Retrospectiva anului 2020 în cărți

0

La final de an, fac tot felul de retrospective. Ce am realizat, ce a rămas nefăcut, cu ce m-am îmbogățit sufletește, câte momente frumoase am trăit cu familia etc. Una dintre retrospectivele anului 2020 este în cărțile pe care le-am citit.

Faptul că cei mici au crescut se vede în numărul de cărți citite, tot mai mare de la un an la asta. La asta, se adaugă și Kindle-ul primit cadou la începutul pandemiei, când am intrat în panică că nu mai puteam merge la bibliotecă. La începutul lui 2020, hotărâsem că era momentul să îmi reînnoiesc abonamentul la bibliotecă și să mă bucur din nou de plimbările printre rafturi, de răsfoitul cărților și de surpriza de a descoperi cărți bune ale unor autori necunoscuți din culturi diferite. În ultimii ani, am revenit timid la pasiunea pentru beletristică după câțiva ani de citit intens din zona psihologiei, parentingului, pedagogiei sau scrisului.

Apoi, a venit pandemia cu toate restricțiile sale și am înlocuit drumurile la bibliotecă cu cititul pe Kindle. Mi-a fost greu la început, probabil de aceea am și amânat vreo șapte ani achiziționarea unui dispozitiv pentru cititul online, deoarece consideram că nu mi se potrivește. Eu sunt o cititoare de modă veche, care se bucură de coperta cărților, de parfumul lor, de răsfoitul de pagini, de însemnări pe carte (dacă îmi aparține, desigur).

Dar, noul dispozitiv mi-a dezvăluit noi bucurii ale cititului. Am acoperit timpii morți, din momentul în care stingem lumina, după ce le termin de citit copiilor, până ce aștia adorm  (aproximativ o oră – o oră jumătate). Timpul care înainte mă enerva, acum s-a transformat în timp pentru mine (desigur, nu mereu, dar, în cele mai multe situații, pot citi câteva pagini).

Las mai jos lista de cărți citite în anul 2020. Poate vă este cu inspirație.

 1. Trei etaje, Eshkol Nevo
 2. Ce se întâmplă în iubire, Alain de Botton
 3. Copilul și arborele genealogic, Elisabeth Horowits
 4. Ghidul scriitorului începător, Liviana Tane
 5. Oscar și Tanti Roz, Eric E Schmitt
 6. Copilul lui Noe, Eric E Schmitt
 7. Elixirul, Eric E Schmitt
 8. Omul care vede dincolo de chipuri, Eric E Schmitt
 9. Femeia în fața oglinzii, Eric E Schmitt
 10. Zuleiha, deschide ochii, Guzel Iahina
 11. Minciuni pe canapea, Irvin D Yalom
 12. Bunica mi-a zis să-ți spun că-mi pare rău, Fredrik Backman
 13. Un bărbat pe nume Ove, Fredrik Backman
 14. Oameni anxioși, Fredrik Backman
 15. Dulcele bar, Moehringer
 16. Cele 40 de legi ale iubirii, Elik Shafak
 17. Fiica norocului, Isabel Allende
 18. Eseuri de îndrăgostit, Alain de Botton
 19. Suflete de sticlă, de Gaspar Gyorgy
 20. Captivează-ți elevii în online mai ceva decât în clasă, Călin Iepure, Răzvan Curcubătă, Bogdan Vaida.
 21. Să ucizi o pasăre cântătoare, Harper Lee

Deja mi-am făcut și o parte din lista pentru 2021, dar o las, desigur, deschisă pentru că, în afară de cărțile pentru suflet, celelalte pasiuni (educația, copywritingul) nu m-au părăsit, ba chiar fiecare își strigă dreptul de a câștiga timp pentru a se dezvolta.

Sunt curioasă ce cărți ați citit în 2020 și ce cărți v-ați propus pentru 2021!

Dacă v-a plăcut acest articol și dacă îl considerați util, m-aș bucura dacă l-ați aprecia cu un like sau dacă l-ați distribui mai departe. Pentru ultimele articole urmăriți pagina mea de Facebook sau de Instagram.

Mai multe recomandări de cărți puteți găsi și aici.

Sursă foto: Unsplash

 

 

About The Author