Studiu: Doar 8% dintre copiii bucureșteni citesc de plăcere în timpul liber

0

Doar 8% dintre copiii bucureșteni citesc de plăcere în timpul liber. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de Asociația Curtea Veche în perioada noiembrie – decembrie 2016 unui eșantion reprezentativ de 1.082 de elevi bucureșteni cu vârsta între 11-14 ani.Potrivit studiului, achiziția de carte este redusă în rândul copiilor din București, cu toate că în capital există mai multe librării și biblioteci decât în celelalte orașe ale țării.

Copiii motivează că nu sunt interesați de citit deoarece nu le permite timpul, fiind ocupați cu școala sau cu alte cursuri suplimentare. Totuși, copiii de 11-12 ani sunt mai interesați să își petreacă timpul liber citind, în comparație cu cei mai mari care optează pentru alte activități (navigat pe internet, vizionare de filme și seriale);

Pentru mai mult de o treime din eșantion (35,7%) este important să aibă un loc potrivit pentru a citi și să își aleagă singuri cărțile pe care le citesc. Unii dintre copii sunt deranjați de faptul că adulții din jurul lor le impun ce să citească, iar alți copii întâmpină dificultăți și presiune în a citi repede. De asemenea, un sfert din elevii bucureșteni consideră că lectura poate deveni o activitate mai ușoară dacă discută cu ceilalți despre ceea ce citesc. Cei mici preferă să citească

literatura străină este preferată de cei mici, în detrimentul literaturii române, care este slab reprezentată și este asociată cu lectura obligatorie de la școală.

O altă concluzie a studiului vizează frecventarea bibliotecilor, aproape două treimi dintre respondenți (64,1%) au declarat că nu obișnuiesc să meargă la biblioteca școlii, deoarece acolo nu găsesc un spațiu dedicat pentru lectură și titluri adecvate vârstei lor.

Studiul confirmă și faptul că fetelor le place mai mult să citescă decât băieților. Motivul principal care îi determină pe copii să renunțe la lectură este lungimea unei cărți sau existența unor cuvinte pe care nu le înțeleg. Pentru a veni în sprijinul acestora, Asociația Curtea Veche recomandă colecția “Cărțile copilăriei”, o serie de titluri din literatura universală repovestite pe înțelesul celor mici.

În dezvoltarea proiectelor noastre avem întotdeauna în vedere nevoile copiilor și, pentru ca eforturile noastre să aibă un impact real, ne sunt necesare date cât mai exacte. Pentru că în România nu există cercetări privind obiceiurile de lectură în rândul copiilor, ne-am decis să realizăm noi un astfel de studiu împreună cu un sociolog profesionist și o echipă de voluntari.” declară Iren Arsene Mate, președinte Asociația Curtea Veche.

Sociologul Anda Marin adaugă: „În timp ce în alte țări europene există organizații care inițiază programe de încurajare și monitorizare a lecturii de plăcere, conceptul este aproape absent în România. Cu atât mai lăudabilă este cercetarea inițiată de Asociația Curtea Veche care a avut drept obiective: identificarea locului ocupat de lectură în rândul activităților de petrecere a timpului liber, descrierea obiceiurilor prezente și trecute referitoare la activitatea de lectură în familie, descrierea obiceiurilor legate de achiziția și împrumutul de cărți, identificarea profilurilor de mici cititori și a opiniilor elevilor privind posibile activități de promovare a lecturii.

Pentru a-i apropia pe cei mici de universul lecturii, Asociația Curtea Veche desfășoară campanii de donație de carte și înființare de cluburi de lectură, organizează anual în București Festivalul de lectură pentru copii – NARATIV, o serie de ateliere care îmbină cititul cu diverse forme de artă și a lansat recent o broșură dedicată cititului în familie. Materialul promovează conceptul de parenting prin lectură dezvoltat în colaborare cu psihologul Gáspár György.

Mai multe detalii despre Asociația Curtea Veche și despre proiectele pe care le desfășoară puteți afla de pe site-ul www.asociatiacurteaveche.ro și Facebook.com/AsociaţiaCurteaVeche.

Credit foto: Asociatia Curtea Veche

About The Author