Primul drum pentru un copil trebuie să fie la bibilotecă

1

Să concurezi cu lumea digitală, ca profesor sau părinte, este o adevărată provocare. Există copii care nu au fost niciodată într-o librărie sau într-o bibliotecă. Există copii cărora nu li s-au citit povești atunci când erau mici. Sau care nu și-au văzut părinții citind. Este dificil să îi apropii de lumea cărților, impunându-le să citească. Sau doar prezentându-le niște cărți.

Așadar, e o adevărată artă să le vorbești unor copii despre cărți, atunci când, poate, interesele lor nu se intersectează niciodată cu acest subiect.

Gazde minunate la Bibiloteca „George Barițiu” Secția pentru Copii și Tineret

Se spune că omul sfințește locul. Așa este și în cazul doamnelor bibliotecare de la Biblioteca Județeană „George Barițiu”, Secția pentru Copii și Tineret. De ani de zile, pentru ele, meseria de bibilotecar este mai mult decât un simplu serviciu. Este dedicare, este pasiune. Și când munca se face din plăcere,  toată lumea simte asta. Atunci când Mela, prietena copiilor, le vorbește acestora despre cărți, mai multe perechi de ochi o urmăresc curioși, iar întrebările curg necontenit. Cu multă răbdare și cu umor, ea le răspunde tuturor. Doamnele bibliotecare nu fac doar un tur al bibliotecii. Nu le prezintă copiilor doar informații seci despre cărți și despre rolul bibliotecii. Ele vorbesc cu copiii pe limba lor, glumesc și îi fac să se simtă bine. Întotdeuna ne amintim, nu ce ne spune cineva, ci cum ne face să ne simțim. Șansele ca acești copii care vizitează biblioteca să revină și să devină cititori competenți și pasionați cresc dacă cineva i-a făcut să se simtă bine în acest spațiu.

După prezentarea bibilotecii, doamnele bibliotecare organizează pentru copii tot felul de activități faine. Secția pentru copii derulează mereu activități cu alte biblioteci din țară și îi implică și pe copii.

În acest fel au procedat și cu noi. Cu câteva zile înainte de vacanță, copiii nu se mai gândesc la activități educative. Sunt obosiți și plictisiți. Cu toate acestea, elevii mei din clasa a VIII-a au primit cu drag invitația de a merge la bibliotecă. Au fost fascinați de cuvintele Melei și curioși să descopere cum funcționează o bibilotecă.

Apoi, copiii au primit cartoane colorate, foi de hârtie și creioane colorate și au creat eseuri despre orașul în care trăiesc, au desenat. Aceste eseuri vor fi cuprinse într-o cărticică care va ajuta copiii din alte orașe să simtă atmosfera orașului Brașov. Idei inedite au apărut, iar copiii nici nu au simțit că lucrează. M-am gândit că vor vocifera că nu au chef sau inspirație să scrie, dar toată lumea a luat în serios sarcina și au ieșit niște materiale minunate. Cu siguranță, copiii nu vor uita această experiență și vor reveni curând să împrumute cărți sau să lucreze la proiecte.

            

 

Evenimente organizate la Biblioteca „George Barițiu”, Secția pentru Copii și Tineret

Profesorii și învățătorii se pot programa oricând la o vizită la bibliotecă (dacă mai sunt locuri, pentru că personalul este prea puțin pentru cererea mare). De asemenea, aici se organizează tot felul de evenimente culturale, expoziții sau întâlniri pentru profesori. De exemplu, doamna profesoară de limba și literatura română Violeta Nedelcu, în parteneriat cu biblioteca, a organizat o serie de întâlniri pentru profesori.  La aceste întâlniri au fost invitate doamnele Claudia Badiu, Claudia Chiru și Cornelia Melcu, iar seria acestor întâlniri va continua și anul următor.

Primul drum pentru un copil trebuie să fie la bibilotecă

Așa le-a spus Mela copiilor. Și așa trebuie să fie. Pentru că părinții sunt cei care deschid copiilor lor drumul către cunoaștere. Și cei care îi împrietenesc pe copii cu lumea cărților La Secția pentru Copii și Tineret, este amenajată și o Jucăriotecă pentru copii până la 6 ani. Iar în vacanțe funcționează chiar și un club pentru copiii de 5-6 ani.

Așa că, dragi părinți, mergeți cu copiii la joacă la bibliotecă, faceți-le cunoștință cu acest spațiu primitor și împrieteniți-i pe micuți cu cărțile. Se vor juca, se vor distra, dar vor și învăța.

Programul bibliotecii este : luni, miercuri și vineri : 8-15.45, iar marțea și joia de la 12.00-19.45. Informații și rezervări la numărul de telefon : 0268474081. Pentru a vă face o idee mai complexă despre activitatea bibliotecii, puteți să le vizitați blogul: https://copiibrasov.wordpress.com/2017/11/03/bucuria-de-a-fi-profesor/.

Să le bătătorim copiilor drumul către bibliotecă !

Dacă v-a plăcut acest articol și dacă îl considerați util, m-aș bucura dacă l-ați aprecia cu un like sau dacă l-ați distribui mai departe. Pentru ultimele articole urmăriți pagina mea de Facebook sau de Instagram.

About The Author

Sunt Eliza Biro, creator de conținut, profesor, Instructor de Aware Parenting, mămica a doi pitici năzdrăvani care mă inspiră și mă provoacă să evoluez zi de zi.