Înconjurăm copiii de când sunt mici cu nenumărați stimuli. Carusel cu lumini și suntete, jucării de pluș când sunt bebeluți. Apoi după un an, decorul se schimbă și în peisaj apar tot mai multe jucării care să îl țină ocupat pe cel mic. Sărim încă de la prima sa foială să facem chipuri caraghioase, să distrăm copilul. Îi pregătim tot felul de activități zilnice, interesante desigur, dar care nu îi lasă prea mult timp liber. Vrem să învățăm copilul cât mai multe să nu rămână mai prejos decât cel al vecinei. Să reușească bine în viață. Pentru asta, imediat ce mai crește puțin, îl târâm de la pian la karate, de la șah la fotbal, de la pictură la dezvoltare personală. Nu că toate acestea ar fi ceva greșit sau că nu au rolul lor în dezvoltarea copiilor. Problema apare doar atunci când după programul de grădiniță/școală, copilul este târât zilnic la alte activități. Și timpul pentru a nu face nimic este inexistent.
Ei bine, se pare că acel timp pentru plictiseală este foarte important pentru dezvoltarea copiilor. Nu este nevoie să îi bombardăm tot timpul cu fel de fel de stimuli. Nu este nevoie să le facem un program pentru a le ocupa toată ziua. Și nici să căutăm în locul lor idei de jocuri pentru a nu se plictisi. Sau să le dăruim mereu jucării noi, pentru că s-au plictisit de celelalte.
Ați văzut cum un bebeluș se poate arăra mai interesat de hârtia care învelește cadoul decât cadoul în sine ? Sau cum o cutie de carton poate căpăta diferite întrebuințări ? Sau atunci când ieșiți în natură, cum ei imporovizează jocuri cu pietre, bețe sau frunze ?
Eu sunt fascinată când îi văd pe ai mei cum creează scenarii de jocuri din nimic. Cât de bogată le este imaginația, cât de pură le este bucuria și curiozitatea de a explora.
Am avut la un moment dat o săptămână mai aglomerată. Când luam copiii de la grădi, îi târam după noi să rezolvăm una alta. În plus, o dată pe săptămână fiu-meu merge la înot. Într-o astfel de după-amiază, în care mergeam să mai rezolvăm ceva, E. s-a revoltat și ne-a spus supărat :
– M-am săturat. Voi numai mă obligați. Vreți să îmi ocupați tot timpul. Eu vreau doar să merg acasă mă joc. Nu mai am timp deloc să mă joc.
Pe principiul că el nu vrea un program impus mereu de alții, mi-a spus și că, anul viitor, el nu dorește să meargă la after school când începe școala.
De ce este importantă plictiseala?
Dincolo de activitățile structurate, copiii au nevoie de libertatea de a dispune de timpul lor așa cum ei doresc. Fie că petreceți cu ei acel timp de calitate după regulile lor, fie că se joacă singuri, joaca liberă nu are voie să lipsească din viața copiilor. Nu numai că le face copilăria fericită, ci ajută enorm procesul de învățare și de dezvoltare al copiilor.
Nu trebuie să ne simțim nici vinovați, nici datori să fim veșnici animatori în viața copiilor noștri. Nici să îi purtăm de la un loc de joacă la altul, în speranța că nu se vor plictisi. În această situație, putem să facem mai mult rău decât bine. Copiii se vor obișnui că, mereu, cineva le ghidează activitățile și nu vor mai fi capabili să găsească singuri resurse pentru a-și organiza timpul. Sau pentru a deveni mai târziu autodidacți. Nu vor fi capabili să găsească singuri soluții și să fie creativi. Nu vor putea să dea atenție lucrurilor mărunte, în care, de multe ori, stă fericirea.
Trebuie să le oferim șansa de a fi și ei stăpâni pe o parte a timpului lor, pe care să și-l organize, după bunul plac.
Dacă plictiseala nu este un strigăt de ajutor că au nevoie de atenția părinților, atunci lăsați copiii să se plictisească !
Lăsați-i să își aleagă jocurile, activitățile. Scoateți jucării din cameră și limitați, astfel, posibilitățile de joacă. Copiii vor găsi mai repede ceva de făcut decât atunci când camera este plină ochi.
Lăsați copilul să se plictisească și să descopere astfel ce îi face plăcere, ce pasiuni are, ce îl face fericit ! Nu îi transformați în mici adulți obosiți de rutina vieții și copleșiți de un program prea încărcat!
Dacă v-a plăcut acest articol și dacă îl considerați util, m-aș bucura dacă l-ați aprecia cu un like sau dacă l-ați distribui mai departe. Pentru ultimele articole urmăriți pagina mea de Facebook sau de Instagram.
Sursă foto: Pixabay