Ai trecut peste „colici”. Peste antrenamentul la oliță. Peste tantrumuri. Peste perioada „nuuu” și „euuu”. Peste perioada exasperantă a „de ce”-ului. Ai ajuns în etapa în care copilul tău înțelege ce spui. A devenit mai independent și totul ar trebuie să fie mai ușor. Dar nu este așa. Știu prin ce treci, pentru că și eu sunt acolo. Fiul meu a început școala de câteva luni și parcă este alt copil. Mai responsabil, clar, mai independent, mai cooperant, mai afectuos. Dar uneori, parcă nu mă aude…Nu mă vede (la propriu)…E în lumea lui… Iar cele două lumi, a mea și a lui, par că nu se întâlnesc deloc în anumite momente.
Prin ce schimbări trece copilul de 6-7 ani ?
La 6-7 ani, lucrurile încep să se complice. Și părinții și copiii au în față noi provocări. O nouă lume se dezvoltă în fața copilului. El trebuie să facă față unor provocări noi, cum ar fi presiunea socială și academică. Copilul devine mult mai conștient de lumea exterioară, la care încearcă să se adapteze. Grupul și poziționarea sa în grup încep să fie foarte importante. Este vârsta la care copilul începe să lege prietenii adevărate. La această vârstă înțelege regulile și devine mai responsabil cu lucrurile sale. Se dezvoltă cognitiv foarte mult, înmagazinează cunoștințe, este foarte curios și vrea să scrie, să citească singur. Reține cu ușurință informații din domeniile care îl pasionează. Limbajul începe să devină mai nuanțat, simțul umorului își face și el apariția.
De ce „nu te aude” copilul la această vârstă?
Comportamentul provocator al copiilor te poate face să îți pierzi răbdarea și să ai reacții emoționale de care să nu fii prea mândru/mândră. În spatele acestor reacții emoționale stă frica că nu te mai ascultă copilul, că îți pierzi autoritatea, iar comportamentul său se va agrava. După ce îți conștientizezi această frică, este momentul să te întrebi de ce copilul se comportă provocator. Dincolo de faptul că înțelegi particularitățile vârstei și ce simte copilul de 6-7 ani la nivel emoțional, trebuie să verifici anumite lucruri din mediul exterior:
- La școală este totul în regulă? Este mediul de învățare plăcut? Merge copilul cu drag la școală?
- Se simte bine cu colegii? Are prieteni? Se poartă cineva urât cu el?
- Are copilul destul de mult timp liber pentru joacă nestructurată, pentru joaca în aer liber?
- Are copilul un program prea strict și prea multe activități extrașcolare?
- Programul de after-school este prea rigid?
- Cum este atmosfera în casă? Dar relația între părinți?
- Cât timp petreci zilnic cu copilul? Este vorba de acel timp special, dedicat doar copilului.
- Are copilul acasă prea multe reguli de respectat?
Privind la propria mea relație cu copilul, mi-am dat seama că motivul pentru care copilul meu nu este suficient de prezent și de cooperant pe cât mi-aș dori, este faptul că nu mai petrecem suficient timp cu el, că nu ne mai jucăm cu el. Lipsa de timp, stresul existenței ne-a făcut să fim mai deconectați, în ultimul timp. De aceea lumea mea și lumea lui par două lumi deconectate una de alta, uneori.
Ce trebuie să faci pentru a avea o relație bună cu copilul de 6-7 ani?
Chiar dacă ți se pare că ai un copil mare, care nu mai are nevoie de tine, nu este deloc așa. Copilul de 6-7 ani, are nevoie de ajutorul și îndrumarea ta. Bucură-te că încă mai dorește să petreacă timpul cu tine. Îl poți implica din ce în ce mai mult în viața de zi cu zi. Comunică cu el tot timpul, află dacă ceva diferit s-a întâmplat, dacă îi este greu sau dacă suferă
1. Rămâi conectat cu copilul tău
Este mai dificil să te conectezi cu un copil de 6-7 ani decât cu unul de 4. Dar intră în jocul lui, ascultă-i preferințele și ține cont de acestea.
2. Dezvoltă ritualuri de familie care favorizează conexiunea.
Cina luată împreună în fiecare seară, filmul din weekend vizionat împreună, gătitul împreună, cumpăratul și împodobitul bradului de Crăciun pot fi oportunități de conexiune și rutine care se transformă în ritualuri care unesc familia.
3. Încurajează-i independența
Implică-l în alegerile pe care le faceți în familie, dă-i mici sarcini pe care să le poată face singur.
4. Nu pune o presiune prea mare pe el că acum e „matur”
Chiar dacă este bine să responsabilizăm copilul la această vârstă, nu trebuie să planeze o presiune prea mare pe umerii lui. De exemplu, este bine să învețe că să își facă ghiozdanul sau să își facă ordine în jucării sunt responsabilitățile sale.Dar nu îi face bine să audă de zece ori pe zi că „acum ești mare și trebuie să…”
5. Timpul special cu copilul
Știu, este foarte tentant să te ocupi de treburile casnice, în timp ce copilul de 6-7 ani se joacă singur. Sau să folosești acel timp pentru tine. Dar timpul special, în care toată atenția ta este direcționată către copil face minuni. Chiar dacă vorbim de 15 minute, de o jumătate de oră sau de o oră. Un timp în care telefonul este pe mut, laptopul închis, iar copilul alege ce vrea să facă cu părintele.
Copiii de 6-7 ani sunt o mare parte de timp plecați la activități sau la prieteni ori sunt angrenați în joaca lor sau pe tablete. Dacă lași timpul să treacă și te bucuri că copiii nu te mai solicită, lumea ta și lumea sa devin tot mai deconectate, iar copilul devine tot mai concentrat către altceva decât către ce îi spui tu. Influența ta începe să se estompeze, pentru că copilul tău începe să își modeleze comportamentul în afara casei pe baza normelor colegilor de școală sau a copiilor din cartier.
Tu cum îți petreci timpul cu copilul tău?
Dacă v-a plăcut acest articol și dacă îl considerați util, m-aș bucura dacă l-ați aprecia cu un like sau dacă l-ați distribui mai departe. Pentru ultimele articole urmăriți pagina mea de Facebook sau de Instagram.