Lăsați copiii să se murdărească!

6

I-am dus pe copii la Mall. S-au distrat. Am mers cu ei la Grădina Zoologică. Au admirat animalele, au alergat pe alei, au râs. Am fost cu copiii la cel mai mare și cunoscut loc de joacă din oraș. Le-a plăcut, deși agitația și stimulii prea stridenți ne-au dat dureri de cap tuturor. Am mers și la locul de joacă preferat al fiului meu, de unde nu se mai dă dus.

I-am dus de-a lungul timpului la locuri de joacă care mai de care, în aer liber sau în interior, i-am dus în parcuri, la restaurante, cofetării, ferme. I-am dus chiar și la Dino Parc, că tot e Pișcoțel în etapa dinozauri. Peste tot pe unde mergem, copiii mei se distrează și sunt fericiți. Pentru că sunt cu noi, pentru că le place să exploreze, pentru că e noutatea, pentru că se joacă etc. Dar nicăieri nu le-am văzut strălucirea din ochi așa de puternică ca atunci când sunt în natură.

Când se joacă cu apă, cu crengi, cu pământ sau cu pietre. Când inventează jocuri. Când sunt liberi. Când nu au nevoie de cele mai scumpe și performante jucării.

-Mami, hai cu mine la magazinul de bărci, îmi spune fiul meu în timp ce mă trage după el să îmi arate o adunătură de crengi.

Rupe una, o aranjază puțin și îmi spune:

-Hai să o punem pe apă. Mă duce apoi la pârâiașul de munte ce susură în apropiere.

-Uite ce frumos merge barca. Ba nu, e un vaporaș. Merg să mai construiesc o barcă și pentru tine, mami.

Așa ne jucam acum câteva zile la o ieșire, undeva în sălbăticia naturii. Soare, aer curat, pădure, pârâiaș de muncă, decorul perfect pentru o relaxare de weekend.

Imediat ce au văzut pârâiașul, nu s-au mai dat scoși din apă. Fiu-meu nici nu a simțit că apa de munte parcă îți taie picioarele, de rece ce e. Și-a imaginat că e polițist, a prins hoți, a pescuit și a gătit peștii, a mers cu barca, a construit bărci și vaporașe, dar câte nu a mai făcut! S-a jucat singur sau cu prietenii pe care i-a cunoscut acolo. Erau plini de noroi din cap până în picioare, dar cu fața scăldată în lumină și cu fericirea jucându-se în ochii lor.

La fel și a doua zi, când am mers la țară la străbunica copiilor. Au continuat joaca cu apa, de data asta cu apa dintr-un lighean, echipați cu recipient, sită, polonic etc. Nu s-au oprit decât ca să continue joaca cu pietrele.

Îi priveam. Mi-am amintiti de un citat, zărit pe undeva și care mi s-a întipărit în minte:

„When your child comes home messy…Look deeper, your child have been exploring, but most of all, your child has had fun.”

Aș vrea să citească acest citat toți părinții și bunicii care își ceartă copiii în parc: „Dacă te murdărești, mergem în casă!” „Nu îți mai cumpăr haine dacă te murdărești”, Ai grijă să nu te murdărești! Nu ai voie acolo că te murdărești„. Deseori, aceste replici sunt însoțite de celebrul: „Nu alerga!”.

Specialiștii ne îndeamnă să îi lăsăm pe cei mici să se murdărească. În caz contrar, le dezvoltăm frica pentru aventură, pentru explorare, pentru viață, creăm niște viitori adulți anxioși și lipsiți de inițiativă.

Ce este copilăria fără julituri în coate și în genunchi (drept e că nu prea am mai văzut copii juliți în genunchi) ? În copilăria mea, ne număram juliturile și ne mândream cu ele. Ce este copilăria fără spiritul de aventură și fără explorare? Fără curiozitate? Fără dorința de a descoperi? Lasați-vă copiii să se murdărească, să alerge, să experimenteze! Lăsați-i să sară în bălți atunci când plouă. Și săriți cu ei! Nici nu vă dați seama ce pierdeți și ce bucurie enormă le faceți! Nu le distrugeți creativitatea și nu le răpiți farmecul copilăriei!

Text de Eliza Biro

Credit photo: Sharpfont Creative

 

About The Author

Sunt Eliza Biro, creator de conținut, profesor, Instructor de Aware Parenting, mămica a doi pitici năzdrăvani care mă inspiră și mă provoacă să evoluez zi de zi.

6 comentarii on "Lăsați copiii să se murdărească!"

  1. Pingback: Nevoia de rutină la copiii mici - SuntPitic - Blog de Parenting

  2. Pingback: Ce materiale pot stimula copilul în perioada primilor pași - SuntPitic - Blog de Parenting

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *