Sozopol – o bijuterie a Bulgariei

0

Încep prin a vă spune că nu suntem fani Bulgaria, nu ne place conceptul de all inclusive și nici serviciile oferite de vecinii bulgari. Nu sunt îndrăgostită de Bulgaria așa cum sunt de Grecia și, cu toate astea, la sfârșitul acestui concediu în Bulgaria ne-am promis că vom reveni curând pe mealeagurile care ne-au fascinat și ne-au suprins într-un mod atât de plăcut.

La începutul verii, un incident cu mașina ne-a schimbat total planurile și ne-a făcut să redesenăm traiectoria vacanței.

După ce câteva săptămâni, am analizat mai multe variante și am calculat tot felul de bugete, astfel încât am devenit expert în destinații turistice mai exotice sau mai puțin exotice. M-aș putea angaja de mâine, fără probleme, la orice agenție de turism.

În cele din urmă, lucrurile s-au complicat și am tot amânat plecarea.

Când, în final, totul s-a liniștit, am deschis calculatorul și am rezervat prima cazare disponibilă în Bulgaria, la un hotel de 5 stele, cu all inclusive, într-o stațiune care nouă nu ne spunea nimic: Kranevo. (Ei bine, nici acum nu ne spune prea multe). Kranevo este foarte aproape de Balcic, așa că, într-o zi am făcut o plimbare la Castelul Reginei Maria și am vizitat grădinile palatului. Foarte frumos, într-adevăr, doar că nu este de vizitat în august, într-o zi caniculară. Eu m-aș întoarce la sfârșit de primăvară-început de vară să mă bucur în tihnă de priveliște, de flori și de vegetație.

Nu o să vorbesc aici nici despre Kranevo, nici despre sejurul la 5 stele. O să vă spun doar că atunci când am plecat de acolo, ne-am simțit ușurați. Liberi să colindăm după bunul plac și să mâncăm ce, când și unde dorim așa cum ne stă în obicei.

Am ales ca destinație Sozopolul, după ce am citit câteva articole despre această localitate. Era exact ce ne doream: plajă, cetate, mare. Sozopolul ne-a depășit clar așteptările. Sudul Bulgariei parcă este altă Bulgarie, cel puțin una mai puțin cunoscută pentru noi. Sozopolul este o perlă a Bulgariei, un diamant, o comoară. Sozopol se află la aproximativ 35 de km de Burgas, fiind unul dintre cele mai vechi oraşe ale Bulgariei de pe coasta Marii Negre. Este un oraș încărcat de istorie, fiind ocupat pe rând de Imperiul Otoman, Bizantin şi Bulgar. Noi nu am vizitat decât oașul vechi, pentru că am considerat că nu avem de ce să pierdem timpul în partea nouă, care este ca un sat de vacanță cu magazine, tiribombe, lasere și agitație. În Sozopol este un amestec de oraș mediteraneean, grecesc, cu influențe turcești și bulgărești. O bogăție culturală cum rar întâlnești într-un singur loc. Sozopol ne-a amintit de orășelele de pe Coasta de Azur și ne-am bucurat să regăsim și mâncarea grecească de care suntem profund atașați.

Cazarea rezervată, cu doar câteva zile înainte, în orașul vechi a fost dragoste la prima vedere. De la fereastră se vedea marea și promenada pe lângă zidurile cetății. Seara aveam muzica chiar sub fereastră, așa că puteam să bem un pahar de vin în timp ce dormeau copiii, de parcă am fi fost pe o terasă pe malul mării.

Străduțele pietruite, cu casele tradiționale, nenumăratele galerii de artă și magazine cu foarte mult bun gust, zidurile cetății, terasele cu priveliști care îți taie răsuflarea, țărmul pitoresc fac parte din farmecul acestei stațiuni. Este un oraș al artiștilor, așa cum numai în Franța am mai întâlnit. Ne-am lăsat furați de străduțele înguste, ademeniți de smochinii umbroși. Copiii au fost fericiți să descopere cetatea la mare! (ei iubesc cetățile și își imaginează tot felul de lupte în interiorul lor). Am făcut și plajă, ne-am bucurat de apa caldă și de valuri.

După cinci zile minunate petrecute în Sozopol am pornit către ultima destinație, la care ne-am hotărât tot cu câteva zile înainte: Sinemorets, la granița cu Turcia. De fapt doream să vizităm plaja Silistar, aflată cam la o oră de Sozopol. Am găsit un apartament drăguț, colorat, cu un balcon superb unde am petrecut încă trei zile minunate. Silistarul este o plajă care merită vizitată, un fel de Deltă a Bulgariei. Silistar este ultima plajă a litoralului bulgăresc, lungă, lată, cu nisip fin şi intrare lină în apă. Este mărginită într-un capăt de “firul de apă fără nume” care se varsă în mare şi în celălalt de o zona stâncoasă. Nu am stat prea mult aici din cauza fobiei noastre de viespi, aici fiind o specie de viespi imense. Deși lumea cealaltă părea relaxată, nouă ne-au stricat cheful de a sta prea mult la plajă.

Așa că în celelalte zile am ales să rămânem pe plaja stațiunii Sinemorets, care ne oferea tot confortul. Ne-am bucurat de șezlonguri, ba chiar și de un cort pe plajă, de băuturi și de mâncare la prețuri mici.

La întoarcerea către casă, ne-am oprit și la Nessebar, tot un oraș vechi, cu cetate, străduțe înguste și case tradiționale. Un oraș cochet care mi-a plăcut foarte mult, dar prea aglomerat și prea comercial pentru gustul nostru.

Ne-am felicitat zi de zi pentru decizia luată de a călători în sudul Bulgariei. Bulgaria este o țară a contrastelor, de la servicii impecabile la mizerie și servicii proaste. De la imagini deplorabile la peisaje care îți taie respirația. A fost surprinzător pentru noi să descoperim locuri atât de frumoase, mâncare atât de gustoasă încât ne-am mai îndulcit dorul mistuitor de Grecia.

 

Dacă v-a plăcut acest articol și dacă îl considerați util, m-aș bucura dacă l-ați aprecia cu un like sau dacă l-ați distribui mai departe. Pentru ultimele articole urmăriți pagina mea de Facebook sau de Instagram.

 

 

 

 

 

About The Author

Sunt Eliza Biro, creator de conținut, profesor, Instructor de Aware Parenting, mămica a doi pitici năzdrăvani care mă inspiră și mă provoacă să evoluez zi de zi.