Soarele mângâie blând ecranul laptopului. Copiii chicotesc pe iarbă. Și-au făcut o nouă prietenă și se distrează grozav împreună. Cu un ochi la ei, cu altul în laptop, mă las cuprinsă de inspirație și profit să duc la bun sfârșit sarcinile de muncă.
Cam așa au fost, în mare parte, zilele petrecute în Campingul Sălișteanca, situat în Săliște, lângă Sibiu.
Dacă nu ai casă cu curte, îți cauți. Așa am început noi să căutăm soluții potrivite pentru toată lumea care să îmbine munca cu relaxarea. Ne-am dorit mult ca cei mici să se joace în curte, iar noi să putem munci câteva ore pe zi, apoi să ne relaxăm împreună. Și chiar s-au jucat. De când coborau dimineața din rulotă și până seara, erau nedezlipiți de noua lor prietenă.
Ce fel de camping am căutat?
- Să fie aproape de Brașov, pentru că ne-am săturat de drumuri lungi în concediu.
- Să fie un camping curat, cu toate condițiile, deși noi folosim în general dotările noastre.
- Să fie liniștit ca să putem să muncim și să ne odihnim.
- Să existe magazine în apropiere să ne putem face provizii cât mai des.
- Să fie într-o zonă turistică să ne putem plimba, să vizităm locuri noi.
- Să fie semnal bun de internet să putem lucra.
Așa am descoperit Campingul Sălișteanca, la 20 de km de Sibiu, care întrunea toate criteriile noastre. Amplasat într-o zonă frumoasă, cu multă verdeață, Campingul Sălișteanca a devenit ca o doua casă pentru noi, timp de două săptămâni.
De la Brașov, am făcut cam două ore jumătate, drumul este foarte bun până aici. Am ajuns duminică seara, campingul era plin, fără să lase însă impresia de aglomerație.
Copiii s-au împrietenit imediat cu fetița proprietarilor. Au hrănit iepurașii din camping, s-au jucat în leagăn, au alergat cu picioarele goale prin iarbă. Au inventat tot felul de scenarii și au stat departe de ecrane.
Ce ne-a plăcut în camping Sălișteanca
Campingul are multă verdeață. Este așa de plăcut să citești, să lucrezi sau să gătești la umbră și să respiri aer curat.
Campingul este foarte bine organizat, fiecare spațiu de campare are acces ușor la apă și la electricitate. Băile și dușurile sunt mereu curate, aspect foarte important într-un camping. Există chiuvete speciale pentru spălatul vaselor, ba chiar și o mașină de spălat haine.
Noi nu am folosit-o, dar este ideală atunci când ești de mult timp pe drumuri. În camping se află și un grătar, măsuțe și scaune pentru servitul mesei sau pentru relaxare. De asemenea, există și bucătărioară, dotată cu aragaz și frigider, un mic magazin cu produse de camping, dar și cu miere naturală. Ne-am cumpărat și noi miere bună și ce ne mai lipsea pentru rulotă.
Tot în interior, campingul are și o sală de jocuri, unde copiii și-au petrecut timpul, în zilele ploioase.
De fapt, găsiți aici cam tot ce este necesar pentru a vă simți bine în camping. La nici 5 minute, se află un magazin destul de bine aprovizionat, în caz de nevoie. Și tot în vecinătate, se găsește și un magazin al unui producător de bere artizanală, deschis lunea și vinerea. În Săliște, lunea este și o piață mai mare, cu legume, fructe și produse tradiționale din zonă.
Ce puteți vizita în zonă
Pentru că am plecat pentru două săptămâni, am avut timp suficient să lucrăm câteva ore pe zi, să ne relaxăm, dar și să ne plimbăm în voie. Campingul este foarte bine poziționat, aveți o mulțime de lucruri de vizitat fără să mergeți foarte mult cu mașina. Este chiar la intrarea pe Transalpina, aproape de Sibiu, de sate tradiționale, de cetăți, ce mai, ideal pentru o vacanță activă.
Sibiul este un oraș plin de farmec, cu un stil aparte. Ne-am plimbat în voie, de mai multe ori, pe străduțele din Centrul Vechi, în Piața Mare, în Piața Mică, pe Podul Minciunilor. Am vizitat Muzeul Brukenthal, Muzeul de Istorie și cel al Farmaciei. Există un bilet, care costă 45 de lei de persoană și, în care sunt incluse toate intrările la muzeele din Sibiu. Îl puteți achiziționa de la oricare dintre muzee, fără să stați la coadă la Brukenthal. Copiii nu plătesc în Sibiu, la muzee. În Sibiu, am mâncat la Kulinarium și la Pizza by Tango, unde copiii s-au îndrăgostit de pizza și de limonadă și am revenit de mai multe ori.
Dumbrava Sibiului are o energie aparte. De fiecare dată, revin cu drag aici. Am admirat căsuțele tradiționale, lacul, morile, bisericuța. Parcă te simți purtat pe ulițe de sat din diferite regiuni ale țării.
Ocna Sibiului a fost cea mai neplăcută experiență din toată vara. Am mers din nostalgie, dar am ieșit la fel de repede cum am intrat. Aglomerație, oameni care se urcau la propriu pe tine, nicio urmă de respectare a regulilor de bun simț, despre cele de igienă, nici nu mai vorbim.
Cetatea Câlnic a fost, în schimb, o surpriză foarte plăcută, ca și drumul până acolo. Am ales, la dus, drumul cel lung, care trece prin Jina și prin alte sate tradiționale. Am admirat peisajul, arhitectura caselor, drumul șerpuit. Cetatea țărănească Câlnic este mică, dar cochetă, bine îngrijită, cu mult verde și aranjată cu mult bun gust. Aș fi putut sta acolo, între zidurile de piatră, mult și bine. La întoarcere, am mers pe drumul mai scurt, iar într-o jumătate de oră eram la camping.
Castelul Corvinilor din Hunedoara era demult pe lista de obiective turistice. Fiind doar la o oră de mers din Săliște, am decis că am putea să-i facem o vizită. Castelul este superb. Impunător, martor al atâtor evenimente istorice, castelul este foarte bine păstrat. Păcat că împrejurimile nu arată prea bine, iar curtea exterioară nu este prea aranjată.
Cetatea Alba Iulia a fost ultimul obiectiv al vacanței. Cetatea de află la o oră de Săliște. Deși îl mai vizitasem cu ani în urmă, am revenit cu bucurie aici, deoarece ne place foarte mult această cetate. Păcat că nu mai există Schimbul de gărzi, le-ar fi plăcut mult copiilor. Cetatea este foarte mare și durează mult vizitarea sa. Ne-a părut rău că nu am închiriat niște biciclete, ar fi fost mai ușor să vizităm toată cetatea.
Mai erau obiective de vizitat, dar noi am lăsat și pentru data viitoare. Abia am reușit să-i dezlipim pe copii de acolo, doar cu promisiunea că vom reveni curând. Și noi ne-am simțit grozav aici, iar Iulian și Alexandra, proprietarii, sunt niște oameni de nota 10. Copiii încă mai plâng după orezul cu lapte și scorțișoară al Alexandrei.
Dacă și voi vă mai agățați încă de zilele frumoase, așa cum facem și noi, puteți petrece câteva zile la Camping Sălișteanca. Toamna se anunță frumoasă, iar campingul este deschis până la 31 octombrie. Puteți arunca un ochi și pe pagina lor de Facebook.
Dacă v-a plăcut acest articol și dacă îl considerați util, m-aș bucura dacă l-ați aprecia cu un like sau dacă l-ați distribui mai departe. Pentru ultimele articole urmăriți pagina mea de Facebook sau de Instagram.