Tu cât de organizată ești?

2

La baza oricărei activități reușite stă o bună organizare. Mamele știu cel mai bine ce prețioase pot și 5 minute și cât de multe poți face atunci. Astăzi, la provocarea de vineri, vorbim despre cum să nu ne risipim energia și să ne folosim resursele la maxim.


Se spune că pentru ceea ce ne dorim, ne facem întotdeauna timp. Parțial adevărat, atunci când ești mamă. Este greu să obții timp pentru pasiunile tale, mai ales atunci când nu ai ajuor. Foarte mult timp se pierde din cauza lipsei de organizare. Eu observ că, de multe ori, mă apuc de o mie de lucruri și nu apuc să finalizez nimic. Sau pornesc să rezolv ceva, iar pe drum observ alte lucuri care au nevoie de rezolvare și uit de la ce am pornit. Sau mut dintr-o parte în alta lucruri. sau obosesc doar când privesc multitudinea de obiecte care mă copleșesc. Îmi risipesc energia degeaba și obosesc fără să fac ce mi-am propus.

Cum vă puteți organiza mai eficient

Luați-vă puțin timp și meditați la următoarele aspecte:

  1. Ce v-ar plăcea să faceți și nu aveți timp ?
  2. Unde simțiți că pierdeți timpul ? Din ce ați mai putea tăia ?
  3. Care sunt cele mai importante domenii în care trebuie să vă implicați (de ex. copiii, treburile casnice, profesia, pasiunile etc.) Faceți un tabel în care vă stabiliți prioritățile pe domenii.
  4. Vedeți unde mai puteți delega din sarcini sau cine v-ar putea ajuta cu diferite atribuții. De ex. poate o bunică, o mătușă sau o prietenă mai poate sta din când în când cu copiii. Sau vă poate ajuta cineva la curățenie. Sau mai puteți cumpăra mâncare de la cineva care gătește pentru mai multe persoane.
  5. V-ar putea ajuta o listă? Listele sunt sfinte. Numai să nu uitați unde le puneți.
  6. Oare nu aveți prea multe obiecte în casă de care nu aveți nevoie ? Sau prea multe haine ? Cu cât avem mai multe obiecte, cu atât mai mult ne pierdem energia mutându-le dintr-un loc în altul, curățându-le etc. Din această cauză, îmi place filozofia minimalistă. Mi-am planificat să privesc mai multe documentare și să citesc cartea „Magia ordinii” de Marie Kondo.
  7. Vă puteți culca mai repede și trezi mai devreme ? Multe mame îmbrățișează această abordare a timpului, pentru că dimineața, când toată lumea doarme, sunt mai eficiente  sau își iau pur și simplu puțin timp pentru ele.
  8. Vă planificați săptămâna în detaliu ? Planificarea din timp a programului săptămânii, a meniului săptămânal, a cumpărăturilor  poate fi de folos. Putem observa în acest fel când ne rămâne puțin timp liber sau unde se pierde cel mai mult timp.
  9. Faceți cumpărături sau plăți online ? Nici nu mai știu de când nu mai plătesc facturi fizic. Facturile, plățile bancare, cumpărăturile se pot face cu brio online. Iar atunci când trebuie să fac cumpărături fizic mă documentez și mă duc direct acolo. Nu pierd timpul cu plimbatul printr-o mie de magazine decât în situații deosebite.
  10. Aveți un caiețel în care să vă notați ideile ? De exemplu, ce să mai luați de mâncare, o rețetă nouă, o idee de joc cu copiii, un loc anume unde ați vrea să mergeți etc.

 Articole care vă pot inspira dacă doriți să trăiți minimalist

Anul acesta și noi ne-am hotărât să facem mai mult loc minimalismului în viața noastră și să trăim mai conștient, cu accent pe lucrurile cu adevărat importante. De aceea, am adunat, la un loc, articole din blogosferă despre acest subiect. Poate vă inspiră și pe voi !

Nicoleta Ababei scrie despre ce înseamnă să fii minimalist și despre cum să ne alegem o vestimentație minimalistă. Natalia ne povestește despre cum să faci ordine în cărți .

Cristina ne dă niște idei extraordinare despre cum să avem o sufragerie minimalistă, iar Simona ne vobește despre o viață așa cum oricine și-ar dori, o viață fără grabă. La Laura, veți găsi mai multe articole pornind de la cartea „Magia ordinii”. Articole faine pe această temă găsiți și la Laura Bucur dacă îi răsfoiți blogul. Răzvan ne sfătuiește cum să scapăm de dezordine când nu avem timp de curățenie.

Planificările ne pot ajuta foarte mult să fim mai eficiente. Dozarea energiei este mai mult decât necesară pentru a ajunge seara să bifezi cât mai multe sarcini rezolvate pe listă. Și, de ce nu, cu o stare de bine că am făcut și pentru noi ceva. La voi ce funcționează cel mai bine ?

Vă reamintesc că, în cadrul Provocării de vineri, vă invit, dragi mămici, să faceți ceva pentru voi, pentru a vă îmbunătăți viața, relația cu copiii sau cu partenerul. Este așa de important să ne simțim bine în pielea noastră, să facem lucruri și pentru noi fără a simți vină. Mai multe articole din această categorie, puteți citit aici.

Dacă v-a plăcut acest articol și dacă îl considerați util, m-aș bucura dacă l-ați aprecia cu un like sau dacă l-ați distribui mai departe. Pentru ultimele articole urmăriți pagina mea de Facebook sau de Instagram.

Sursă foto: Unsplash

 

About The Author

Sunt Eliza Biro, creator de conținut, profesor, Instructor de Aware Parenting, mămica a doi pitici năzdrăvani care mă inspiră și mă provoacă să evoluez zi de zi.