Ce i-ar spune un nou-născut mamei sale care îl alăptează

0
beneficiile alaptarii

Dragă mamă, știu că ai așteptat mult momentul întâlnirii noastre. Ți-ai făcut planuri, ți-ai imaginat cum va fi! Sunt fericit când mă ții în brațe și când mă uit în ochii tăi. Primele luni sunt grele pentru mine. Este dificil să mă adaptez la viața extrauterină. Atâtea sunete și mirosuri noi, lumini neobișnuite, fețe necunoscute ! Dar vocea ta mă liniștește. Brațele tale mă alină ! Mirosul tău mă calmează. Ești centrul universului meu ! Laptele tău este viață pentru mine. Această licoare miraculoasă mă ajută să cresc ca feții din poveste ! Îmi oferă toți nutrienții de care am nevoie în primele șase luni de viață. Laptele tău conține anticorpii și substanțele care mă protejează de boli, de infecții. Imunitatea mea crește și devin mai puternic, pe zi ce trece.

Când stau la pieptul tău, este așa o senzație plăcută, de bine, de cald, de confort… Mă simt în siguranță și am încredere în noul mediu cu care mă obișnuiesc zi de zi.

Fie că plecăm la plimbare, fie că suntem acasă, fie că tu te întâlnești cu o prietenă la cafea sau  mergem în concediu cu toții, eu ajung ușor la sursa mea de hrană și de confort. Sunt mulțumit și adorm repede la pieptul tău !

Când sunt agitat, brațele tale mă liniștesc, iar sânul tău mă calmează. Nu crede când cineva îți spune că „Bebelușul nu se satură cu laptele tău”, „Nu îl lua în brațe că se-nvață”, „Nu ai suficient lapte” ! Dacă stau mai mult la sân, acest lucru favorizează creșterea lactației și am mai mult lapte pentru a-mi acoperi nevoile de hrană.

Știu că ești foarte obosită și ți-ar plăcea să dorm toată noaptea ca bebelușii din filmele americane. Dar să știi că noaptea se secretă un nivel crescut de prolactină, care favorizează sporirea lactației. Este de bine. Eu sug mai mult lapte, ceea ce ajută ca organismul tău să producă și mai mult lapte.

Nu te speria de zilele când sunt mai mărăit, când plâng mai mult și pare că laptele tău nu îmi este suficient. Sunt doar puseele de creștere : la  7-10 zile, 2-3 saptamani, 4-6 saptamani, 3 luni, 4 luni, 6 luni si 9 luni. Cel mai greu este cel de la trei luni. Dar rezistă și nu îmi da lapte praf. Este posibil să mă obișnuiesc cu el și să refuz sânul.

Nu te îngrijora că mănânc și dorm haotic. Nu încerca să îmi faci încă program, chiar dacă așa ți-au spus vecina, prietena, mama sau soacra. Alăptează-mă la cerere, laptele tău îmi ține și de foame și de sete. O să vezi, cresc repede și o să am și un program regulat de masa și somn.

Ai răbdare, mamă, timpul trece repede și îți va fi dor de mine la sânul tău, de mirosul meu de bebeluș, de pielea mea lipită de pielea ta.

Mai multe articole pe tema alăptării găsiți aici.

Povești despre naștere și alăptare ale altor mame puteți citi aici.

Dacă v-a plăcut acest articol și dacă îl considerați util, m-aș bucura dacă l-ați aprecia cu un like sau dacă l-ați distribui mai departe. Pentru ultimele articole urmăriți pagina mea de Facebook sau de Instagram.

About The Author

Sunt Eliza Biro, creator de conținut, profesor, Instructor de Aware Parenting, mămica a doi pitici năzdrăvani care mă inspiră și mă provoacă să evoluez zi de zi.