„Te iubesc orice culoare ai avea” de Mihaela Coșescu

2

Apariția cărții pentru copii „Te iubesc orice culoare ai avea”, scrisă de Mihaela Coșescu constituie o reală bucurie, Este cea mai frumoasă carte pe care am citit-o despre rivalitățile între frați. Pe lângă ilustrațiile deosebite, care aparțin unei tinere talentate, de doar 13 ani, mesajul cărții este unul profund despre empatie, toleranță și iubire necondiționată. Cuvintele, inspirat alese, curg lejer și susțin armonia textului. Imagini și cuvinte se completează într-o fericită alăturare.

Cartea este la o scară mai mică, o replică a cărților de parenting pozitiv pentru adulți. Mi se pare utilă atât pentru copii, cât și pentru părinți. Dincolo de frumoasa poveste despre o familie de girafe, care trăiește în Africa, există și valențele terapeutice prin care copiii își pot vindeca gelozia, pe care o resimt atunci când mai apare un frate sau o soră. Pentru părinți, cartea oferă într-un mod ludic posibilitate de a empatiza cu copilul cel mare, neglijat de multe ori, atunci când apare un nou copil în familie și de a recapitula o lecție despre atașament, despre toleranță și iubire necondiționată, despre descifrarea semnelor tristeții copiilor.

Autoarea pătrunde cu multă sensibilitate în universul unei familii cu mai mulți copii, reușind să aducă în prim plan atât grijile, frământările și problemele cu care se confruntă părinții, cât și trăirile copilului cel mare, care nu înțelege de ce nu mai este iubit ca înainte de apariția fratelui său, care trăiește sentimente de confuzie, teamă, gelozie, invidie. Mihaela Coșescu nu uită însă nici de emoțiile celui mic, nemulțumit de toată atenția pe care o primește, dornic să fie asemenea copilului mai mare, pe care îl admiră invariabil.

13180980_821736247932577_1073648995_n 13153309_821736241265911_855055215_n

Personajele cărții ne amintesc subtil tuturor că suntem diferiți și trebuie să acceptăm aceste diferențe, „Și toți patru știau că asta înseamnă că se iubesc toți împreună și pe fiecare dintre ei, mereu, oriunde, oricâte frunze ar fi mâncat în ziua aia, oricât de murdare ar fost după ce se tăvăleau prin bălți, oricât de tare ar fi țipat să-și audă ecoul vocii în savană, oricât de mult s-ar cfi ertat, oricât de grizonantă ar devenit coama părinților, oricât….” Jocul din final ne invită să medităm la iubirea necondiționată care ar trebui să existe în fiecare familie între părinți și copii, dar și între frați.

Copiii se vor împrieteni cu cele două personaje simpatice, Gigi și Vivi și le vor însoți în aventura lor minunată. Este o carte luminoasă, care îi va captiva cu siguranță pe toți copiii și îi va ajuta să înțeleagă mai bine sentimentele puternice prin care trec atunci când se naște un nou copil în familie și să fie înțeleși de părinții lor.

Cartea poate fi găsită aici.

 

 

About The Author

2 comentarii on "„Te iubesc orice culoare ai avea” de Mihaela Coșescu"

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *