-Tu trebuie să strângi masa că ești fată, îmi spunea adesea bunica în copilărie, spre marea mea revoltă, în timp ce fratele meu pleca liniștit la joacă. Așa credea bunica că trebuie să mă învețe de mică să fiu o gospodină desăvârșită ca să mă pot descurca în viață (nu i-a ieșit, nu sunt cea mai grozavă gospodină).
Tot așa, au convingerea și alți adulți că fetele și băieții trăiesc în lumi diferite, guvernate de legi diferite, cu activități total diferite.
„Cum să îi cumpăr băiețelului meu bucătărie, ce, este fetiță?” „Cum să ai părul mare, numai fetele poartă părul lung.” „Uite, alege-o pe asta roz, este pentru fetițe” „Nu poți să mergi la fotbal, este un sport pentru băieți.” „Ce, ești fetiță, de ce plângi ?” cu varianta „Băieții nu plâng.” Băieții sunt puternici, fetele sunt delicate.
În acest fel, sunt transmise din generație în generație stereotipiile de gen. Acestea au legătură cu cultura în care ne naștem și sunt dictate de mentalul colectiv. Ele sunt puternic înrădăcinate și sunt generate de teama să nu fim judecați ca diferiți sau marginalizați.
Stereotipii de gen frecvente în educația copiilor
- Jucării pentru fetițe/jucării pentru băieți
Fetele se joacă cu păpuși, vase, bucătării, seturi de coafură, castele cu prințese, ponei și unicorni, în timp ce industria jucăriilor pentru băieți este plină de avioane, mașini, seturi de construcție.
- Păr lung/păr scurt
Fetele poartă păr lung, agrafe, cordeluțe și codițe, iar băieții, păr scurt.
- Culori
Camerele fetelor abundă de roz sau roșu, în timp ce la toate jucăriile, hainele și obiectele băiețeilor predomină albastrul.
- Sporturi
Băieții merg cu precădere la hochei sau fotbal, iar fetițele la balet sau gimnastică.
- Băieții nu au voie să plângă
Plânsul este permis doar fetițelor, considerate a fi mai sensibile, mai slabe. Băiețeii sunt puternici, ei nu au voie să își arate sentimentele și să plângă.
- Activități
Băiețeii meșteresc, repară, fetele cos, gătesc, fac ordine și îngrijesc păpuși.
Cum influențează stereotipiile de gen educația copiilor ?
Stereotipiile pot limita copiii. Aptitudinile copiilor nu vor fi valorificate. Interesele lor nu vor fi luate în calcul. O fetiță care și-ar dori foarte mult să facă fotbal ar putea fi descurajată de părinți, din cauza faptului că acest sport este destinate, de obicei băieților. Copiii cărora li se refuză anumite lucruri, din cauza stereotipiilor de gen pot crede că sunt defecți, că ceva este în neregulă cu ei, pentru că simt diferit. Asemenea clișee generează discriminări, deoarece copiii nu sunt încurajați să își urmeze vocația.
Cum să nu lași stereotipiile de gen să-ți influențeze copilul
- Explică-i copilului tău ce sunt prejudecățile, spune-i că lumea este în schimbare și că fiecare dintre noi avem dreptul să nu fim încadrați în niște tipare și să ne alegem drumul deasupra stereotipiilor.
- Încurajează-ți copilul să facă acele activități sau să practice acele sporturi care îi plac, nu care sunt, de obicei, recomandate doar pentru fete sau doar pentru băieți.
- Acceptă-i emoțiile și ascultă-i plânsul, indiferent de gen.
- Nu râde de el dacă se joacă cu jucării considerate nepotrivite pentru genul său.
- Lasă-l să se îmbrace cu ce culori dorește.
Toți copiii au dreptul să viseze. Nu este normal să le retezăm visurile doar pentru că acestea nu corespund genului.
„O fată are puterea de a merge mai departe în viața ei. Nu este doar o mamă, nu doar o soră, nu doar o soție. Ea ar trebui să aibă o identitate. Ar trebui recunoscută și are drepturi egale ca băiat. Malala Yousafzai, activistă pentru drepturile femeii, activistă pentru copii, câștigătoare a Premiului Nobel pentru pace 2014