Ce materiale pot stimula copilul în perioada primilor pași

0

După vârsta de un an, odată cu primii pași bebelușul nostru devine un redutabil explorator. Casa devine terenul său de explorare și îi oferă primele informații despre mediul înconjurător.

Cum creăm un mediu sigur de explorare pentru copil

Rolul nostru de adulți este să îi creăm un mediu sigur în care poate explora după bunul plac. Asta înseamnă să creăm un spațiu prietenos pentru copii. Este mai simplu să modificăm mediul decât să creăm frustrări copilului.

 • Păstrați podelele fără obiecte mici. (Este mai greu în cazul unui frate mai mare)
 • Izolați toate prizele nefolosite.
 • Puneți protecții la prizele pe care le folosiți.
 • Blocați radiatoarele sau țevile fierbinți.
 • Îndepărtați obiectele prețioase sau fragile din calea lor.
 • Îndepărtați plantele de cameră pentru a nu ajunge la ele.
 • Puneți opritoare la dulapuri.
 • Puneți ceva pe toate colțurile ascuțite.
 • Îndepărtați toate soluțiile periculoase, medicamentele, sticlele cu alcool, orice ar putea reprezenta o tentație pentru un copil aflat la această vârstă.

Ce materiale pot stimula micul explorator

După ce ați făcut transformările compatibile cu degetele curioase ale copilului vostru, vă puteți gândi la ce materiale pot stimula copilul. Filozofia Montessori ne învață că unui copil trebuie să îi fie stimulate toate simțurile.

 • Orice obiect din casă poate deveni jucăria preferată. Știu că este greu, mai ales când copilul are bunici iubitori, să nu aveți jucării în exces. Dar oferiți aceste jucării cu moderație, lăsați copilul să exploreze mai degrabă obiectele din jur.
 • Materiale care stimulează copilul tactil: nisip kitetic sau făină, mălai, orez. Acestea îl pot ține pe copil mult timp ocupat, chiar dacă la sfârșit bucătăria va arăta dezastruos. Diferitele materiale de pânză, de catifea, de mătase sunt bune pentru pipăit, pentru discutat textura (aspră, moale, tare, catifelată etc.) Ușa deschisă la dulap poate reprezenta o invitație pentru copil de  a intra o lume fabuloasă, din care nu mai iese mult timp.
 • Materiale care stimulează copilul auditiv, de exemplu diferite sticluțe senoziale sau sticle senzoriale în care ați pus diferite pietricele, boabe de fasole, de orez sau orice zornăie. Instrumentele muzicale sunt foarte importante în această etapă. Noi avem niște clopoței muzicali foarte potriviți pentru această etapă. Sunele din casă (ceasul, aspiratorul, mașina de spălat) sau cele de afară pot fi un suport minunat pentru ascultare sau reproducerea lor.

 • Materiale care stimulează vizual, spre exemplu câteva picături de colorant alimentar puse în spumă de ras, în apă pot fi foarte distractive pentru copii. Pictura cu degețelele sau cu pensula ajută și ea la stimularea vizuală. De asemenea, puteți picta în diferite culori boabe de orez, de fasole etc.

 • Materiale care stimulează olfactiv : condimente, parfumuri pot fi oferite copilului pentru a le mirosi și pentru a discuta despre aceste mirosuri.

În natură,  este o altă lume care poate fi descoperită, de la parfumul unui copac în floare, la culorile curcubeului, la țârâitul greierului sau la mirosul de fân proaspăt cosit. În natură, pietrele, frunzele, iarba, apa, bețele sunt cele mai frumoase jucării, care însoțite de sentimentul de libertate le face copilăria copiilor noștri mai frumoasă.  Toate constituie experiențe și oprtunități de învățare pentru copil !

 

Sursă foto: https://unsplash.com/

Dacă v-a plăcut acest articol și dacă îl considerați util, m-aș bucura dacă l-ați aprecia cu un like sau dacă l-ați distribui mai departe. Pentru ultimele articole urmăriți pagina mea de Facebook sau de Instagram.

 

 

 

 

 

 

 

 

About The Author

Sunt Eliza Biro, creator de conținut, profesor, Instructor de Aware Parenting, mămica a doi pitici năzdrăvani care mă inspiră și mă provoacă să evoluez zi de zi.