De mulți ani, numele Ioanei Duică se leagă de activitățile cu copiii. Pe Ioana o găsești mereu, cu zâmbetul pe buze, printre copii. Pozitivă, optimistă, jucăușă, Ioana pare că are o energie inepuizabilă. „Problemele vin și pleacă, sunt de tot felul însă cu fiecare problemă depășită mai învățăm ceva nou. ”
Îmi amintesc cu drag activitățile pentru copii la care mergeam când fiul meu era mic. Apoi, ea a mai făcut un pas. A atras în jurul său oameni asemeni ei, cu dragoste pentru copii și pasionați de educație, și, timp de patru ani a organizat mici expoziții interactive itinerante pe care le-am desfășurat în scoli, centre culturale, muzee din Brașov, Sibiu, Covasna și Cluj. Așa că următorul pas a venit firesc și a încununat munca și experiența de până atunci: crearea Muzeului Pedagogic.
Ce este Muzeul Pedagogic?
Suntem norocoși să avem în Brașov un spațiu dedicat educației non-formale, un spațiu unde copiii pot interacționa interactiv cu exponatele și pot învăța prin joacă.
Dar Ioana ne explică cel mai bine ce se întâmplă la Muzeul Pedagogic.
„Muzeul Pedagogic este un spațiu cultural educativ dedicat copiilor, avem o expoziție interactivă temporară, schimbăm expoziția la fiecare 4 luni, acum abordăm ”Zborul”, dar și o mulțime de cursuri care cuprind teme precum: astronomia, biologia, chimia, arta, istoria.
Muzeul Pedagogic își propune să îi facă pe copii curioși și dornici să învețe, motiv pentru care activitățile noastre sunt gândite astfel încât să le permită să experimenteze, să se simtă liberi , să întrebe și nu în ultimul rând să se bucure. ”
La Muzeul Pedagogic mereu este ceva nou, astfel încât copiii nu se plictisesc niciodată. Ioana are planuri mari și multe idei interesante.
„Ca proiecte, pregătim expoziția ”Povestea Pământului” ce se va deschide în 5 iulie, clubul de vacanța ”Vacanța de vară afară” dar și alte activități noi. În viitor activitatea muzeului se îndreaptă spre teme legate de natură și conectarea copiilor cu natura. Dorința mea cea mai mare este ca într-o zi într-un viitor cât mai apropiat să mut Muzeul Pedagogic undeva cât mai aproape de natură, poate chiar în mijlocul unei păduri.”
Din echipa sa fac parte specialiști specialiști pe fiecare domeniu, pasionați de educație. Ioana vorbește cu mândrie despre echipa sa. Și are și de ce, pentru că oamenii faini atrag mereu alți oameni faini.
„Avem colaboratori specialiști pe fiecare domeniu de exemplu pentru astronomie lucrăm cu Asociatia Ucenicul Astronom din Miercurea Ciuc, microbiologie – Mădălina Crișan, biologie Iuliana Bâlgă, istorie – Roxana Mâzgaciu, chimie – Dorina Stanciu, muzică – Ioana Damian Bitere, Cristina Lorincz, partenera noastră de nădejde în organizarea conferințelor dedicate cadrelor didactice și a festivalului EdFest care a debutat anul acesta, toți au pregătire sau profesează în domeniul respectiv și Aniko Pajor, lector.”
Ioana consideră că „Educația este un domeniu foarte complex, eu cred că este un amestec echilibrat de emoție, disciplină, informații, experiențe, descoperire și pasiune, cel puțin educația privită în context non formal.” Tocmai de aceea, Ioana a ales educația non-formală, pentru că că îi oferă libertate atât ei, cât și copiilor și oamenilor cu care lucrează.
Ioana Duică nu este numai antreprenoare, ea este și soție și mamă a doi copii. Și ea jonglează cu toate aceste roluri, ca orice altă mamă care să străduiește să armonizeze munca și familia.
„Uneori greu, alteori ușor, mă străduiesc să împart timpul cât mai bine între familie și muncă. Este foarte ușor să cazi în capcana de a lucra mult mai ales când ți-e drag de ceea ce faci.
Evident că totul este posibil cu sprijinul familiei, în special al soțului meu.”
Învățarea autentică nu se produce doar în băncile școlii. Educația non-formală îi îmbogățește pe copii, le stimulează imaginația și le hrănește dorința de cunoaștere. Copiii sunt foarte norocoși că există un astfel de spațiu unde pot învăța interactiv, pot pune întrebări și pot afla răspunsuri. Stați cu ochii pe Muzeul Pedagogic să nu ratați vreo activitate interesantă pentru copii!
Puteți să le urmări activitățile și pe pagina lor de Facebook.
Acest articol face parte din campania „Mame antreprenoare”, în care veți face cunoștință cu femei care au reușit într-o afacere, deși sunt și mame. Admir mamele care au reușit să pornească o afacere și care reprezintă o sursă de inspirație pentru alte femei. Susțin afacerile locale și mi-ar plăcea să formăm o comunitate în care ne ajutăm unii pe alții. Dacă cunoașteți astfel de femei fantastice, îmi puteți scrie. Iar dacă ai o afacere și dorești să o faci cunoscută și altor persoane, dar nu ai timp să pui în cuvinte ideile tale minunate sau nu găsești forma potrivită pentru a transmite mesajul mai departe, lasă-mi un mesaj pe contact@suntpitic.ro și poate te pot ajuta.
Un alt articol din această campanie puteți citi aici.
Dacă v-a plăcut acest articol și dacă îl considerați util, m-aș bucura dacă l-ați aprecia cu un like sau dacă l-ați distribui mai departe. Pentru ultimele articole urmăriți pagina mea de Facebook sau de Instagram.