O zi de vacanță cu copiii în Târgu Mureș

0

La Brașov, vara este nebunie la pașapoarte. Dar ca anul ăsta, parcă nu a fost niciodată. Cozi de duminică seara pentru ca să prinzi un bon de ordine luni dimineața pentru o zi, cândva în cursul săptămânii. Așa că, am hotărât să îmbinăm utilul cu plăcutul. Să facem pașapoartele copiilor și o excursie în alt oraș. Demult doream să ajungem la Târgu-Mureș. Ne-am programat online. Am ales o zi de vineri ca să avem o minivacanță.

Am pornit devreme la drum din Brașov și în două ore eram deja în cochetul oraș din inima Transilvaniei. Cu pașapoartele am terminat în 10 minute, așa că ne-a rămas o zi întreagă pentru plimbare și distracție.

Ce poți face cu copiii în Târgu Mureș?

Din alte vizite ale orașului Târgu Mureș, știu că sunt câteva locuri minunate în oraș. În general, noi nu căutăm locurile de joacă tipice din centrele comerciale sau cele private, deoarece dorim să oferim copiilor alte experiențe. În plus, lor le place să exploreze, să afle lucruri noi să se cațere, să stea în natură. Oriunde ar merge, inventează jocuri și improvizează cu ce au.

Cetatea medievală se află în centrul municipiului Târgu Mureș. Este formată dintr-o incintă fortificată cu 7 bastioane unite prin ziduri. În interiorul fortificației se găsește Biserica Reformată-Calvină și Clădirea Manutanței. Este foarte frumoasă cetatea. Este relaxant să stai pe o bancă și să îți imaginezi vremurile de demult cu domnițe și cavaleri. Iar copiii se pot simți într-o poveste. De data asta, timpul nu ne-a permis să o vizităm, dar data viitoare nu o mai ratăm.

Complexul Week-end este un loc minunat în care poți petrece cu copiii. Eu mi-l amintesc ca pe oază de verdeață din anii tinereții mele când veneam la Festivalul Penisula. În complex sunt multe bazine, spații de joacă, tobogane, terenuri de sport, restaurant, căsuțe. Râul Mureș este aproape. Așa că aici se găsesc distracții pentru vârstele. În această excursie, noi nu am optat pentru ștrand, însă poate fi o alegere minunată pentru o zi de vacanță!

Platoul Cornesti este o zonă de agrement în care se află spații de joacă amenajate pentru toate vârstele. Sunt o mulțime de atracții aici pentru copii, inclusic tiroliană, o zonă de Aventura Parc, casute cu povești, terenuri pentru practicarea diferitelor sporturi. Noi nu am intrat, pentru că ai noștri copii sunt prea mici pentru atâția stimuli. În plus am fi pierdut toată ziua acolo. Am optat, în schimb, pentru vizita la Grădina Zoologică, care se află în vecinătatatea acestei zone de agrement.

Relaxare și distracție la Grădina Zoologică din Târgu Mureș

Grădina Zoologică ne-a impresionat încă de la intare. Este situată într-o zonă împădurită. Se pare că este cea mai mare din țară, respectând normele europene. Ne-a plăcut că animalele sunt bine îngrijite, spațiile în care trăiesc sunt mari și aerisite. În mare parte, reconstituie habitatul lor natural.

Noi am ajuns în jur de ora 11, așa că ne-am bucurat de o plimbare liniștită, fără agitația obișnuită în astfel de locuri.

Am cumpărat un bilet familial cu 32 de lei (pentru doi adulți și doi copii). Foarte bună ideea de bilete familiale. (Am mai întâlnit-o în Franța, în Grenoble pentru trasportul în comun.) Pentru o familie compusă din 2 adulți și până la 5 copii puteți beneficia de un bilet de 35 de lei.

Încântarea maximă a fost căruciorul de plimbat copiii care se poate împrumuta gratis de la intrare. Noi nu am văzut că există și cărucioare pentru doi copii, așa că am luat câte un cărucior pentru fiecare.

Am pornit pe aleile umbroase, fiecare cu câte un cărucior din care se auzeau chicotelile copiilor și exclamațiile lor de uimire și de entuziasm, atunci când recunoșteau animale pe care le văzuseră doar în cărțile de acasă.

Grădina zoologică este împărțită în mai multe sectoare. Am intrat prima dată în pavilionul Primatelor. Copiii au privit cu interes maimuțele, au admirat puii lipiți de mamele lor sau mamele care își hrăneau puii.

„Uite, mami, maimuța îi dă mâncare la pui, așa cum faci tu cu noi.”

Pavilionul Primatelor este singura clădire de acest gen şi mărime în ţară. În pavilion există un hol spaţios şi luminos, acoperit cu sticlă unde se află boxele interioare. În centrul pavilionului se găsesc plante tropicale. Aici ai o senzație de exotic, mai ales când vezi bananierul din care se hrănesc maimuțele.

În pavilionul Tropical, am admirat acvariile, reptilele şi volierele papagalilor. Tot aici este și o mini grădină botanică care te face să te simți într-o pădure tropicală.

Am înaintat apoi în parc până am ajuns la girafe.

„Uite, mami, girafa Vivi ! ”(ca în cartea cu girafe din care citim uneori) Ce gât lung are! Uite, și de acolo își ia mâncarea! Seamănă cu un dinozaur ierbivor!

Pentru mine, punctul de atracție a fost elefantul. Întotdeauna am iubit elefanții. Îmi place amestecul lor de forță și de blândețe. Când eram mică doream să fiu elefant. Am stat minute întregi să îi admir.

Era așa o senzație de plăcut, de răcoare și de liniște acolo că aș fi vrut să mă pierd o zi întreagă printre aleile grădinii. Copiii s-au amuzat de căluțul în pijama, zebra. Au recunoscut zimbrul pe care l-au văzut și la rezervația Vama Buzăului. Pavilionul urșilor ni s-a părut spectaculos. Este o zonă spațioasă, cu urși și lupi care viețuiesc laolaltă. Seamănă foarte bine cu habitatul lor natural.

În pavilionul felinelor, fiu-meu voia să vadă pantera. Dar animalele erau la masă, așa că nu a văzut decât niște tigri și un râs.

Am căutat apoi cangurul. Eric își dorea să vadă cum își ține puiul în marspiu așa cum eu l-am purtat pe el și pe sora lui. A fost puțin dezamăgit de dimensiunile cangurului (era unul mic). El se aștepta să fie mare, așa cum îl știa din cărți.

Am pierdut câteva ore în grădina zoologică. Cu chiu, cu vai, s-au dat copiii duși de acolo și, mai ales, convinși să părăsească cărucioarele. „Al meu, al meu” urla Alma când a trebuit să își ia rămas bun de la căruciorul ei.

Ce nu mi-a plăcut a fost că pe drumul de ieșire din acest complex treci pe lângă multe magazine și chioșcuri cu tot felul de suveniruri kitschoase și dulciuri mai puțin sănătose pentru copii. Din fericire, am găsit un chioșc cu înghețată artizanală și ne-am răcorit cu toții cu delicii la cornet. Fetiței i-am luat o cupă de înghețată cu cărbune negru medicinal (da, știu, sună ciudat, însă ni s-a recomandat ca fiind cea mai potrivită pentru copii), fiu-meu desigur că a ales ciocolată, iar eu mi-am luat cărbune negru și soc. A fost cea mai bună înghețată pe care am gustat-o în ultimul timp și nici nu a fost scupă deloc: 2.5 lei o cupă!

Am pornit apoi spre pescăria de la Câmpu Cetății, la aproximativ 20 de km de Târgu Mureș. Copiii au dormit în mașină, așa că atunci când am ajuns la pescărie, erau odihniți și cu poftă de mâncare! Ne era dor de pescăria asta, am fost acum vreo 5 ani. A fost așa cum ne aminteam: mâncare bună, priveliște minunată, loc de joacă pentru copii.

Ziua a fost relaxantă, am fost mulțumiți că am îmbinat utilul cu plăcutul. Copiii au fost fericiți. Am pornit mai departe călătoria prin Ținutul Secuiesc  cu destinația finală pentru restul weekendului: Odorheiu-Secuiesc, un oraș de suflet, de care mă leagă vreo 5 ani din viață și unde voi reveni mereu cu drag.

 

 

About The Author

Sunt Eliza Biro, creator de conținut, profesor, Instructor de Aware Parenting, mămica a doi pitici năzdrăvani care mă inspiră și mă provoacă să evoluez zi de zi.