Cu Mihaela Cosescu m-am întâlnit vara trecută la Brașov cu ocazia lansării cărții sale Te iubesc orice culoare ai avea. Anul acesta ne-am revăzut la Social Media for Parents. Știam că între timp mai publicase o carte și eram foarte curioasă să aflu mai multe despre ea. Mai ales că tema cărții este inedită. Și de mare interes. Căci cine nu se ceartă după ce apare copilul? Odată cu schimbările apărute în cuplu, cine nu se confruntă cu dileme, incertitudini sau sentimente contradictorii? Mihaela mi-a făcut o mare bucurie și mi-a oferit o carte cu un autograf special pentru copiii mei. Pe drumul spre casă, m-am lăsat legănată de tren și, așa ca pe vremuri, m-am lăsat cuprinsă de magia lecturii. Cartea Mihaelei Cosescu Împreună până la capătul lumii mi-a fost o companie deosebit de plăcută. Am citit-o pe nerăsuflate. Iar acasă am citit-o din nou. De data aceasta, băiatului meu, care mă aștepta cu nerăbdare. Bucuria lui a fost și mai mare când a văzut cartea. Căci e mare amator de cărți și mereu îmi cere să îi cumpăr una nouă. Este adevărat că această carte este potrivită pentru copii mai mari, de peste 6-7 ani, dar am adaptat povestea pentru vârsta sa. El a fost foarte încântat. Nu mai prididea cu întrebările și a trebuit să îi promit că ziua următoare vom dedica acestei cărți un timp special.
Care este subiectul cărții Împreună până la capătul lumii?
Asa cum ne-a obișnuit autoarea, cartea Împreună până la capătul lumii este o poveste terapeutică. De data aceasta, accentul cade pe relațiile în cuplu. Personajele sunt două păsări flamingo, care se îndrăgostesc. De câte ori cei mici nu ne surprind cu întrebări de genul: Eu cum m-am născut? De ce m-ați născut? Povestea de iubire a păsărilor flamingo poate fi un punct de plecare ca să discutați cu copiii despre cum au apărut ei pe lume. Mi-a plăcut mult emoția transmisă de prima zi din viața puiului de flamingo. M-a dus cu gândul la povestea primelor zile din viața copiilor mei.
Mihaela Cosescu pătrunde cu multă sensibilitate în universul proaspeților părinți și reușește să surprindă entuziasmul, fericirea dar și frustrările, neliniștile și noile preocupări ale cuplului. Conflictele sunt inevitabile în cuplu. Copiii resimt toate aceste tensiuni și suferă. De aceea fac tantrumuri, au comportamente dificile. Pot chiar să simtă că este vina lor. Și totul devine o povară prea grea. Uneori este tare greu să ne dăm seama de ce se ascunde în spatele comportamentelor provocatoare ale copiilor. Iar de cele mai multe ori, noi adulții suntem cei care le provocăm micuților suferințe și frustrări.
Cum devine cartea Împreună până la capătul lumii un instrument terapeutic?
Cartea m-a ajutat să îi explic copilului meu, pe înțelesul său, de ce, uneori, eu și tatăl său discutăm în contradictoriu, de ce părinții se ceartă uneori și cum în final toată lumea se împacă. Și că familia este o echipă și este cel mai valoros lucru din viața unei persoane.
Îmi place mesajul luminos din final: familia numai împreună trece peste greutăți. De multe ori adulții, aflați sub povara prezentului, nu văd salvarea. Copiii, în simplitatea lor, găsesc uneori mai repede soluția.
„Însă eu cred că lumea are atâtea capete câte începuturi și că, uneori, capătul lumii este foarte aproape și alterori este foarte departe. Trebuie doar să fim împreună pentru a-l găsi! Să mergem împreună până la capătul lumii, oriunde ar fi.”
Ilustrațiile sunt superbe, iar coloristica este sugestivă pentru redarea emoțiilor. Cu siguranță, cartea îi va ajuta pe adulți să conștientizeze conflictele din cuplu, iar copiii vor îndrăgi personajele și povestea lor! Părinții vor putea folosi cartea ca pe un instrument terapeutic pentru copiii lor.
Despre alte cărți recomandate pentru copii am scris aici, despre cărți tematice care ajută la rezolvarea diferitelor probleme ale copiilor am scris aici, iar idei de cărți care tratează rivalitățile între frați găsiți aici.