28 de cărți despre iarnă și Crăciun recomandate pentru copii

4

Pentru că sărbătorile de iarnă se apropie cu pași repezi și pentru că și cadourile fac parte din farmecul acestora, mi-am propus să realizez o listă cu cărți despre iarnă și Crăciun. Cum putem intra mai bine în feeria Sărbătorilor de iarnă decât prin minunata lume a cărților? Copiii vor îndrăgi imaginile superbe, se vor delecta cu texte interesante, vor învăța distrându-se. Unele cărți sunt mai greu de găsit, ele apar deja ca stoc epuizat, dar eu sper să reapară, deoarece tare mi-aș dori să se le citesc alături de piticul meu. Despre alte cărți pe care le puteți pune sub brad copiilor puteți citi aici sau aici.

1. Iarna- din colecția Hoinari prin anotimpuri, ed. Casa

iarna_1_fullsize

Cartea mea preferată despre iarnă face parte din colecția Hoinari prin anotimpuri și demonstrează că nu este nevoie de text pentru a transmite mesaje puternice. Imaginile vorbesc de la sine, iar copiii pot crea infinite scenarii de povești. Astfel micuții devin ei înșiși creatori. Îmi place și că acestă carte poate fi abordată pe niveluri de dificultate diferite, în funcție de vârsta copiilor și că, de fiecare dată, un copil poate descoperi ceva nou.

2. Crăciunul cu Bobiță și Buburuza, de Bartos Erika, de ed. Casa

Cartea include poveștile Moș Crăciun și Crăciunul. Simpaticele personaje, Bobiță și Buburuza sărbătoresc Crăciunul, trec prin diferite peripeții amuzante, îi învață pe copii despre prietenie și generozitate. Pentru fiul meu, aceasta este una dintre cărțile preferate. O citim chiar și în toiul verii. Iar când se apropie sărbătorile, este prilej să vorbim despre Moș Nicolae (prima poveste) și despre Crăciun (cea de-a doua). Cu ajutorul lui Bobiță, piticul meu a învățat să-și identifice emoții. Atunci când urmează un eveniment important care îl agită și nu știe să ne explice ce simte, spune că se simte ca Bobiță care nu putea să adoarmă înaintea sosirii lui Moș Crăciun.

craciunul-bobita-buburuza-172511

3. Braduțul de Crăciun de Loek Koopmans, editura Crișan

bradutul-de-craciun_1_fullsize

Cine a spus că brăduții nu pot fi triști? Sau fericiți? Citind această carte descoperim dorințele brăduțului din poveste, dar și ce anume l-a făcut pe acesta cu adevărat fericit și cum devenit el cel mai frumos si cel mai iubit copăcel din padure.

4. Moș Crăciun și lumea sa fermecată

Prin această carte copiii vor descoperi  lumea magică a Crăciunului, ei vor afla unele dintre cele mai bine păstrate secrete ale lui Moș Crăciun, de la casa lui ascunsă de la Polul Nord, până la nemaipomenita lui sanie și puterea magică ce îi poate ajuta pe reni să zboare. Copiii vor face cunoștință și cu soția lui Moș Crăciun, dar și cu spiridușii care creează alături de Moș momentul special din seara de Ajun.

Cartea este cartonată,magistral ilistrată, cu clapete care ascund informații și care îi atrag pe copii și îi țin cu sufletul la gură.

5. Povești de Crăciun – Andersen, Fratii Grimm, Selma Lagerlof, Lev Tolstoi, Mark Twain, ed. Corint junior

povesti-de-craciun_1_fullsize

Conține o colecție minunată de povești superbe, aparținând celor mai îndrăgiți autori pentru copii. Aceste povești cu siguranță îi vor vrăji pe cei mici și mari deopotrivă!

6. Moș Crăciun, Mauri Kunnas, editura Cartea copiilor

mos-craciun_1_fullsize

Autorul finlandez, Mauri Kunnas, reușește să creioneze un personaj autentic, să creeze scene haioase care dau savoare acestei cărți minunate care nu ar trebui să lipsească din biblioteca copiilor. Astfel Moș Crăciun devine un personaj simpatic, cu o soție iubitoare care are grijă să îi peticească pantalonii, agățați în atelierul său de lucru, în care realizează jucăriile. Sătucul său misterios este localizat la poalele muntelui Korvatunturi din Laponia finlandeză, nefiind legat cu niciun drum de restul lumii. În acest spațiu magic, uitat de vreme, locuit de familiile de spiriduși care îl ajută pe Moș, scrisorile copiilor ajung cu un avion special. Ce mi s-a părut amuzant este faptul că simpaticul Moș se dă cu cremă antireumatică pentru a rezista toată noaptea de Ajun în care împarte cu drag darurile. Imaginile detaliate și pline de frumusețe întregesc povestea și fac din această carte un cadou de invidiat. O carte savuroasă care pe noi ne-a cucerit definitiv!

7. Povești cu oameni de zăpadă, de Russel Punter, ed. Didactica Publishing House

res_f1f3e39fddaca43a006a2ce50ad6c43d_350x350c_uju8

Copiii se vor bucura de aventurile uimitoare ale oamenilor de zăpadă și de imaginile foarte frumoase care îi vor pregăti pe micuți pentru sosirea iernii.

8.Tiptil, Craciunul se apropie – Eugenia Glavan

Eugenia Glavan a inventat nouă povești, illustrate minunat de Irina Abaza, ale căror personaje sunt micile viețuitoare din pădurea de peste deal.Ariciul Zbarlici, veverita Zizi, pisica Miaunica, soricioaica Mimi, soriceii Crant si Ront si multe alte animalute se pregătesc de iarnă și ne împărtășesc din aventurile lor. De când poposește iarna și până în ziua de Crăciun, micile viețuitoare trăiesc emoția primei zăpezi, a pregătirilor pentru Sărbători, trăiesc certuri și împăcări, se bucură de făurirea cadourilor, de decorarea pădurii.

9. Pippa & Pelle. O zi de iarnă, de Daniela Drescher, editura Univers enciclopedic

pippa-pelle-o-zi-de-iarna_1_fullsize

Pippa si Pelle, ca orice copil se bucură de zăpada care s-a așezat într-un strat generos peste tot. Reîntâlnim aici farmecul jocurilor copilărești, dar și generozitatea față de animale. O poveste plină de candoare și gingășie care ne face să retrăim amintiri dragi din copilărie!

10. Prima mea carte de Crăciun,de Maria Rita Gentili, ed. Crișan

prima-mea-carte-144701

În această frumoasă carte, copiii vor avea ocazia să descopere emoția copiilor din multe alte culturi în preajma acestei sărbători magice. Cartea se înfățișează ca o călătorie minunată în lumea Spiridușilor și a jucăriilor!

 

11. Darul lui Mos Craciun, de T. O. Bobe

darul-lui-mos-craciun_1_fullsize

O poveste frumoasă plină de speranță!La Moș Crăciun ajung toate scrisorile și cele scrise, dar chiar și cele nescrise, cele pe care copiii din toată lumea doar le-au gândit.

 

12. Rime de Crăciun, editura Genesis

rime-de-craciun-ed-1-cartonata_1_fullsize

O altă carte care îi pregătește pe cei mici pentru Sărbătoarea Craciunului. În fiecare zi, puteți citi câte o poezie celor mici, apropiindu-i astfel de momentul mult așteptat al întâlnirii cu Moș Crăciun. Copiii vor intra în lumea fascinantă a fulgilor de nea, a colindelor, a cadourilor și a generozității. Mi-a plăcut foarte mult mesajul acestei cărți- conectarea părinților cu copiii și faptul că cel mai de preț cadou rămâne timpul petrecut împreună.

13. Moș Crăciun- Colinde și povești, ed. Flamingo GD

mos-craciun-colinde-si-povesti_1_fullsize

Ce carte ar putea cuprinde mai bine spiritul Crăciunului, decât această bogată colecție de colinde și povești, insoțite de ilustrații superbe!

14. Povesti la gura sobei, Caitlin Matthews & Helen Cann. Ed. Vellant

Vă amintiți senzația de bine din copilărie atunci când stăteați la gura sobei și afară era omăt cât casa? Lumea poveștilor de iarnă vi se înfățișează în toată splendoarea lor în acestă carte, minunat ilustrată de Helen Cann.

Poveștile la gura sobei sunt inspirate de legendele și traditiile populare specifice culturilor dintre cele mai diverse: celtice (Scotia), germanice (Austria), slave (Rusia, Cehia) sau de peste ocean (Canada). Cartea cuprinde  opt povești care celebrează diferite momente ale lunilor anotimpului hibernal.

 

15. Descoperim Crăciunul, de Emilie Beaumont ed. Aramis

descoperim-craciunul_1_fullsize

Copiii vor descoperi tradiții de Crăciun, ornamente de Crăciun, se vor pregăti alături de părinți de a trăi bucuria acestei Sărbători unice.

16. Spiridușii zăpezii găsesc o scrisoare, ed. Rao

spiridusii-zapezii-gasesc-o-scrisoare_1_fullsize

Ceea ce atrage în primul rând la această carte sunt ilustrațiile 3D realizate de Ashe Ericksson, care dau viață eroilor acestei cărți. Cartea este scrisă în versuri, are text puţin şi este ușor de urmărit. Copiii vor îndrăgi faptul că este interactivăși că vor descoperi tot felul de surprize. Ei vor însoți spiridușii în călătoria plină de aventuri către tărâmul lui Moș Crăciun.

17. O noapte cu ninsoare, de Christina Butler, ed. InfoDar

noapte-ninsoare-christina-157041

O carte fermecătoare despre și prietenie generozitate, din care copiii vor avea ocazia să învețe despre o adevăratul spirit al Crăciunului. Pe lângă imaginile feerice care îi vor încânta, copiii vor descoperi și o surpriză: căciuliță roșie cu finisaj textil catifelat!

18. Povestiri de Craciun de Tony Wolf

res_5a051c32377454bc067478ec7741236a_450x450_4ha

Dacă ați pregătit un calendar de Advent cu activități pentru luna decembrie, atunci această carte este perfectă pentru a completa ceea ce v-ați propus. 24 de povestiri, cu si despre viețuitoarele cele vesele, zâne, vrăjitori și vrăjitoare, uriași și pitici și multe alte făpturi ce sălașluiesc în adâncul padurii, vă așteapă să le lecturați împreună cu cei mici în așteptarea Moșului. Cărticelele au șnururi auriiși sunt gata pentru a orna pomul de Crăciun în Ajun.

19. Marea carte a Craciunului

res_498fcc0212bda0f183e5920da895a42f_450x450_t46g

O adevărată enciclopedie a Crăciunului se dovedește a fi această carte. Citind-o, veți descoperi povestea lui Mos Craciun și un interviu exclusiv și inedit cu acesta, cântece și colinde de sărbători, rețete specifice, jocuri și povesti cu elfi, sfaturi practice și noi idei pentru decorațiuni spectaculoase. Veți putea pune ideile în practică gătind rețete delicioase și confecționând ornamente intersante, petrecând astfel timp de calitate în familie și creând astfel tradiții și amintiri de neuitat pentru cei mici.

20. Crăciunul în lume – Lesley Sims

res_c5db0791f93335790546db661cf89675_450x450_kl34

Numai noi sărbătorim Crăciunul? De ce împodobim bradul?  Ce se mănâncă de Crăciun în alte țări? Și alți copii primesc cadouri? Această carte oferă răspunsuri copiilor curioși și dornici să afle mai multe lucruri despre această minunată sărbătoare.

21.Secretele magice ale lui Mos Craciun de Emmanuelle Lepetit

secretele-magice-ale-lui-mos-craciun_1_fullsize

Credeți că ați descoperit toate secretele lui Moș Crăciun? Personajul acestei cărți, Barnabeu Barbacipic seste un spiriduș mai neobișnuit. Este secretarul-șef al lui Moș Crăciun și vă va dezvălui tot ceea ce nu știați despre Moșul! El îi ajută pe copii să trăiască magia acestei sărbători.

22.Ninsoarea din vis – Eric Carle

Cărțile lui Eric Carle sunt fascinate mai ales pentru cei mici 1-3 ani. Așa cum ne-a obișnuit deja autorul, aceasta este o carte-jucărie. Conține o poveste simplă și tandră, despre generozitate și spiritul Craciunului. Ilustrațiile strălucitoare sunt fascinante pentru copii.

 

23. Un baiat numit Craciun de Matt Haig

1070792

Pentru copilașii mai mari, iată o nouă apariție editorială a editurii Nemira. Citind-o vă puteți bucura de zăpadă, aventuri, magie, umor, reni, turtă dulce, elfi, spiriduși. Personajul principal, un baiat pe nume Nikolas crede în magie și învață că adevăratul farmec al Crăciunului este să dăruiești. Dacă doriți ca cei mici să învețe lecția generozității, atunci aceasta este cartea potrivită, care abundă de înțelepciune și umor.

24. Cartea de Crăciun, de Selma Lagerlof , ed. Humanitas

cartea-de-craciun_1_fullsize

Una dintre cele mai îndrăgite autoare pentru copii, Selma Lagerlöf redă cu un talent inegalabil amintiri din copilărie, când bunica îi povestea la gura sobei întâmplări din viața oamenilor obișnuiți și legende despre Isus, mituri nordice, istorioare adunate din misteriosul Orient. Autoarea atinge sufletul celor mari și mici cu mesajele sale calde despre iubire, armonie, modestie și bunătate.

25. Ținutul fulgilor de nea de Tina Macnaughton, Claire Freedman, Infodar

tinutul-fulgilor-nea-157024

O carte în care cei mici sunt purtați în ținuturile arctice, unde fac cunoștință cu familii de animale drăgălașe.

26. Povești de la Moș Crăciun, ed. Litera

povesti-de-la-mos-craciun_1_fullsize

O carte potrivită pentru a intra în atmosfera magică a Crăciunului. La finalul fiecărei povești veți găsi tot felul de rețete delicioase și idei trăsnite de bricolaj, pentru a petrece sărbătorile de iarnă într-un mod cât mai amuzant!

27. Povestea primelor daruri de Crăciun, de Axel Hambraeus, ed. Cartea copiilor

povestea-primelor-daruri-de-craciun_1_fullsize

Cartea pune accent pe esența sărbătorii de Crăciun, pe latura spiritual, pe importanța bunătății, generozotății și a compasiunii în relațiile cu ceilalți. Poate fi citită atât copiilor de 2 ani, cât și celor mai mari, de 7 ani.

28.Paddington si surpriza de Craciun, de Michael Bond

paddington-si-surpriza-de-craciun_1_fullsize

Deși este mai mult o carte pentru cei mici, frumos ilustrată și cu coperte cartonate, peripețiile ursulețului de pluș, adoptat de o familie londoneză îi vor vrăji cu siguranță și pe cei mari deopotrivă.

Notă: Acest articol conține linkuri afiliate. Acest fapt nu îmi influențează recomandările. Recomand doar lucruri  în care cred și care îmi plac!

Dacă v-a plăcut acest articol și dacă îl considerați util, m-aș bucura dacă l-ați aprecia cu un like sau dacă l-ați distribui mai departe. Pentru ultimele articole urmăriți pagina mea de Facebook sau de Instagram.

 

 

 

 

About The Author