeutice ?

Poveștile terapeutice nu trebuie explicate. Copilul are nevoie să descopere singur sensurile. Discuția se poartă doar dacă copilul dorește să vorbească despre poveste.

Cu ajutorul poveștilor terapeutice, eu am abordat și cu copiii mei diferite subiecte. Prin intermediul lor, l-am pregătit pe cel mare pentru apariția surioarei. Tot cu ajutorul poveștilor terapeutice, i-am ajutat să se pregătească pentru intrarea în colectivitate sau să înțeleagă mai bine diferite comportamente ale lor sau ale altor copii. Acum, lucrăm la alte aspecte: teama de întuneric, dezvoltarea atenției și a capacității de concentrare, a interesului pentru învățare. Am descoperit astfel de povești terapeutice la Editura Diana.

Am ales cartea „Poveștile terapeutice vin să ne învețe”, coordonată de Ioana Cherechianu și Natalia Coroiu și patru povești scrise de Adriana Mitu, autor și specialist în dezvoltarea emoțională a celor mici.

Colecția „Poveștile terapeutice vin să ne învețe ” conține povești create de elevi, de studenți, de către cadre didactice și psihologi. Poveștile sunt scurte și abordează diferite aspecte din viața copiilor (limbajul agresiv, timiditatea și acceptarea celorlați, teama de necunoscut, hărnicia, adaptarea copilului la mediul școlar etc.)

Povesti terapeutice care vin sa ne invete

Există și povești care sunt însoțite de sugestii privind activitățile care se pot face la clasă cu copiii, pornind de la scenariul narativ.

„Țara lui Noapte Bună și fabrica de vise” are ca temă teama de întuneric și apariția coșmarurilor. Este o carte potrivită pentru copiii care nu vor să adoarmă seara și au nevoie de un sentiment crescut de siguranță.

„Ana, Victor și Neuro descoperă misterele creierului” îi ajută pe copii să descopere cum funcționează creierul lor, despre emoții și creier, despre memoria scurtă și de lungă durată, de ce somnul este important și cum să își dezvolte dorința de a învăța.

Povesti terapeutice

Ana, Victor si Neuro descopera misterele creierului

„Aurica în orașul grăbit” este o ediție cartonată și are ca scop dezvoltarea atenției și a capacității de concentrare. Rolul său este ca cei mici să înțeleagă de ce este important să nu lași lucrurile neterminate, dar și să înțeleagă consecințele acțiunilor sale asupra celor din jur.

Aurica in orasul grabit

Tot o ediție cartonată este și „Hector se pregătește să devină vrăjitor”,  carte care abordează un subiect important pentru școlari : motivația, perseverența și stimularea interesului pentru învățare. Din păcate, foarte mulți copii învață doar pentru motivația extrinsecă (pedepsele și recompensele) și își pierd sau diminuează astfel dorința naturală de a învăța.

Hector se pregateste sa devina vrajitor

La finalul fiecărei cărți, Adriana Mitu ne propune o serie de întrebări de înțelegere a textului, dar și de întrebări personalizate, care îi ajută pe copii să internalizeze mesajul trasmis. Cărțile conțin, de asemenea, și soluții pentru fiecare subiect abordat și jocuri care îi vor amuza pe cei mici și îi vor face să aprofundeze subiectele abordate. Aceste exerciții practice sunt interactive și dinamizează activitatea.

La finalul lecturii, copiii vor fi mai liniștiți, mai veseli și mai încrezători în forțele proprii, deoarece înțeleg mai bine situațiile cu care se confruntă și învață să rezolve singuri diferite probleme, să le privească din unghiuri diferite și să găsească soluții noi.

 

Dacă v-a plăcut acest articol și dacă îl considerați util, m-aș bucura dacă l-ați aprecia cu un like sau dacă l-ați distribui mai departe. Pentru ultimele articole urmăriți pagina mea de Facebook sau de Instagram.

 

 

 

About The Author