După prima săptămână de proaspătă mămică mi-am dat seama cu stupoare că nu mă pieptenasem deloc. Vreo trei zile nu am răspuns la niciun telefon. Startul în alăptare a fost dificil și eu mă simțeam cea mai nepricepută mamă. Iar următoarele săptămâni le-am petrecut stresată că fiul meu urla într-una, iar eu nu știam ce să îi fac. Mi se părea că toată viața mea este dată peste cap. Încet, încet m-am mai relaxat și totul a intrat pe făgașul normal. La al doilea copil, aproape că nu aș fi simțit deloc că am un nou născut în casă dacă fetița mea nu ar fi încurcat ritmurile circadiene.
Dar viața cu un nou născut nu trebuie să fie neapărat dificilă. Uneori presiunea din jur o face pe mamă să fie mai stresată și mai nesigură pe ea. Iată câteva sugestii care vă pot ajuta să treceți cu bine peste primul an din viața bebelușului vostru.
1) În primele săptămâni după naștere, vă puteți descurca de minune cu bebelușul fără ajutor. Nu acceptați prezența rudelor/prietenilor care vă stresează cu sfaturi de genul „Fă așa, eu știu mai bine, că am crescut n copii”, sfaturi care v-ar putea bulversa. Acceptați-i în preajma voastră doar dacă vă ajută cu treburile casnice. Bebelușul este pe mâini bune cu părinții săi!
2) Fiți asertivi și spuneți-le musafirilor insistenți că nu doriți încă vizite în primele săptămâni. Impuneți limite celor din jur, astfel încât să vă simțiți confortabili. Nu vă simțiți vinovați, aveți nevoie de acomodare în noua formulă.
3) Nu faceți o obsesie din sterilizat și călcat, bebelușii sunt mai rezistenți decât par. Și oricum, când încep să se târască vor linge parchetul, caloriferul, papucii, pantofii, ba chiar și roțile de la cărucior.
4) Dacă alăptați, evitați proba cântarului, este stresantă, irelevantă și vă poate duce la depresie. Nu vă fie teamă că nu mănâncă, bebelușii nu stau nemâncați.
5) Nu vă temeți să vă ascultați instinctul. Copilul nu va fi răsfățat dacă îl luați în brațe, dormiți cu el, îl mângâiați.
Viața voastră va fi mult mai ușoară dacă ignorați păreri ca:„ Bebelușul e șmecher, manipulator.” „Nu îl lua în brațe că se-nvață.”
6) Implicați-vă partenerul! Încă de la început, obișnuiți-l să împărțiți sarcinile legate de copil și să petreacă timp cu acesta. În afară de faptul că vă va fi de un real ajutor, se va crea și o legătură specială între el și bebeluș.
7) Când simțiți că veți claca, cereți ajutorul! Este normal să fie așa. Chiar dacă sunteți niște supermame, cu siguranță veți avea momente de slăbiciune când vi se va părea că lucrurile vă scapă de sub control.
8) Fiți foarte organizate, stabiliți-vă liste cu prioritățile, încercați să valorificați fiecare minut pentru a vă simți împăcate seara că ați rezolvat cât mai multe lucruri. Și dacă nu se întâmplă așa, obișnuiți-vă cu gândul că nu mai dețineți controlul asupra timpului vostru și că micuții sunt imprevizibili și vă pot da planurile peste cap.
Pe principiul „casă dezordonată, copil fericit”, nu este nicio tragedie dacă în casă va fi un haos general.
9) Deși vă doriți enorm ca bebelușul să adoarmă să puteți să terminați treburile începute sau pur și simplu să aveți puțin timp liber, nu vă enervați dacă nu o va face. Insistând, faceți mai mult rău. Relaxați-vă și lăsați-l să se mai joace puțin ca să obosească. apoi încercați din nou să-l culcați.
10) Nu vă stresați dacă bebelușul nu va accepta să mănânce, deși v-ați dat peste cap ce să mai inventați, ați gătit cu dragoste etc. Nu-l forțați, numărați până la zece și treceți la altă activitate.
11) Dormiți cu copilul. În cazul în care vă alăptați copilul sau acesta se trezește foarte des, vă va fi mult mai ușor să-l liniștiți și veți câștiga timp prețios pentru somn.
12) Purtați-l într-un sistem sănătos de purtare! Astfel veți avea mâinile libere și veți putea să faceți treburi prin casă, să vă ocupați de alt copil. Veți putea să ieșiți la plimbare, să mergeți la cumpărături, să-l alăptați discret.
13) Nu vă izolați în casă! Aveți un copil, nu sunteți bolnave. În primele luni copilul poate dormi și îl puteți hrăni cu succes într-un sistem de purtare, astfel că nu depindeți de niciun program.
14) Înarmați-vă cu răbdare, înțelegeți bine fiecare etapă prin care trece bebelușul. Atunci nu vi se va mai părea dificil.
15) Dacă sunteți foarte obosite, nervoase, frustrate ieșiți din cameră și urlați/loviți o pernă. Bebelușul nu are nicio vină pentru stările prin care treceți.
16) Dacă aveți cu cine lăsa copilul, alocați-vă puțin timp pentru deconectare, fie că citiți o carte, un articol, beți un ceai sau o cafea cu o prietenă, priviți un film preferat sau vă relaxați într-o baie fierbinte. Sau poate aveți un hobby de care doriți să vă ocupați din când în când. Și nevoile voastre sunt importante.
17) Nu dați medicamente preventiv. Medicamentele pot face mai mult rău dacă sunt administrate necorespunzător sau în exces.
18) Socializați cu alte mămici, mergeți la întâlniri cu mămici, faceți parte din grupuri de suport virtuale sau nu. Vă va face foarte bine să aflați că nici alți copii nu dorm, nu mănâncă, plâng și că mămicile au aceleași întrebări, probleme, neliniști ca și voi. În plus, este mai frumos și mai ușor să își crești copilul într-o comunitate care împărtășește aceleași valori.
19) Nu comparați copilul cu cei ai prietenilor, cunoștințelor care întotdeauna vor merge mai repede, vor dormi mai bine, vor mânca mai mult etc. Fiecare copil este unic, iar comparațiile vă vor aduce doar frustrări.
20) Nu forțați lucrurile, lăsați totul să vină natural. Copilul știe ce are de făcut și se va dezvolta în ritmul său.
Nu cădeți în mitul mamei perfecte, Păstrați-vă energia, veți avea cu siguranță multă nevoie de resurse și în anii care urmează bebelușiei.
Dacă vă simțiți copleșite, poate vă ajută și articolele din cadrul provocării de vineri.
Dacă v-a inspirat acest articol, vă invităm să dați like sau share. Dacă doriți să ne urmăriți în continuare, nu uitați să dați like paginii noastre de Facebook.