Pasiunile nu trebuie căutate neapărat în ceea ce facem în prezent. Poate este ceva ce ne plăcea să facem în copilărie. În adolescență. Poate ne-am dorit să facem ceva și, din diferite motive, nu am reușit. Și am renunțat. Poate fi un sport, poate este pictura, poate vreun instrument muzical.
Mie, de exemplu, mi-a plăcut dintotdeauna să scriu. Nu, nu am avut vreun talent special. Nu am scris nu știu ce opere de ficțiune și nici nu am participat la concursuri. Am cochetat, desigur, cu creații literare, însă fără vreo pretenție artistică. Pur și simplu, din întâlnirea cu scrisul m-am hrănit mult timp. Din clasa a V-a, mi-am așternut mereu gândurile în jurnal. Tot atunci am hotărât că vreau să fiu jurnalist. Până în clasa a XI-a am crezut că voi urma Jurnalismul. Mai ales că în liceu și în facultate am lucrat în televiziune. Am ajuns la Litere până la urmă. Apoi, am renunțat la scris pentru o perioadă de câțiva ani, dar dorința de a scrie m-a urmărit tot timpul. M-am dedicat celeilalte mari pasiuni: educația. După ce s-a născut fiul meu, am pus bazele SuntPitic, care a fost gândit inițial ca un fel de revistă. Apoi, am început să scriu tot mai mult despre experiențele și emoțiile noastre și s-a transformat în blog.
Doar de câțiva ani, am conștientizat că nu pot renunța la scris. Că îmi face bine. Este o formă de meditație uneori, alteori o vindecare. Scrisul poate fi o formă terapeutică excelentă. Uneori mă ajută să mă înțeleg mai bine sau să mă organizez. Iar anul trecut, în sfârșit, m-am hotărât să duc scrisul la alt nivel (creare de conținut pentru diferite bloguri, site-uri, conținut pentru Social Media). Sunt șase ani de când am înființat împreună cu soțul meu Sharpfont, un studio de design și branding. În această perioadă, dar și înainte, am mai cochetat cu partea de copywriting. Dar, munca la școală și, apoi, copiii mei nu mi-au lăsat prea mult timp pentru asta.
Ce am făcut de-a lungul timpului ca să îmi dezvolt pasiunea pentru scris
Mă fascinează cuvintele. Sunt uimită de puterea lor, de felul cum se așază în pagină și câtă emoție pot să transmită uneori. Sau de cât de convingătoare pot fi. Deși am făcut Litere și un masterat în Comunicare, am simțit că mai am multe de învățat în domeniul scrisului și al comunicării online. Așa că m-am apucat să învăț autodidact. În fiecare seară, după ce culcam copiii, scriam sau citeam articole de specialitate. Am urmărit online conferințe și evenimente din domeniu. În 2017, am urmat un curs de SEO online. Am mers și la câteva evenimente la București când timpul mi-a permis. Tot în aceeași perioadă, am profitat de venirea Livianei Tane în Brașov și am fost la cursul ei de Storytelling, care mi-a deschis un nou univers.
Anul acesta l-am început în forță, cu obiectivul clar de a trece la acțiune. Așa că am strâns un grup fain și am făcut tot posibilul să-l avem în Brașov pe Iulian Tănase, care ne-a pus la treabă timp de trei zile și a stârnit în noi motorașul creativ. Tot anul acesta am avut câteva întâlniri online cu Ruxandra Babici, care m-a ajutat să mă adun, să îmi depășesc niște blocaje și să îmi pun ordine în muncă.
Încerc să citesc zilnic fie cărți de specialitate, fie beletristică. „Lecții de magie”„Powered by storytelling” sau „Creatorii de hituri” sunt câteva dintre cărțile care m-au dus mai aproape de obiectivul meu. În afară de cărți, mi-am propus să citesc în fiecare zi, timp de 30 de minute articole de specialitate din care să învăț. Îmi este destul de greu, pentru că articolele sunt în limba engleză și nu-mi vine foarte natural să citesc în această limbă. Dar profit de această situație să îmi îmbunătățesc și cunoștințele de engleză.
Cum am transformat pasiunea pentru scris în venit
Este greu să schimbi un domeniu. Să o iei aproape de la zero într-un domeniu nou, unde totul se schimbă cu viteza luminii. Nimic nu este, însă, imposibil atunci când este făcut cu pasiune. Sunt în stare să nu mă ridic o zi întreagă de la laptop sau să lucrez, în loc să ies să mă relaxez. Pentru că pentru mine asta nu este muncă, este pasiune. De aceea, am și luat decizia anul trecut să dedic mai mult timp scrisului. M-am luptat cu convingerile limitative (am un psiholog foarte bun) și cu fricile (mai am de doborât câțiva demoni, dar nu mă las) și am ales să lucrez doar o jumătate de normă la școală pentru a avea mai mult timp și mai mult spațiu mental să învăț și să dezvolt alte proiecte. Uneori, îmi vine să renunț la acest drum anevoios al freelancing-ului, dar nu vreau să îmi trădez pasiunea. Dincolo de găsirea clienților, provocările vin și de la rolul de mamă de doi copii încă mici. De multe ori, timpul de lucru și de învățat s-a transformat în timp de stat cu copiii (boli, vacanțe, zile libere). E foarte greu să armonizez toate aceste roluri, dar încerc să mă organizez, să prioritizez și să folosesc eficient fiecare moment.
Mă dedic fiecărui proiect la care lucrez, mă străduiesc să înțeleg cât mai bine dorințele și nevoile clienților noștri. Îmi plac provocările și mă bucur că pot învăța zi de zi ceva nou. Uneori oamenii au idei minunate și dezvoltă business-uri de succes, dar fie nu au timp, fie nu își găsesc cuvintele potrivite să transmită mesajul adecvat. Dacă și tu ai această problemă, îmi poți scrie cu ce te-aș putea ajuta și vom găsi o soluție împreună.
Eu cred că fiecare este dator să își urmeze pasiunile, fie că aduc și bani, fie că rămân doar la stadiul de pasiuni. Dacă nu încerci, niciodată nu vei ști pe cei căi nebănuite te poate purta visul tău. Pentru că, nu-i așa, nimic nu este întâmplător în viață. Nici chiar faptul că citești acest articol acum.
Vă reamintesc că, în cadrul Provocării de vineri, vă invit, dragi mămici, să faceți ceva pentru voi, pentru a vă îmbunătăți viața, relația cu copiii sau cu partenerul. Este așa de important să ne simțim bine în pielea noastră, să facem lucruri și pentru noi fără a simți vină. Mai multe articole din această categorie, puteți citit aici.
Dacă v-a plăcut acest articol și dacă îl considerați util, m-aș bucura dacă l-ați aprecia cu un like sau dacă l-ați distribui mai departe. Pentru ultimele articole, urmăriți pagina mea de Facebook sau de Instagram.