Nevoia de rutină la copiii mici

1

Pampersul schimbat în același loc din casă și doar într-o anumită poziție. Laptele, apa sau sucul în aceeași cană. Același scaun la masă, pus în același loc. Același joc cerut zile la rând.

Pe la 2-3 ani, copiii simt nevoia unor activități repetitive. Fiică-mea, de exemplu, plânge dacă la baie schimbă locul pe înălțător cu fratele său. Sau dacă vine cineva în casă și intră fără ca ea să deschidă ușa. Sau dacă nu stă în același loc pe canapea, lângă frate-său atunci când beau lapte împreună. Sau vrea să mănânce cu mine, dimineața,  din bolul meu de iaurt, amestecat cu semințe, fructe și fulgi. Cu aceeași linguriță ca și mine. Să verse ea laptele în oală sau din oală în cana ei, cu ajutorul meu. Și acestea și multe altele le face zilnic de ceva timp. Are o mulțime de fixuri care uneori ne înnebunesc.

Unele sunt doar pretexte pentru descărcările emoționale, atunci când este supărată. Mai ales dimineața, când toată lumea pleacă și ea rămâne acasă cu bona. Cu care se înțelege minunat, de altfel. Atunci are nevoie doar de plâns. Punem limita cu blândețe („Frățiorul tău nu mai poate bea acum lapte cu tine, pentru că l-a terminat deja.”)

Altele reprezintă doar nevoia de rutină a copiilor. Vârsta de 2-3 ani este una dificilă pentru copii. Nu degeaba i se mai spune mica adolescență.

De ce au nevoie cei mici de rutină în viața lor?

Copiii au nevoie de predictibilitate, de rutină în viața lor. Aceste activități repetitive le conferă putere, sentimentul de control asupra vieții lor. În această etapă a vieții lor, când au ieșit din stadiul de bebeluș, purtat peste tot de voința părinților, au nevoie să se manifeste și ei ca ființe voluntare și independente. Copiii vor să se îmbrace singuri, să mânânce singuri, să se spele pe dinți singuri, să închidă sau să deschidă apa singuri. De asemenea, ordinea le oferă un confort emoțional. Reperele stabile din viața lor le oferă liniște și siguranță.

Se pare că cei mici funcționează cel mai bine dacă au un program structurat. De aceea este bine să le trasăm în linii mari un program echilibrat de masă, somn, activități și joacă liberă. Toate regulile, programul trebuie bine comunicate copiilor. Repetate dacă este nevoie. Pentru ca ei să înțeleagă ce va urma. Predictibilitatea îi va ajuta să fie mai cooperanți și să se simtă în siguranță.

Ce avantaje are rutina?

Prin activitățile rutiniere, copiii capătă și o percepție asupra timpului (ce parte a zilei este, ce anotimp, cât durează o anumită activitate). Le oferă stabilitate emoțională știu că dimineața părinții merg la serviciu, iar după-amiaza are loc momentul revederii. Capătă încredere în adulții din viața lor. Dezvoltă răbdarea și autocontrolul („Mâncăm când ajungem la destinație” sau „Mâncăm înghețata după masă.”) Învață reguli („Ne spălăm pe mâini atunci când intrăm în casă. ” „Ne descălțăm și așezăm pantofii frumos.” „Mă ții de mână când traversăm strada.”)

Este bine ca cei mici să aibă anumite rutine, dar desigur că un anumit grad de flexibilitate trebuie să nu lipsească din viața unui copil. Orice copil are nevoie de multă joacă liberă, de explorare și de experimentare. Este bine ca uneori să fie lăsați să aleagă cum doresc să își petreacă timpul liber. Sau să aleagă cu ce haine se îmbracă sau ce doresc să mănânce. Uneori, din dorința copilului, se poate sari peste o activitate. De ex. „Azi facem o excepție, poți să nu te speli pe dinți” sau „Azi poți dormi cu bluza aceasta în loc de pijama.” Spontaneitatea are și ea rolul său benefic în viața copiilor.

Alteori este bine să îi scoatem puțin din zona lor de confort. Să îi obișnuim cu situații și experiențe diverse. Chiar dacă sunt puțin frustrante. Pentru că puțină frustrare poate avea și ea rolul său. Trebuie să fim atenți ca aceste rutine să nu se dezvolte în tipare de control, în dependențe. Să înțelegem dacă este într-adevăr nevoia de rutină sau copilul ascunde emoții dureroase care vor să iasă la iveală. Și prin aceste activități, de fapt își reprimă plânsul.

Iar pentru părinți aceste activități rutiniere pot fi o șansă în plus să își cunoască copilul mai bine și să răspundă nevoilor sale!

 

About The Author

Sunt Eliza Biro, creator de conținut, profesor, Instructor de Aware Parenting, mămica a doi pitici năzdrăvani care mă inspiră și mă provoacă să evoluez zi de zi.