Copiii peste 6 ani își diversifică preferințele pentru citit. Nu mai sunt atrași doar de cărțile cu ilustrații și un text scurt. Ei au nevoie de povești mai complexe, de personaje misterioase care se avântă în aventuri fascinante. O adevărată lume trebuie să li se înfățișeze în fața ochilor. De ceva vreme, fiului meu îi plac cărțile cu mai multe capitole, a căror lectură se întinde pe mai multe seri. Îi place să viseze la continuare, purtăm discuții despre mesajul cărții, descifrăm cuvintele nou întâlnite. Am ales 8 dintre cărți, care la noi au succes maxim și pe care le citim și le răscitim de vreun an încoace.
8 recomandări de lectură pentru 6-10 ani
1. „de Andreea Micu și Alina Maria Mărgulescu
Cartea ar merita o recenzie separată și sper că voi găsi cândva timp să scriu mai multe despre ea. De când a descoperit-o și m-a pus să i-o citesc prima dată, Eric s-a îndrăgostit de aventurile lui Andrei și ale lunilor plini. Mie îmi place foarte mult limbajul inteligent, jocurile de cuvinte și frazele ritmate. Este o carte plină de culoare și de viață, iar ilustrațiile bine realizate nu fac decât să înregească farmecul acestei cărți. Am văzut că a mai apărut o continuare a acestei povești: L, dar noi nu o avem încă.
2” de Laura Frunză, Miruna Mărgărit, Tily Niculae, Monica Popescu, Ana Nicolescu
Este o carte perfectă pentru familiile cu doi copii, mai ales pentru cele, în care al doilea copil abia s-a născut. La noi cartea este citită și răscitită, cerută de amândoi copiii. Imaginile realizate de Ema Stanca-Macovei sunt superbe și te introduc în atmosfera de Crăciun. Gloria suferă atunci când se naște frățiorul său și pierde din atenția părinților săi. Povestea este emoționantă, te atinge până în străfundurile ființei. O recenzie complexă a acestei cărți am făcut aici.
3. „O girafă în spațiu și alte șapte lumi ascunse” conține 8 povești fascinate, scrise de Cristina Dondorici și ilustrate de Lavinia Fălean. Ființe fantastice populează această carte plină de învățături.
Dacă și copilul vostru este mereu nefericit pentru că își dorește tot felul de lucruri despre care crede că i-ar aduce fericirea, atunci aceasta Crabul fericit este povestea perfectă. Este o poveste prin care le puteți insufla copiilor valori precum prietenia, colaborarea, iubirea. Norișorul Roz Este o altă poveste frumoasă, dar care transmite și un mesaj.
„Fiecare are rostul lui atât în cer, cât și pe pământ. Încearcă să fii fericit și, într-o bună zi, vei înțelege care este menirea ta.” I-a spus curcubeul norișorului roz care nu își înțelegea menirea. Zâna Somnului îl ajută să descopere menirea lui. Fiecare este unic și are rolul său în viața celorlalți. Magia puterii- Cu ajutorul poneiului alb Tesla care a aflat că Magia Puterii stă în fiecare dintre noi. O girafă în spațiu e povestea unui visător care a știut să-și împlinească visele citind, iar Țara leneșilor ne învață că lenea nu ne ajută în viață. Zânele dn lumea noastră este o poveste despre magia care îi face pe copii să nu mai fie triști. Citiți-le despre ce înseamnă și cum poți găsi fericirea în Liviu, o poveste despre prietenia adevărată și despre jucării. Orășelul Tabletelor este o poveste care vă poate pune pe gânduri, mai ales dacă copilul petrece prea mult timp pe tabletă. Este o poveste despre bucuria de a fi copil și de a trăi din plin această minunată perioadă. Ilustraţiile care însoţesc textul, create de Lavinia Fălcan, îi vor ajuta să plăsmuiască personaje magice şi universuri fermecate şi să pătrundă astfel în universul feeric al poveştilor Cristinei.
4. „Împreună până la capătul lumii” de Mihaela Coșescu și de Maria Coșescu
În toate familiile apar conflicte după nașterea copiilor. Cartea este terapeutică și transpune aceste provocări ale unei tinere familii, prin impresionanta poveste a unor păsări flamingo. Ilustrațiile realizate de Xenia Oanță sunt deosebit de sugestive în redarea tensiunilor, dar și a rezolvării acestora din final. O recenzie complexă a acestei cărți, găsiți aici.
5. „Ziua în care a fugit somnul ”de Victoria Pătrașcu
Dacă aveți copii certați cu somnul, poate această carte vă poate ajuta. Doi frați gemeni, Alex și Ana, își sărbătoresc ziua de naștere. Împlinesc patru ani. Ei își foresc ceva foarte important: să nu mai doarmă niciodată. Nu-i așa că este tentant pentru orice copil să se joace în continuu?
6, 7,8 Colecția „Erus” este scrisă de consilierul în nutriție și fondatorul site-ului ViataVerdeViu, Alec Blenche, în urma unui proiect de succes desfășurat într-o școală generală din Constanța. După părerea mea, cărțile cu Erus sunt printre cele mai valoroase cărți pentru copii din peisajul cultural românesc. Cărțile au ilustrații de exceptie, realizate de Doina Zavadschi, care transpun pe cei mici într-o lume de basm și le cultivă copiilor valori ca alimentația sănătoasă, prietenia, iubirea, răbdarea, colaborarea. Copiii învață să aprecieze resursele din viața noastră. Ei află cât de importante sunt bogățiile naturii, soarele, aerul, apa și pământul. Erus trece prin aventuri fantastice, alături de prieteni de nădejde. Autorul creează mister și suspans, copiii așteptând cu sufletul la gură acțiunea următorului capitol. Rimele și cântecele animează povestea, accentuându-i farmecul. Situațiile hazlii îi distrează pe copii. Și adulții se vor îndrăgosti de peripețiile lui Erus, în egală măsură cu copiii.
Până acum, noi am citit:
„Erus în țara răbdării” este prima carte din șirul aventurilor lui Erus, care îl învață pe Erus să fie răbdător, o calitate foarte utilă în multe situații.
Erus în țara generozității este cartea în care Erus se dovedește a fi generos, calitate care îl ajută să treacă cu binele probele.
„Erus în țara iubirii” este o continuare a aventurii lui Erus și a prietenilor săi. Aici învață lecția iubirii, sentimentul suprem din viața noastră.
Cartea mult așteptată care încheie călătoriile lui Erus a apărut de curând. Eu o pun pe lista cărților oferite de sărbători: „Erus în țara recunoștinței”
Dar cartea preferată a copiilor voștri care este?
Notă: Acest articol conține linkuri afiliate. Acest fapt nu influențează recomandările mele. Recomand doar lucruri în care cred și care îmi plac!
Dacă v-a plăcut acest articol și dacă îl considerați util, m-aș bucura dacă l-ați aprecia cu un like sau dacă l-ați distribui mai departe. Pentru ultimele articole urmăriți pagina mea de Facebook sau de Instagram.
Recomandări de cărți pentru copii cu tematică generală găsiți aici și aici, iar aici cărți despre iarnă și Crăciun.