Pe tine cine te ascultă fără să te judece?

2

Ați observat că, uneori, după ce povestim cuiva ceea ce simțim sau despre o problemă cu care ne confruntăm, parcă se mai atenuează din durere ? Din neliniști ?

Când discutăm cu cineva despre ceva ce ne macină nu căutăm neapărat să primim soluții. Sau să rezolve cineva problema în locul nostru. Când „ne plângem” nu așteptăm neapărat un ajutor. Căutăm doar pe cineva care să ne asculte. Prin comunicarea cu acea persoană să ne descărcăm și ne liniștim sufletul. Este vorba despre nevoia de ascultare activă, cum o numesc psihologii, și, care este modalitatea principală de investigare în terapie.

Ce înseamnă ascultarea activă ?

De obicei, când comunicăm cu ceilalți oameni, ascultăm și vorbim. Dar, ascultarea activă este mai mult decât ascultare. Ascultarea activă presupune recepționarea mesajului în profunzime, cu scopul clarificării semnificaţiei acestuia şi facilitării comunicării. Cel care ascultă activ are puterea de empatizare. Acesta oglindește stările pe care le transmite mesajul. („Înțeleg ce simți.” „Văd” „Te aud”) Există câteva tehnici folosite în ascultarea activă :

  • Repetarea ultimului cuvânt sau a unor cuvinte cheie din mesaj
  • Rezumarea mesajului
  • Reformularea sau parafrazarea comunicării
  • Elemente nonverbale și paraverbale speciale (poziția corpului, încuvințare din cap, contact vizua)

Ascultătorul activ nu judecă, nu intervine în comunicare, nu critică, nu oferă soluții. Ascultarea activă poate fi benefică în orice interacțiune socială.

Ascultarea activă – un instrument de sprijin pentru mame

Dar, mai ales, mamele au o mare nevoie de a fi ascultate activ. Pe lângă atâtea roluri sociale, de departe cel mai provocator este cel de părinte. Pentru că cei mici știu exact ce butoane să apese pentru a scoate la iveală cei mai negri demoni. Și, de multe ori, aceste provocări vin pe fondul unei epuizări, al oboselii excesive.

Emoțiile puternice ale adulților își au originea în copilărie, amintirea inconștientă a modului în care s-au purtat părinții. De aceea, mamele au nevoie de o persoană care să le asculte, atunci când rolul de părinte devine prea copleșitor. Acest ascultător activ poate fi chiar mama, partenerul, o prietenă sau un terapeut.

Vorbește despre propriile tale sentimente și despre copilărie. Este firesc ca atunci când copiii plâng prea mult, când se ceartă, când nu cooperează, să simți revoltă, furie. Dacă poți să te eliberezi de sentimentele dureroase, departe de copil, într-un cadru care să te sprijine și să îți fie terapeutic, este benefic și pentru tine și pentru copil. Pe măsură ce îți explorezi sentimentele, poți să devii conștientă de traumele din propria copilărie care nu sunt legate neapărat de plâns.

Așadar, pentru echilibrul tău, ai nevoie de o persoană care să te asculte, fără să te judece. O persoană care să empatizeze cu tine, căreia îi spui tot ce-ți apasă pe suflet, fără teama că emite judecăți de valoare sau că te critică. Această tehnică presupune are ca scop doar descărcarea emoțională de care au așa mare nevoie și adulții. După o astfel de terapie, vei fi mult mai calmă și mai dornică să-ți ajuti copilul, pentru că nu mai transferi asupra lui propriile frustrări.

Pe tine cine te ascultă ?

Articolul face parte din provocarea de vineri, care te invită să privești către tine, dragă mămică!

Alte articole din cadrul provocării de vineri găsiți aici.

Dacă v-a plăcut acest articol și dacă îl considerați util, m-aș bucura dacă l-ați aprecia cu un like sau dacă l-ați distribui mai departe. Pentru ultimele articole urmăriți pagina mea de Facebook sau de Instagram.

 

 

About The Author

Sunt Eliza Biro, creator de conținut, profesor, Instructor de Aware Parenting, mămica a doi pitici năzdrăvani care mă inspiră și mă provoacă să evoluez zi de zi.