Cărți recomandate pentru copii între 1-5 ani

6

Dacă până la vârsta de 1 an, copiii preferă cărțile cu material textil, care le dezvoltă abilitățile senzoriale sau cărțile cu coperți groase, cu imagini mari și reduse ca număr, pentru a se evita supraaglomerarea, care redau obiecte familiare, animale, fructe etc, cărțile sonore etc., după vârsta de un an oferta pntru copii este mai diversificată.

Potrivit filozofiei Montessori, o educație alternativă cu rezultate foarte bune, în prima etapă de dezvoltare a copilului (0-6 ani), cărțile cu care face cunoștiință copilul trebuie să prezinte realitatea și numai după această vârstă este indicat să ia contact cu lumea fantastică din basme.Se presupune că după vârsta de 6 ani, copilul are instrumentele necesare să înțeleagă universul înconjurător și poate discerne între realitate și ficțiune.

hoinari-prin-anotimpuri-carti-parenting

1. Colecția Hoinari prin anotimpuri, ilustrată de Susanne Rotraut Berner, aparută la Editura Casa, reprezintă o călătorie minunată prin cele 4 anotimpuri : primăvara, vara, toamna și iarna, prin care copilul se familiarizează cu mediul înconjurător pe parcursul anotimpurilor. Cartea are un farmec deosebit atât pentru adult, cât și pentru copil, împreună bucurându-se de descoperirea unui șir de întâmplări prin care trec personajele cărții.

Cartea oferă multiple posibilități de activități cu copiii în funcție de vârstă, de la cele mai simple pentru cei mici de 1-2 ani, până la cele mai complexe pentru copiii preșcolari.

Colecția Hoinari prin anotimpuri dezvoltă într-un mod inegalabil vocabularul, memoria, capacitatea de concentrare și imaginația copilului. Astfel cu cei mici putem face exerciții prin care să identifice obiecte, stări sufletești, acțiuni, culori, forme etc. Cu cât cresc în vârstă exercițiile își sporesc dificultatea. Copiii pot fi încurajați să diferențieze, să numească cuvinte care încep cu anumită literă, să observe mărimile, cantitățile, iar atunci când sunt mai mari să își imagineze diferite povești cu aceste personaje.

Fiul meu la 1 an și 10 luni este îndrăgostit de Toamna (celelalte urmează să le primească de Moș Nicolae, moș Crăciun și ziua lui). Admiră imaginile, îi place să răsfoiască cartea să-mi arate diferite imagini și eu să-i spun ce reprezintă sau eu îl rog să-mi arate diferite obiecte, acțiuni. (Unde este femeia care citește ? Unde este bărbatul care repară țeava de apă ?, Unde este femeia care își poartă bebelușul ? etc.) Iar momentul când se cuibărește lângă mine cu cartea în brațe ne oferă momente de intimitate neprețuite.

 

bobitza-si-buburuza2. Colecția Buburuza conține 3 cărți

Fiului meu îi plac foarte mult, toată ziua le răsfoiește. Pe noi ne-a ajutat mult cartea cu grădinița, deoarece tocmai ne pregăteam să intrăm în colectivitate când a primit-o. Și încă ne mai ajută, îmi arată cum mănâncă copiii, cum dorm, cum se joacă, cum se ceartă etc. eu îi povestesc despre toate acestea și îl întreb dacă este la fel și la ei. Chiar dacă este încă mic, înțelege multe din ceea ce îi spun.

 

 

Ghici-cat-de-mult-te-iubesc3. „Ghici cât de mult te iubesc” de Sam McBratney este o poveste emoționantă care aprofundează legătura dintre părinți și copii. Plin de sensibilitate, dar şi amuzant, jocul dinainte de culcare dintre iepuraşii Căstănuţă-cel-Mic şi Căstănuţă-cel-Mare (care poate fi înzestrat ori cu rolul tatălui, ori cu al mamei) este unul general valabil, care poate deveni o constantă în fiecare famile. O carte iubită de foarte mulți părinți care poate face trecerea spre lumea somnului mai duioasă atât prin ilustraţiile delicate şi detaliile. Ajută la stabilirea unei atmosfere calme și a apropierii dintre părinți și copii. Imaginile sugestive îi pot ajuta pe copiii mai mari să își verbalizeze sentimentele și de ce nu pe părinții care se tem sau nu pot să-și exprime sentimentele. Abia aștept să aud cuvintele magice „te iubesc” din gura piticului meu.

 

rime-pentru-cei-mici4. Rime pentru cei mai mici – Lucia Muntean (vol 1 &2) sunt ideale pentru copii atunci când încep să fie interesați și de text, nu numai de imagine. Versurile simple și amuzante au darul de a-i capta imediat pe copii. În plus, subiectele au legătură cu preocupările firești ale vârstei.

 

 

 

 

 

scoala-ursilor5. Școala urșilor de Hiroyuki Aihara – Pozna lui Jackie

O carte cu imagini simple, care redă în cuvinte puține, dar expresive și pe înțelesul copiilor întâmplări din viața a doisprezece ursuleți. Dintre cei doisprezece ursuleți veseli, la Şcoala urşilor , doar unul este fetiţă și o cheamă Jackie. Ea e mezina şi este cea mai neastâmpărată. Ca si copiii, și acești ursuleți sunt fiecare deosebiți în felul lor. Unul iubește să citească, altul e mai pofticios etc. Copiii îndrăgesc imediat această carte și învață despre prietenie și cooperare.

 

 

Uite-ce-a-iesit-din-ou-Margaret-Wise-Brown6. Uite ce-a ieșit din ou de Margaret Wise Brown

Cartea ne spune povestea unui iepuraș maro și a unei rățuște proaspăt ieșită din ou. În spatele cuvintelor simple și ușor de înțeles de cei mici, se ascunde un mesaj emoționant despre prietenie și despre imaginație ! Așa cum iepurașul a descoperit ceea ce se afla în ou, așa copiii descoperă zilnic mistere ale universului din care fac parte. Și ce poate fi mai minunat decât atunci când descoperi un prieten, o persoană care să te scoată din „coaja singurătății” ?

 

 

 

 

 

omida-mancacioasa7. Omida mâncăcioasă de Eric Carle este o carte cu un design deosebit, frumos ilustrată cu pagini cartonate, cu decupaje şi cu colţuri rotunjite, fiind ideală și pe post de jucărie pentru piticii până într-un an. Omida mâncăcioasă este foarte apreciată pentru mesajul pozitiv, plin de speranţă, pentru colajele cu minunate combinaţii de culori sau găurelele ce marchează drumul omizii şi stimulează degetele micuţilor cititori să o descopere, începând totodată şi călătoria în extraordinara lume a cărţilor. Mica omidă care se transformă într-un minunat fluture este foarte iubită de copii. Cartea poate fi un prilej pentru copii să învețe câteva noțiuni despre elemente din natură (ciclul vieții unui fluture), despre matematică (număratul până la 5, adunări cu tot ce a mâncat omida) , zilele săptămânii, noțiunile noapte și zi, fructele etc. Pentru piticul meu pofticios ar fi un bun exemplu despre ceea ce se poate întâmpla atunci când se mănâncă mai mult decât este necear.

 

scoala-celor-7-pitici8. Colecția Școala celor 7 pitici pentru 1-2 ani oferă un program complex de activitati destinate dezvoltarii copilului de la naștere pînă la școală.  Activitățile și exercițiile propuse, precum și planșele color cu jocuri din fiecare carte vă vor ajuta să pregătiți copilul în diferite domenii, astfel încat el să nu întâmpine probleme atunci când va ajunge la școală.

Pachetul 1-2 ani conține 9 carticele:

Noi avem câteva din acestea, iar preferata Pișcoțelului meu este Mare-mic. Astfel a învățat diferența între cele două noțiuni : mare-mic, să difrențieze culorile roșu și albastru, părțile componente ale unui camion, a exersat părțile corpului etc.

 

 

 

 

ghici-cine-vine-in-vizita9. Ghici cine vine in vizita ?! – Sonja Bougaeva

Cartea se adresează copiilor peste 3 ani și conține un mesaj interesant și puternic, despre toleranță care îi învață pe copii (și le reamintește oamenilor mari) faptul că în lume există oameni diferiţi cu stiluri de viaţă diferite, că frumosul este subiectiv, fiecăruia dintre noi ne place altceva. Subiectul cărții este simplu: două surori duc o viaţă liniştită şi fericită pe o insulă pustie. Într-o zi se autoinvită vărul lor Hans, căruia nu-i este pe plac nimic din ceea ce fac cele două surori. El se oferă să le ajute. La început repară obiectele stricate), iar ajutorul său este bine primit, dar când încearcă să le impună stilul lui de viaţă: vopseşte casa, le interzice celor trei animale (căţelul, pisica şi o pasăre) să mai intre în casă, le pune pe cele două surori să facă sport dis de dimineaţă, redecorează casa şi grădina, etc., surorile nu mai sunt la fel de fericite.

O povește amuzantă despre faptul că pe fiecare dintre noi altceva îl face fericit și tocmai acesta este farmecul existenței : diversitatea.

 

 

Magia textului, scris cu umor și duioșie, frumusețea imaginilor recomandă această carte ce vorbește despre copilăria trăită nestingherit și plină de iubire. Aston e un cățeluș milos care adună pietrele pe care le îngrijește să nu se simtă singure. Cred că orice copil se poate regăsi în acest personaj grijuliu și sensibil.

 

 

 

 

 

balul-florilor11.  Balul florilor de Sigrid Laube

Este o carte despre toleranță, despre acceptarea diferențelor. O poveste în aparență simplă, dar cu un mesaj puternic. Desenele amuzante îi vor atrage negreșit pe copii. Aceștia vor învăța că prejudecățile nu sunt bune și că omenii pot fi prieteni și se pot simți bine împreună indiferent de rasă, sex, religie etc. , așa cum legumele ajung în final prietene cu florile. Copiii vor învăța că a fi diferit nu înseamnă a fi inferior. Și vor mai învăța că este bine să fii tu însuți oriunde mergi și să ai curaj să faci ceva în care crezi.

 

vrei-sa-fi-prietenul-meu12. Vrei sa fii prietenul meu? de Eric Carle

Este o poveste frumoasă despre prietenie. Este un prilej pentru copii să învețe să diferențieze animalele. Ineditul acestei cărți este că vor reuși să le deobească numai după coadă, deoarece fiecare filă din partea dreaptă conține câte o imagine doar cu coada animalului, iar când cel mic va da pagina, va regăsi corpul în intregime și va vedea dacă a ghicit corect. De asemenea copiii au ocazia să afle mai multe detalii despre mediul înconjurător. „Copiii se confruntă adesea cu teama de necunoscut. În cărţile mele încerc să combat această teamă şi s-o înlocuiesc cu o atitudine pozitivă. Copiii au o curiozitate instinctivă şi o tendinţă naturală către creativitate. Vreau să le arăt copiilor că a învăţa lucruri noi e ceva fascinant şi distractiv.” (Eric Carle)

 

Miffy este un personaj drăguț, o fetiță iepuraș iubită de familia sa și de toți prietenii lor. Miffy trăiește cu părinții săi, domnul şi doamna Iepuraş într-o căsuţă albă cu obloane roşii de lemn şi au o grădină plină cu flori. Bineînțeles că și Pișcoțel o îngrăgește pe Miffy și îi plac peripețiile sale.

 

ghid-de-calatorie14. Ghid de călătorie

Este un ghid de călătorie diferit de ceea ce știm noi adulții despre o altfel de carte. Este un ghid pentru cei mici din care aceștia vor afla lucruri inedite pe care nicun alt ghid nu ni-l precizează. În ce ţară este interzisă guma de mestecat? Sau care e cel mai urât mirositor fruct din lume? Sau cine a inventat patinele cu rotile? Sau care clădire este mai înclinată decât Turnul Înclinat din Pisa? Sau unde poţi să mănânci ca gustare păianjeni fripţi? Sunt câteva întrebări la care răspunde aces ghid. Copiii vor afla lucruri uimitoare și fascinante despre cele 200 de ţări ale lumii. Fiecare ţară are pagina ei proprie – aşa încât minuscula Tuvalu ocupă tot atâta spaţiu ca şi atotputernica SUA.. Mi se pare atât de inedită această carte și abia aștept ca fiul meus ă ajungă la vârsta la care va fi interesat de ea. Cred că este deosebit de utilă pentru copii, ca aceștia să deprindă gustul pentru călătorie, să însușească noțiuni de cultură generală etc.

 

Activitati-pentru-copii-mici15. Activitati pentru copii mici, 2-3 ani

Cartea face parte din seria Copilul destept a editurii Litera si se adreseaza copiilor intre 2 si 3 ani. Cartea conține activități ludice prin care copiii sunt antrenați să învețe cu mai multă ușurință. Prin teme atractive și prin jocuri utile, copiii nu se vor plictisi și vor învăța cu plăcere.

 

 

 

 

Voi mai aveți alte cărți preferate? Ce alte titluri considerați că ar fi util să se regăsească în această listă?

 

 

Notă: unele titluri din această listă de recomandări trimit, printr-un link afiliat, către pagina de unde puteți cumpăra cartea respectivă. Accesând un link afiliat, la achiziționarea cărții, SuntPitic.ro este recompensat cu un comision între 1-7% din valoarea cărții. Prețul cărților cumpărate rămâne neschimbat, adică dumneavoastră nu pierdeți nimic. Această sumă  va susține costurile de mentenanță ale acestui portal. În cazul în care alegeți să cumpărați o carte din lista noastră, noi vă mulțumim anticipat pentru susținere!

 

About The Author