Cu rulota în Epir, la Marea Ionică

0

La început de iulie, am pornit cu mult dor către meleagurile elene, de care nu am apucat să ne bucurăm anul trecut.

Anul acesta am ales să petrecem în Grecia trei săptămâni. Planul a fost ca, în prima parte, să descoperim o nouă regiune, Epirul, iar pe cea de-a doua să o dedicăm relaxării, fără vreun obiectiv anume, deoarece ne plac concediile în care putem îmbina vizitatul cu leneveala. Astfel, în partea a doua a concediului, am optat să revenim în Halkidiki (Sithonia), zonă pe care o cunoaștem ca-n palmă și unde am decis că ne putem încărca bateriile pentru două săptămâni.

Ca în ultimii doi ani, de când avem rulota, am plecat și de data aceasta cu casa după noi. Pentru prima cazare, am ales Camping Asterias, la o jumătate de oră de Preveza și la aproximativ 50 de minute de Parga pentru a putea acoperi o zonă cât mai largă de vizitat.

Cum a fost la Camping Asterias

Nu știam mare lucru despre acest camping, doar că este situat lângă plajă. Realitatea a depășit așteptările. Chiar dacă drumul de la strada principală ne-a dat niște emoții mari pentru rulotă, fiind destul de abrupt, odată ajunși în camping, ni s-a înfățișat un mic paradis. (La plecare patronul nu ne-a lăsat pe noi să urcăm să nu agățăm rulota și a tras-o el, cu mașina lui).

camping Asterias

 

Am ales un loc ca-n povești, plin de verdeață și foarte aproape de plajă, de unde îți zâmbea albastrul Mării Ionice și se auzeau cicadele. În camping este și un restaurant, cu o mâncare bună pentru un camping, iar în fiecare dimineață venea cineva de la o patiserie locală cu cornuri și plăcinte proaspete.

Ce am vizitat în zona Epir?

1. Prima vizită a fost la Preveza pentru cumpărături. Preveza este un oraş, situat la baza Golfului Ambracian. Un tunel submarin, finalizat în 2002, care se desfasoară între Preveza şi Actium, conectează oraşul Preveza la vestul regiunii Acarnania din zona Etolia-Acarnania.

În Preveza, ne-am  plimbat puțin prin port și am admirat ambarcațiuni care mai de care, apoi în centrul vechi unde ne-am răcorit cu o înghețată și ne-am delectat cu preparate grecești, de care suntem îndrăgostiți. Tot aici se găsește și Turnul venețian cu ceas, dar și multe cafenele, restaurante și magazine cochete.

Preveza

La 7 km, se află ruinele orasului antic Nikopolis.  Nu am știut că muzeul și ruinele nu se pot vizita marțea, așa că, am mai revenit aici, într-o altă zi, deoarece nu am scăpat de gura fiului meu, pasionat de istorie. Când a auzit de romani, de bătălii navale și de Cleopatra nu a a mai avut liniște  (și nici noi) până nu am reușit să vizităm fiecare piatră și fiecare bucată de mozaic care se putea vizita în vechea cetate Nikopolis. Mai nou, el ne târăște prin toate muzeele și pe la toate ruinele.

 

Nikopolis

Care este povestea vechiului oraș Nikopolis?

În 31 î. Hr., în strâmtoarea care desparte Preveza de promontoriul din antica regiune Acarniana a avut loc marea bătălie navală de la Actium dintre Marcus Antonius și Cleopatra, pe de o parte, și Gaius Iulius Caesar Octavian pe de alta. Această confruntare a marcat sfârșitul Republicii și începutul Imperiului Roman. Octavian a ieșit victorios din această luptă și s-a încoronat, iar Marcus Antonius și Cleopatra s-au sinucis. În cinstea victoriei, Octavian a construit aici un oraș înfloritor- Nikopolis, dar care a decăzut de-a lungul timpului.

Ruinele nu ne-au impresionat în mod deosebit, dar mozaicurile ne-au surpins într-un mod plăcut.

2. A doua vizită a fost în Parga, unul dintre cele mai frumoase orașe din Grecia, situat între orașele Igoumenitsa și Preveza.

Parga, o bijuterie a Epirului

Casele cocoțate pe străzi, străduțele pietruite, panorama asupra Mării Ionice toate fac din Parga o destinație foarte îndrăgită, dar, din păcate, și foarte aglomerată. Noi am avut noroc că am vizitat-o la începutul lunii iulie și nu am prins marea de turiști. Doar căldura ne-a pus bețe în roate și ne-a grăbit pașii prin acest minunat oraș. Cea mai importantă atracție turistică este Castelul Venețian, datorită arhitecturii și dimensiunii, dar și a poziționării sale romantice, pe vârful unui deal, înconjurat de apele Mării Ionice. Din castel, nu au mai rămas decât ruinele care amintesc de tumultoasa istorie l-a care a fost martor.

Parga

 

Castelul Venețian

3.  Un alt obiectiv turistic de pe lista noastră a fost Ammoudia, acolo unde celebrul râu mitologic Acheron se varsă în mare și formează o deltă. Acheronul este una dintre cele șase ape din mitologie care separă lumea celor vii de împărăția lui Hades.

Deoarece în Parga nu am găsit deschis la ora prânzului niciunul dintre restaurantele care ne-au făcut cu ochiul pe Trip Adviser, am hotărât să bifăm și Ammoudia în drumul nostru către camping. După ce am luat prânzul la una dintre tavernele de pe faleza micului sat pescăresc, ne-am îndreptat către plajă. A fost singura dată când am închiriat șezlonguri în toate cele trei săptămâni de Grecia, de fapt am făcut consumație în schimbul lor, cam ca pe majoritatea plajelor din Grecia. La Ammoudia, nu ne-a plăcut în mod deosebit. Plaja este cu nisip, iar marea are o intrare lină în apă, într-adevăr, însă apa este rece din cauză că se află aproape de gura de vărsare a râului, iar culoarea apei nu are acel albastru clar care ne place nouă în Grecia.

4. Fiind așa de aproape de vestita Lefkada (capitala sa se află la o oră distanță distanță de camping), nu puteam să nu ajungem și noi pe această insulă. Am dedicat o zi acestei experiențe. Am trecut prin tunelul acvatic, am ajuns în capitala insulei, în orașul ce îi poartă numele, apoi am mai mers vreo 20 de minute în căutarea plajei Kalamitsi. Ajunși într-o parcare privată, nu am mai ajuns la plaja căutată și ne-am orientat către o altă plajă mică și stâncoasă, al cărei nume nu l-am reținut. Pentru că am ajuns în jur de ora 10.00, era destul de liberă, așa că am găsit un loc unde să ne punem prosoapele. Plaja și intrarea în apă sunt destul de spectaculoase, apa devine destul de repede adâncă, iar pe plaja plină de pietre cu greu te poți deplasa fără papuci speciali. Cu toate astea, rămâne una dintre cele mai frumoase plaje vizitate anul acesta.

Plajă în Lefkada

 

5. Ioannina nu era pe lista inițială cu destinații turistice, dar vecinii noștri din camping erau din acest oraș și ne-au făcut curioși să-l vizităm și noi. Ioanninaeste cel mai important oras din regiunea Epirului, cu mulți locuitori. Este un oraș foarte pitoresc, cu o cetate mare locuită, aflată lângă un lac imens, pe care se află o insulă.

Ajunși în Ioannina, am luat vaporașul și am mers pe insulă. Insula este mică, drăguță. Acolo încă locuiesc mai multe familii. Străduțele sunt pline de restaurante și magazine, dar comerțul este prea agresiv pentru gustul meu. Aproape că comercianții trag de tine să cumperi de la ei, atitudine care pe noi ne îndepărtează. Ce ne-a plăcut foarte mult a fost muzeul, unde am aflat mai multe despre istoria acestui loc, depre dominația turcească în zonă și despre Ali-Pașa, cel care a guvernat Epirul din 1788 și până în 1822.

Ioannina

6. În drumul nostru către Halkidiki am făcut un popas de o noapte la Meterora, pe care nu o puteam rata. Am campat în  camping Vrachos Kastraki. Campingul este foarte mare, are un restaurant și o piscină, dar  și o priveliște impresionantă. Toaletele și dușurile sunt foarte curate. Ce nu ne-a plăcut a fost faptul că nu existau mai multe surse de apă, aproape de locul de campare. Noi nu am avut prea mult timp să intrăm multe mânăstiri, deoarece am ajuns după ora 15.00, iar cele mai multe se închideau la 16.00, din cauza pandemiei.  Am ales una care se închidea la ora 17.00. Din parcare și până la mânăstire, am făcut vreo 15 -20 de minute pe un drum șerpuit, care, la un moment dat, trecea printre niște ziduri în stâncă, dar a meritat efortul.  De sus, din grădina mânăstirii, priveliștea este impresionantă.

Meteora

 

Meterora

Ne-am plimbat apoi pe drumurile ce leagă diferitele mănăstiri și ne-am cățărat pe stânci să admirăm acest spectacol unic.

La Meterora, nu știi ce să admiri mai întâi, stâncile parcă tăiate și care ai impresia că ating cerul sau construcțiile impresionante din vârful lor. Aici, omul și natura își dau mâna într-o armonie spectaculoasă.

 

Meterora

Am părăsit Epirul cu gândul la Metsovo, orașul cu aromâni, pe care nu am apucat să-l mai vizităm, dar și la alte locuri care așteaptă să fie descoperite pe aceste tărâmuri fascinante.

Parga

Text de Eliza Biro

 

 

About The Author