Cum ne pregătim casa pentru perioada explorărilor bebelusului

2

De îndată ce bebelușii încep să exploreze casa pe cont propriu, o nouă etapă începe în viața lor și a părinților. Părinții sunt luați câteodată pe nepregătite, căci bebelușul acela drăgălaș care stătea liniștit în pătuț sau pe covor ocupându-se cu câte o jucărie, devine deodată ca un Duracell greu de stăpânit. Acum este într-un colț al camerei, iar în momentul următor a ajuns deja în celălalt capăt al camerei gata să își tragă ceva în cap. Chiar dacă sunteți la al doilea copil, este posibil să fi uitat această perioadă și să vi se pară că micuțul e și mai activ ca fratele sau surioara sa.

Fetița mea, la nouă luni, nu mai stă o clipă în același loc de când a căpătat încredere că se poate deplasa singură de-a bușilea. Merge repede în cele mai nepermise locuri, încearcă să se ridice ținându-se de WC, de cadă, a reușit să ajungă înaintea mea la peria de WC, ba chiar am prins-o în timp ce voia să își bage degetele în priză (nu apucasem să pun protecțiile la priză). Ghiveciul cu flori este un alt punct de interes ca și ușile în care invariabil își mai prinde câte un deget sau și le trage în cap.

Această etapă a explorărilor este una importantă pentru copil, deoarece acum descoperă într-un mod activ universul înconjurător, capătă încredere în forțele proprii, are multe achiziții și se dezvoltă într-un mod uimitor. Dacă îl stopăm frecvent în demersurile sale de explorator va crede că este ceva nu este în regulă cu el și își va pierde încrederea în el. Dacă îi punem multe interdicții, va acumula multe frustrări și va percepe mediul în care trăiește ca fiind neprietenos. Copiii nu sesizează încă pericolele și nu știu să diferențieze obiectele între ele.

Cea mai mare greșeală a părinților este atunci când nu creează un mediu adecvat bebelușului, păstrând o casă potrivită unor adulți, nu unor copii. În acest caz, părinții stopează deseori curiozitatea micuțului, împiedicându-l să exploreze, inducându-i un sentiment de teamă, de neputință și îi va distruge siguranța că se poate descurca singur pe viitor.

Cum putem crea un mediu securizant pentru copil ?

Pentru ca bebelușul să poată explora nestingherit spațiul în care trăiește, trebuie să vă asigurați că totul în jurul său este sigur. Pentru a oferi această libertate copilului, modificați mediul încnjurător. În acest fel, conflictele cu bebelușii se vor reduce.

 1. Păstrați podelele fără obiecte mici. Mai ales dacă mai aveți copii mai mari, fiți atenți la jucăriile mici și la bucățile de jucării care pot ajunge în gura bebelușului.
 2. Izolați toate prizele nefolosite (există în comerţ produse pentru aceasta). Acest lucru îl va împiedica pe copil să afle ce se poate întâmpla dacă introduce o furculiță în priză)
 3. Puneți protecții la prizele pe care le folosiți
 4. Asigurași-vă că nu există aparate electrice în apropierea căzii de baie.
 5. Blocați radiatoarele sau țevile fierbinți
 6. Îndepărtați obiectele prețioase sau fragile din calea lor (dacă cel mic sparge vaza de porțelan moșternire de familie nu este vina lui, ci vina părinților care nu au pus-o într-un loc sigur)
 7. Îndepărtați plantele de camera pentru a nu ajunge la ele (ghivecele cu plante reprezintă o tentație pentru copii, care fie se vor agăța de ele și le vor doborî, fie vor gusta pământul pe care apoi îl vor împrățtia prin toată casa, fie vor rupe plantele etc)
 8. Puneți opritoare la dulapuri (dulapurile sunt și ele tentante, iar micuții își pot prinde degetele în ușile acestora)
 9. Puneți ceva pe toate colțurile ascuțite
 10. Îndepărtați toate vopselele pe bază de plumb din casă
 11. Creați un spațiu prietenos pentru copil acasă
 12. Îndepărtați toate medicamentele, deoarece copilul ar putea crede că sunt bomboane și le-ar putea înghiți.
 13. Atenție la obiectele mari, dar care nu sunt foarte stabile, iar bebelușul le-ar putea trage peste el. De asemenea, fiți atenți la tigăile și cratițele cu cozi mari pe care copilul le poate trage de pe foc.
 14. Coșul de gunoi poate reprezenta un pericol prin obiecte care zac acolo sau prin microbii care au culcușul în el.

Este important ca bebelușii să fie stimulați corespunzător și să le oferiți experiențe cât mai variate și mai bogate. Un mediu atractiv le satisface din plin aceste nevoi, iar unul sigur oferă liniște părinților. Părinții trebuie să își apere copiii de pericolele de care aceștia nu sunt conştienți, dar nu este nevoie să îi protejeze în situaţii care nu prezintă un pericol real. Dacă vă protejaţi prea mult copilul, îi veţi induce un sentiment de teamă faţă de lumea înconjurătoare şi distrugeţi siguranţa că odată ce va creşte, va şti să se descurce.

Voi ce alte modificări ați mai făcut?

Dacă v-a plăcut acest articol și dacă îl considerați util, m-aș bucura dacă l-ați aprecia cu un like sau dacă l-ați distribui mai departe. Pentru ultimele articole urmăriți pagina mea de Facebook sau de Instagram.

 

 

 

About The Author

2 comentarii on "Cum ne pregătim casa pentru perioada explorărilor bebelusului"

 1. Pingback: Cum să-i spunem „nu” copilului la vârsta explorărilor - SuntPitic - Blog de Parenting

 2. Pingback: Cum amenajăm camera unui explorator, în stil Montessori? - SuntPitic - Blog de Parenting

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *