Dacă este vineri, a venit momentul să ne gândim ce ne face bine și ce putem face pentru noi. În cadrul provocării „Tu ce-ai făcut pentru tine astăzi”, psiholog Adela Vulpe ne oferă mai multe sugestii despre cum putem să ne simțim bine în pielea noastră. Profitați de inspirația de vineri și alegeți să faceți ceva pentru sufletul vostru.
Alfred Adller era de părere că omul este o ființă socială caracterizată încă de la naștere de interes social. Prin acest interes ne exprimăm, de-a lungul vieții voința de a participa și contribui la societate. Apartenența socială este un obiectiv urmărit pe toată durata vieții și se reflectă în efortul de „a ne găsi locul în lume”.
Acestea fiind spune, pe parcursul vieții vom dobândi diverse roluri sociale pe care le vom adopta la un moment dat și care fie ne vor implini, fie ne vor “încurca”, fie ne vor aduce satisfacții, fie ne vor nemulțumi.
Voi face referire în continuare la rolul de mamă și de femeie. În multe cazuri, atunci când o femeie devine mamă ușor ușor începe să își neglijeze rolul de femeie și nu mai are grijă de ea, nu așa cum o făcea înainte, cel puțin. Se întâmplă acest lucru, deoarece atenția principală o reprezintă copilul, și este firesc să îi acordăm atenția necesară, însă cu timpul, neglijarea nevoilor noastre ca femei își va spune cuvântul, iar noi vom acumula frustrări, relația noastră cu sinele nu va mai fi una sănătoasă, iar unul din cele mai importante aspecte în creșterea unui copil consider că este sanatatea psihică și emoțională a mamei.
De aceea, sunt de părere că este esențial să ne acordăm timpul necesar pentru a ne simți femei frumoase interior, dar și exterior. Este evident că nu o să dispunem de același timp pe care îl aveam înainte de naștere, dar câteva ore pe săptămână pentru noi cred că ajută enorm. Fie că mergem la coafor, sau la masaj, citim o carte de dezvoltate personală, participăm la grupuri pentru mămici sau femei, sau alegem orice altă activitate care ne ajută să restabilim echilibrul cu sinele. Exprimarea emoțiilor ne ajută să ne cunoaștem nevoile, prin faptul că vorbim despre ceea ce simțim, ne cunoaștem și putem depăși orice dificultate întâmpinată ca mămici sau ca femei.
7 sugestii pentru a fi o femeie fericită
Concluzia este evidentă, numai dacă avem grijă de sufletul și psihicul nostru putem să îi oferim copilului nostru un exemplu de mamă puternică. Ce putem facem mai exact pentru a atinge acest lucru? Am enumerat o serie de aspecte de care este important să ținem cont pentru a ne simți bine cu noi.
1. Exprimă-ți sentimentele negative ! Suntem de mici învățați să ne ascundem sentimentele negative pentru că „nu este frumos” sau îi deranjăm pe ceilalți, dar numai atunci când le exprimăm le înțelegem pe deplin, înțelegem ce ne deranjeaza și ce este de modificat.
2. Găsește sentimentele pozitive care îți aduc fericirea și concentrează-te pe ele !
3. Ai grijă de corpul tău ! Mănâncă sănătos, fă exerciții, plimbări. Este dificil după naștere să acordam timpul necesar acestui lucru, dar dupa cum afirmă budiștii, trupul este templul sufletului, drept urmare sufletul nostru se va simți minunat într-un corp sănătos și frumos. Pentru acest lucru nu este necesar să mergem în fiecare zi la sală, putem alege să dansăm cu bebelușii noștri în sistemul de purtare, sau să facem scurte plimbări prin natură.
4. Hrănește-ți simțul umorului ! Experienta personală mi-a confirmat faptul că umorul ajută foarte mult atunci când te confrunți cu o situație stresantă, acesta detensionează situația și îți oferă posibilitatea să privești cu alți ochi ceea ce se întâmplă.
5. Creează un sistem de suport împreună cu alte mame. Ajută mult să ne dăm seama că nu suntem singurele care trec prin experiența mămiciei, ne ajuta mult să vedem că și alte mame se confrunta cu lucruri asemănătoare și vorbind despre acestea putem găsi o soluție pentru problema noastră.
6. Acordă timp relației de cuplu ! Este dovedit că relația de cuplu suferă schimbări după apariția copilului, dar înainte de a fi părinți am fost iubiți, parteneri și, dacă înțelegem acest lucru, putem „reaprinde focul” dintre noi. Studiile au arătat și faptul că după naștere, libidoul femeii scade și apropierea fizică de parteneri este mai dificilă, dar o îmbrățișare de fiecare dată când ne întâlnim ajută enorm și vă recomand să vă îmbrățișați cât mai des.
7. Acordă-ți timp ție ! cum am spus și mai sus, orice activitate care îți aduce plăcere este hrană pentru suflet.
O femeie sănătoasă emoțional nu va uita niciodată de ea pentru că va fi conștientă de importanța acestui lucru asupra relației cu copiii și sotul ei, va fi o mamă fericită și puternică, va putea lua decizile corecte pentru ea și familia ei. Așadar vă recomand din suflet să vă concentrați atenția asupra voastră pentru a avea o viață liniștită.
Adela Vulpe este psihoterapeut autonom și o puteți găsi și pe pagina sa de Facebook.
Dacă v-a plăcut acest articol și dacă îl considerați util, m-aș bucura dacă l-ați aprecia cu un like sau dacă l-ați distribui mai departe. Pentru ultimele articole urmăriți pagina mea de Facebook sau de Instagram.
Sursa foto: Photo by bruce mars from Pexels