Tu știi să comunici asertiv ?

1

Acest articol face parte din provocarea de vineri, în cadrul căreia, vă invit, dragi mămici, să faceți ceva pentru voi, pentru a vă îmbunătăți viața, relația cu copiii sau cu partenerul. Este așa de important să ne simțim bine în pielea noastră, să facem lucruri și pentru noi fără a simți vină.


De multe ori, în relațiile cu copiii noștri, cu partenerii, cu părinții, cu colegii, prietenii sau cu simple cunoștințe nu putem spune „nu”, deși ne-am dori să o facem. Vrem să fim mereu de treabă, să nu supărăm pe nimeni, să mulțumim pe toată lumea. Căci doar asta s-a așteptat mereu de la noi. Să fim cuminți, la locul nostru, să nu spunem nimic ce ar putea deranja pe altcineva. Chiar dacă, asta înseamnă să trecem peste noi, peste nevoile și sentimentele noastre. Sau poate chiar peste drepturile sau convingerile noastre. Apoi ne simțim prost, ne simțim vinovați că nu am avut curajul să o facem. Poate că ne simțim chiar manipulați sau inferiori persoanei respective. Mulți dintre noi nu am fost învățați să spunem „nu”. De fapt, nu prea am fost învățați să comunicăm sau să ascultăm cu adevărat.

Ce este asertivitatea ?

Comportamentul asertiv nu este nici un comportament agresiv, nici unul pasiv în relațiile cu ceilalți. Este o modalitate eficientă de rezolvare a conflictelor interpersonale. Să comunicăm asertiv înseamnă să fim deschiși, sinceri cu ceilalți, fără să îi rănim sau să le îngrădim drepturile. Asertivitatea este atunci când ne apărăm drepturile personale. Atunci când ne exprimăm sentimentele sincer, fără să îi jignim pe ceilalți, fără să îi atacăm sau să îi disprețuim. Și sentimentele pozitive și pe cele negative. Asertivitatea este atunci când refuzăm cererile care nu ni se potrivesc sau de care nu avem timp. Atunci când suntem capabili să inițiem o discuție, chiar și una dificilă. Să o susținem și să o încheiem într-un ton civilizat. Ne pasă de ceilalți, dar nu îi lăsăm  să ne calce în picioare sau să ne manipuleze. Considerăm că toți oamenii sunt egali, nu superiori. Ne putem exprima preferințele, fără să le anulăm pe ale celorlalți.

Avem dreptul fiecare să avem o părere, să ne-o susținem, într-un mod civilizat. Să cerem ce credem că ni se cuvine, să spunem „nu” sau „da”, fără să ne simțim vinovați. Să luăm decizii și să ni le asumăm. În lipsa asertivității, stima de sine este scăzută, iar anxietatea se accentuează. Apar sentimentele de furie, frustare, vinovăție. Nimeni nu poate ghici cum te simți sau ce nevoie ai, dacă nu spui clar și ferm aceste lucruri.

Ca în orice domeniu, calea de mijloc este cea mai bună. Nu este nevoie nici să fii agresivă, nepoliticoasă sau egoistă, dar nici să renunți mereu la tine, să te sacrifici pentru binele altora. Deține controlul propriei tale vieți ! Respectându-te și iubindu-te, vei obține respectul și iubirea celorlalți !

Dacă v-a plăcut acest articol și dacă îl considerați util, m-aș bucura dacă l-ați aprecia cu un like sau dacă l-ați distribui mai departe. Pentru ultimele articole urmăriți pagina mea de Facebook sau de Instagram.

 

 

 

 

 

 

.

 

About The Author

Sunt Eliza Biro, creator de conținut, profesor, Instructor de Aware Parenting, mămica a doi pitici năzdrăvani care mă inspiră și mă provoacă să evoluez zi de zi.