Îmi plac orașele medievale. Orașele încărcate de istorie. Îmi place să îmi imaginez povești din trecut. Pe fiu-meu l-am carat după noi de când era mic. Am vizitat nenumărate cetăți și orașe medievale, în țară sau în străinătate. Acum, de când a crescut, ne cere în fiecare week-end să vizităm câte o cetate. E adevărat că zona în care locuim este generoasă în acest sens. Nu trebuie să mergem prea departe ca să fim întâmpinați de către o biserică fortificată sau de către o cetate. Aproape fiecare localitate din apropierea Brașovului ascunde câte un astfel de loc încărcat de istorie.
Fiul meu este fascinat de cetăți. Ne pune o mulțime de întrebări despre vremurile de demult, despre cum ascundeau oamenii bunurile în bisericile fortificate atunci când năvăleau dușmanii. Într-o zi, chiar a desenat o astfel de cetate.
Când i-am spus că vom vizita singura cetate medievală din Sud-Estul Europei, încă locuită, a fost foarte fericit. De fericirea lui s-a molipsit și mezina, care abia acum deslușește tainele cetăților.
Pentru mine Sighișoara este un loc special. Am amintiri frumoase din tinerețea mea cu Festivalul de la Sighișoara.
Ce poți face în Sighișoara
Ajunși în Sighișoara, am urcat agale spre cetate. Am intrat parcă în altă dimensiune temporală. Sighișoara are un farmec aparte, iar timpul parcă stă pe loc. Am urcat în Turnul cu Ceas, de unde am admirat priveliștea. Turnul cu Ceas este simbolul cetății. Şapte figurine, simboluri ale fiecărei zi din săptămână, ies, pe rând, la miezul nopţii, din turn. Ne-am pierdut, apoi, pe străzile încărcate de istorie. Spre bucuria copiilor, un trenuleț ne-a plimbat prin oraș, apoi ne-a readus în cetate.
Cu forțe proaspete, am urcat Scara Şcolarilor, astăzi cu 175 de trepte. Şcoala din deal este una dintre cele mai vechi şcoli din Transilvania Ne-am plimbat pe deal, am vizitat biserica.
După câteva ore de plimbare, copiii dădeau semne de oboseală. După ce am luat prânzul, ca de obicei, am plecat la drum ca ei să doarmă în mașină.
Cetatea Rupea
Următoarea destinație a fost Cetatea Rupea. Tocmai bine pentru somnul copiilor. Cetatea Rupea se zărește încă din depărtare. Se înalță mândră și maiestuoasă în vârful unui deal.
În perioada 2010-2012 a fost restaurată, iar din 2013 și-a deschis porțile pentru turiști. Drumul este modern și asfaltat. Lângă cetate sunt două parcări cu peste 100 de locuri. Cetatea are forma unei spirale ascendente. Este aşezată pe trei nivele: Cetatea de sus, Cetatea de mijloc şi Cetatea de Jos. Principalele atracții sun cele patru turnuri (Turnul Porţii, Turnul Slăninii, Turnul Slujitorilor şi Turnul Cercetaşilor) fiecare cu rolul său de apărare sau de suraveghere, de depozitare sau de locuire. De sus, din Turnul Cercetașilor se poate admira panorama regiunii. Copiii au fost foarte ocupați să se lupte cu balaurii, să privească prin ferestrele de supraveghere, prilej pentru noi să ne tragem sufletul.
Am mai poposit puțin lângă fântâna de la intare. Cu greu am reușit să îi convingem pe copii să se lase duși din cetate.
Pentru noi a fost un mod plăcut de a ne petrece o zi de week-end, de a ne bucura de razele blânde ale soarelui primăvăratic. Ne-am încărcat cu energie, iar copiii cu voie bună. Și, desigur, au mai învățat câte ceva din aceste experiențe!
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să dați like sau share. Dacă doriți să ne urmăriți în continuare, nu uitați să dați like paginii noastre de Facebook.
Text de Eliza Biro