Vorbiți-le copiilor despre rădăcini ca să prindă aripi

0
arborele genealogic

Copil fiind, mă hrăneam cu poveștile bunicilor despre trecutul, despre copilăria, despre bunicii lor. Priveam la fotografiile alb-negru, ușor îngălbenite de trecerea timpului. Încercam să îmi imaginez poveștile acelor personaje. Povești de dragoste, povești despre război, despre copilării triste marcate de sărăcie, despre puterea de supraviețuire. Cu toții avem astfel de povești. Suntem parte din istoria familiei noastre, legați cu fire invizibile care ne urmăresc și acum în viața noastră din prezent.

Ne aruncăm în neam

Ne aruncăm în neam, uneori nu numai ca trăsături fizice sau psihice, ci și ca destin. Despre asta ne vorbește și teoria transgenerațională, cu sincronicitățile sale.

Mereu am fost preocupată de arborele genealogic al familiei. Am adunat ani de zile informații și fotografii despre strămoșii mei. Așa am aflat că povestea familiei mele din partea mamei începe undeva pe la 1824 când strămoșii mei, niște negustori armeni, au ajuns pe meleaguri românești unde au pornit o nouă viață. Sunt norocoasă că o strămoașă a adunat într-un jurnal toată istoria familiei sale, iar acum le pot citi copiilor mei, așa cum le citesc un saga. Prin fața ochilor ni se perindă filmul familiei: copii povești de dragoste, bucurii și suferințe, pierderi, înșelăciuni, lupte pentru supraviețuire, eșecuri și reușite.

În decembrie am fost la un seminar de „Vindecare a arborelui genealogic”. Timp de două zile, am adus cu toții în prin plan poveștile familiilor noastre. Au apărut dureri care se cer vindecate, dar și forță și energie pe care le purtăm în noi și le transmitem copiilor noștri. I-am iertat și le-am mulțumit.

Care este povestea numelui tău? Cum se numesc străbunicii tăi? De pe ce meleaguri au venit? Cu ce s-au îndeletnicit? Ce traume au suferit ei? Ce poveri duci mai departe din trecut? Ce valori are familia ta care i-a ajutat pe membrii săi în clipele de restriște?

Am înțeles atunci, mai mult ca oricând, cât de importantă este familia pentru noi. Cât de important este să ne cunoaștem rădăcinile. Cât de important este să le transmitem copiilor noștri valorile familiei noastre și informații despre strămoșii lor.

Încerc de atunci să adun piesele din puzzle-ul istoriei familiei mele. Să completez povestea să o pot transmite mai departe copiilor mei.

Istoria familiei ne dă rădăcini și ne oferă lecții de viață

Suntem în Săptămâna Mare a Paștelui ortodox. Ce prilej mai bun putem găsi să le vorbim copiilor despre trecutul familiei? Istoria familiei ne dă rădăcini. În această perioadă, în care stăm cu toții acasă, încercați să le povestiți despre aceste legături invizibile de familie.  Sunați-i pe bunici și rugați-i să le povestească nepoților povești din trecutul familiei. Din experiențele strămoșilor noștri, copiii pot învăța. Se zice că ne aruncăm în neam. Am preluat nu numai trăsăturile lor fizice sau morale, ci și talentele lor. Atunci când conștientizăm greșelile lor, nu le mai repetăm. Putem schimba tipare. Din victoriile lor, ne luăm puterea.

De aceea, pentru copii, cel mai frumos cadou este arborele genealogic al familiei din care provine. Scrisori vechi, documente, poze, obiecte vechi, tradiții sunt moștenirea cea mai de preț pe care o lăsăm copiilor noștri.

Copiii sunt fascinați de propria poveste a neamului din care fac parte. Acolo își vor găsi puterea de a merge la departe. De acolo le cresc aripile care îi vor duce pe calea propriului destin!

Dacă v-a plăcut acest articol și dacă îl considerați util, m-aș bucura dacă l-ați aprecia cu un like sau dacă l-ați distribui mai departe. Pentru ultimele articole urmăriți pagina mea de Facebook sau de Instagram.

Credit foto:  Annie Spratt on Unsplash

 

 

About The Author

Sunt Eliza Biro, creator de conținut, profesor, Instructor de Aware Parenting, mămica a doi pitici năzdrăvani care mă inspiră și mă provoacă să evoluez zi de zi.