„Ce să ne cumpărăm rulotă sau autorulotă ?” (Cu varianta „ce să închiriem”) ? C„are este diferența între rulotă și autorulotă ? ” „Tu de care ai și cum este ?”
Cam așa încep multe dintre conversațiile mele din ultimul timp cu prieteni, cunoscuți sau chiar cu persoane pe care le cunosc doar din online. Și e normal să fie așa, mai ales în contextul actual, în care toată lumea fuge de locurile aglomerate, de pensiuni sau hoteluri mari și caută vacanțe cât mai pe cont propriu.
Aceste dileme le aveam și eu, în urmă cu 1 an jumătate, când am decis să cumpărăm o rulotă. Și pe mine m-au consiliat diferite persoane. Unele nici nu mă cunoșteau. Acum dau și eu informația mai departe, poate ajută pe cineva. Anul trecut am întâlnit mulți posesori de rulote și autorulote. Cu mulți am legat prietenii și am ieșit împreună în weekenduri. Copiii s-au jucat împreună, părinții s-au relaxat, toată lumea a fost câștigată.
Despre decizia noastră de a ne lua rulotă, despre avantaje și de unde am luat-o am scris aici. Dar să revenim la diferențele dintre rulotă și autorulotă.
Să o luăm metodic, ca la școală :
Ce este o rulotă ? Ce este o autorulotă ?
Rulota o atașezi de mașină. Este ca un fel de casă pe roți, unde ai de toate, în funcție de modelul ales. De la pat matrimonial, paturi pentru copii, baie, zonă de mese, frigider, dulapuri până la aragaz, adică cam tot ce ai nevoie pentru o vacanță cu copiii (sau fără). De aceea, dacă alegi să îți cumperi o rulotă mare, în primul rând, trebuie să fii sigur că ai o mașină cu motor puternic, care poate trage după ea o rulotă și, desigur, un cârlig la mașină.
Apoi, trebuie să calculezi masa de greutate a mașinii împreună cu a rulotei și, dacă depăsește 3500 kg, atunci pe carnetul de șofer trebuie făcută o extensie. Nu este mare lucru, nu este o schimbare de categorie a permisului. Se fac câteva ore la o școală de șoferi, care costă undeva între 500-700 de lei și se face extensia respectivă pe permisul actual.
Când masa rulotei și a mașinii depășește 3,5 tone, trebuie să fiți atenți pe ce străzi intrați, că s-ar putea să blocați traficul. Există anumite străzi (mai ales în orașe), unde nu puteți intra cu rulota dacă este prea mare. Trebuie urmărit semnul cu interzis 3,5 tone sau aplicația Michelin, care are opțiunea pentru rulote. Rulota noastră are 7 metri, așa că am avut deseori emoții să nu ne blocăm pe vreo stradă.
Autorulota este un vehicol care îndeplinește în același timp și funcția de casă pe roți și cea de mijloc de transport.
Autorulota este mai ușor de condus, mai ușor de parcat și, fiind mai mică, nu are nici restricții pe anumite străzi.
Costul unei rulote, fie ea nouă sau la mâna a doua, este semnificativ mai mic decât al unei autorulote (asta în cazul în care aveți deja o mașină puternică , în caz contrar costul unei rulote și al unei mașini este similar cu cel al unei autorulote). Prețurile unei rulote variază, desigur, între câteva mii de euro pentru o rulotă veche și peste 40 000 de euro pentru o rulotă nouă, categoria de lux. În afară de prețul de achiziție, taxele, impozitele și asigurările sunt mai mici la rulotă decât la autorulotă.
Prețul autorulotelor este ceva mai mare, dublu (sau chiar mai mult decât dublu) decât cel al rulotelor. Dar, bineînțeles, aici intră foarte multe criterii : din ce an este, ce dotări are, dacă este nouă sau nu, în ce stare este etc.
O rulotă sau o autorulotă te costă atât cât dorești să investești în ea. Cu cât investești mai mult, cu atât confortul familiei tale va fi mai sporit.
Avantaje și dejavantaje
Marele avantaj al rulotei este că poți campa, scoate cortul, masa, scaunele etc. și, dacă ai uitat să cumperi pâine, pastă de dinți, prosoape (continuă tu lista cu ce știi că uiți de obicei), poți pleca cu mașina personală să faci cumpărături. Sau poți pleca să vizitezi obiectivele turistice. În plus, ai un spațiu mai mare de desfășurare, atât înăuntrul rulotei, cât și în afara ei (cortul poate fi generos).
În cazul autorulotei, este mai dificil să pleci după ce ai campat. Trebuie să strângi tot, să lași ceva pe locul de campare să se vadă că este ocupat (asta în cazul în care dorești să revii în același loc). Sau poți pleca cu o bicicletă, scuter etc.
Dacă intenționezi să stai mai multe zile într-un loc, eu cred că rulota este varianta ideală. În cazul în care dorești să ai o vacanță activă și faci turul mai multor orașe, țări și nu stai mai mult de 1-3 nopți într-un loc, atunci autorulota este soluția ideală. Cu rulota este mai greu să faci asta, pentru că o decuplezi, îi scoți picioarele, o echilibrezi, apoi faci procesul invers când pleci.
În rulotă, este interzis să stai în timpul mersului, spre diferență de autorulotă, unde există centuri pentru pasageri ca și în mașină. În plus, în autorulotă este un spațiu deschis și poți comunica cu șoferul în timpul mersului. Pentru pasageri, călătoria în autorulotă este mai confortobilă decât cea în mașină.
În ceea ce privește călătoriile în sezonul rece, autorulota iese câștigătoare, deoarece se păstrează mereu aceeași temperatură. În rulotă este rece și este necesar un timp pentru încălzirea sa.
În cazul rulotei, ai siguranța mașinii proprii în caz de accident. În ceea ce privește autorulotele, testele arată că nu oferă siguranță prea mare în trafic.
Unde putem merge cu rulota sau cu autorulota ?
Atât cu rulota, cât și cu autorulota poți campa atât on cât și off camping (acolo unde este legea permite). Dacă ai dotările necesare pentru off camping și iubești locurile izolate, atunci poți căuta un astfel de loc. În cazul, în care ai nevoie de apă, de curent, de un loc unde să verși conținutul chimic de la Wc, atunci campingul este locul potrivit. În România, pentru o rulotă, electricitate, o mașină, doi adulți și doi copii, poți plăti în campinguri de la 50-180 de lei (la cele de la mare).
Despre câteva din călătoriile noastre cu rulota, în țară poți citi aici sau în străinătate, aici.
Închiriem sau cumpărăm ?
Închiriatul unei rulote este undeva între 60-80 de euro pe zi, la care se adaugă asigurarea pentru zilele respective, garanția de 300-500 de euro, igienizarea – 50 de euro/sejur, consumabile 50 de euro/sejur, benzina, taxe de drum. La aceste taxe, se adaugă prețurile din campinguri. Închiriatul unei autorulote constă în jur de 120 de euro/zi, la care se adaugă celelalte cheltuieli ca la rulotă, cu mici diferențe. Noi am hotărât să ne cumpărăm rulotă, pentru că o folosim des. După ce am văzut mai multe rulote second hand, am ales să achiziționăm nouă ca să avem garanție 7 ani pentru ea. Nici nu ne pricepeam să vedem ce probleme au cele vechi și am preferat să nu riscăm.
În cazul în care ți se potrivește stilul, intenționezi să folosești rulota peste 30 de zile pe an, cred că rentează mai mult să îți cumperi o rulotă sau o autorulotă. Dar dacă dorești doar să încerci să vezi dacă îți place acest gen de călătorie sau dacă pleci în concediu maxim 15 zile pe an, atunci, pentru tine rentează închiriatul unei rulote (autorulote).
Voi scrie, în curând, un fel de ghid al călătoriilor cu rulota, de ce aveți nevoie, cum decurge o vacanță cu rulota sau cu autorulota.
Dacă v-a plăcut acest articol și dacă îl considerați util, m-aș bucura dacă l-ați aprecia cu un like sau dacă l-ați distribui mai departe. Pentru ultimele articole urmăriți pagina mea de Facebook sau de Instagram.
Sursă foto: Unsplash.com