25 de jucării recomandate pentru copii 1-3 ani

1

Pentru că tot suntem în pline pregătiri pentru sărbătorile care se apropie și pentru că mi-am făcut din timp liste cu cadourile pentru copilul meu, m-am gândit să fac și aici o clasificare a celor mai importante tipuri de jucării pentru această vârstă. Despre cărți am scris aici și aici.

Deși unele studii spun că până la vârsta de 2 ani, copiii nu ar trebui să primească foarte multe jucării, pentru a-și dezvolta creativitatea și a putea să se concenteze mai bine pe descoperirea mediului exterior, cu toate acestea ne dorim, mai ales la sărbători să oferim copiilor noștri jucării cât mai variate și interesante.

Ideal ar fi să confecționăm noi materiale și să creăm jocuri în funcție de dezvoltarea copiilor noștri în momentul respectiv. Există o mulțime de site-uri care ne oferă astfel de idei creative care pe copii îi fac fericiți. Și pe fiul meu întotdeauna l-au pasionat mai mult obiectele din jur decât jucăriile. La primul său Crăciun (la 11 luni) a fost mai încântat de cutiile cadourilor decât de cadourile în sine. Capacele, paharele de plastic, agrafele de birou, vasele, cutiile au făcut obiectul activităților sale mult timp după vârsta de 6 luni.

Cu toate astea, am încercat și încercăm să-i oferim stimulare și prin jucării variate și cât mai educative. Unele dintre jucăriile recomandate sunt deja în spațiul nostru de joacă, cu altele s-a jucat cu mult interes la alți copilași, iar altele sunt pe lista noastră de must have. În general nu-mi plac jucăriile cu baterii, butoane, care fac gălăgie, care nu ajută cu nimic la dezvoltarea copilui decât umplu spațiul. De asemenea nu-mi plac stereotipiile și clasificările jucăriilor după sexul copilului. Nu sunt nici adepta abundenței de jucării, deși trebuie să recunosc că primul impuls este să le aduc pe toate acasă. Cele mai multe jucării faine le-am luat de la Lidl la preturi mult mai mici decat in celelalte magazine, insa acolo nu se gasesc decat in anumite perioade ale anului și se termină repede. Jucării drăguțe puteți găsi și în Ikea.

1. Turnul cu inele colorate îi ajută pe copii să învețe mărimile și culorile. Deși puștiul meu este intersat de această jucărie încă dinainte de un an, totuși nu reușește întotdeauna să așeze inelele în ordinea corespunzătoare.
jucarii-copii-craciun

2. Sortator de forme (sub formă de căsuță, mașinuță etc) este foarte iubit de copii. Un joc car reușește să-i țină preț de câteva minute ocupați să introducă forma în locul corespunzător. Și fiu-meu e încântat de astfel de jucării (avem o căsuță, un cub de activități, o mașină de pompieri), dar devine foarte repede frustrat dacă nu rueșește.

jucarii-bebelus-craciun-forme

3. Cubul cu activități 5 în 1 cumpărat de la Lidl, a avut succes, fiind foarte utilizat în diferite perioade de timp.

cubul-cu-activitati-jucarii-copil

4. Jucăria cu bile colorate și ciocan – este foarte interesat de ea, deși nu recunoaște încă culorile nu lovește niciodată cu ciocanul dacă bila nu este la locul său. Se amuză foarte tare când cad bilele. Noi am luat-o de la Lidl

jucarii-bebelus-cadou

5. Cuburi moi, din plastic umplute cu burete, pe care le punem unul peste altul, apoi el le dărâmă sub o ploaie de râsete și izbucniri de veselie.

cuburi-moi

 

6. Cuburile de lemn diferit colorate și care conțin piese de diferite forme și mărimi sunt folosite pe același principiu ca cele din plastic. În plus ajută la învățarea culorilor și a formelor geometrice.

jucarii-cuburi-de-lemn

7. Cuburi de construit a învățat repede să le îmbine, le pune și unul lângă altul și își imaginează că face un tren.

cuburi-de-construit

8. Lego pentru începători– i-a plăcut de la început. În primă fază ne punea pe noi să le aranjăm și lui îi plăcea să deschidă și să închidă ușițele. Acum la aproape 2 ani se descurcă mai ușor cu construitul.

lego-copil-cadou

9. Animalele din plastic sunt interesante și ajută la imaginarea diferitelor jocuri. Problema este că cele găsite prin librării nu sunt de foarte bună calitate. Ele trebuie să fie făcute cât mai realist pentru a-și atinge scopul.

10. Creioane colorate cerate– de când a mers la creșă, Pișcoțel a devenit foarte interesat de colorat și desenat. Își ia o foaie și se așază la masă și își face de lucru cu creioanele. Mai grav este când vrea să deseneze ușile, pereții fără să țină sema de peretele indicat special pentru creațiile artistice ale micului pictor.

creioane-cerate-pentru-copii

11. Tabla 2 în 1 tablă magnetică, cu rolă de hârtie și tablă neagră. Este utilă pentru o lungă perioadă de timp și poate avea multimple întrebuințări.Noi i-am luat-o de moș Nicolae, dar nu ne-a răbdat inima și i-am dat-o de atunci.

tabla-magnetica-copii

 

12. Mașinuța de împins– a primit-o la aniversarea primului an de la bunici și de atunci i-a găsit tot felul de întrebuințări. Fie a folosit-o pe post de antemergător, împingând-o prin casă, fie a depozitat jucării în locul special conceput pentru depozitare. Ba chiar lucruri de-ale noastre pierdute, încercam întâi acolo și de multe ori le și găseam. Acum că e mai mare o călărește, o foloșește pentru deplasare prin casă etc.

masinuta-de-impins

13. Tricicletă– a primit-o tot la petrecerea de 1 an, dar cum a fost iarnă, am pus-o în uz doar spre primăvară. La început a mers în ea spre bucuria mea, căci putea să-mi fac și eu cumpărăturile cu ușurință, dar când a învățat să meargă și a devenit interesat de explorat nu a mai vrut să se urce în ea. Dar după câteva luni, a revenit la ea cu drag.

tricicleta

14. Un set de șine cu trenuleț din lemn pe care îl va găsi sub brad. Cu siguranță va fi încântat pentru că trenurile sunt marea sa pasiune.

15. Garajul – face parte tot din cadourile de anul acesta de sub brad. Sunt curioasă cum va reacționa, deoarece am fost mai demult la un loc de joacă și a fost foarte atras de această jucărie.

16. Puzzle-uri incastre – le are demult, dar abia de vreo lună a început să le facă singur și să le potrivească bine. Acum a ajuns la performanța să aleagă dintre piesele mai multor astfel de puzzle-uri pe cele necesare. La început mă punea pe mine să le fac și el se uita cu interes.

puzzle-incastrat

17. Mingile de orice mărime și formă au avut mare succes de la început. Le-am rostogolit de la unul la altul, pe un placaj pe care îl folosim ca pantă pentru mașini sau le-am pus pe mărimi, le-am ascuns și apoi le-am căutat etc.

18. Cort – copiii au nevoie de un spațiu personal, care să simtă că le aparține. Cortul le satisface copiilor nevoia de intimitate.

res_34467a3c9540254d11072b06985c37b2_450x450_ltui

19. Căsuțaeste o altă variantă a cortului. De obicei, copiii duc acolo diferite obiecte, imită adulții etc.

casuta

20. Tunel- este și el pe lista noastră de dorințe. Pișcoțel s-a jucat în câteva îmrejurări cu un astfel de tunel și i-a plăcit să se târască prin el.

21. Instrumentele muzicale– noi avem pian mic, xilofon, chitară, trompetă- de toate a fost încântat, dar cu precădere chitara a fost cea mai des solicitată până acum. Trompeta îl atrage dar este greu să coordoneze încă gura pentru a sufla cu mâna pentru a scoate sunele.

22. Marionetele– îi place să și le pună și el pe mână și să vorbească cu ele. Mă privește fascinat când punem în scenă mici piese de teatru.

23. Jucăriile de împins – La început a fost o rață. Era înnebunit după ea. Nu mai puteam ieși afară fără ea. Apoi s-a rupt bățul cu care o împingea și și-a ales din magazin un fluture roz, care a fost și el mult timp în grații. Aș opta acum pentru o jucărie de împins din lemn, mai rezistentă.

jucarie-de-impins

24. Set de tacâmuri/vase de lemn sau de plastic– fie că sunt din reale sau de jucărie se joacă foarte mult cu ele. Le găsește diferite întrebuințări, își imaginează că servește ceaiul etc.

25. Joc pentru percuțieîl avem împrumutat și este printre favoritele copilului meu. Se distrează foarte tare lovind cât poate de tare și apoi întoarce suportul invers și o ia de la capăt. Câteodată mă pune pe mine dă lovesc cu ciocanul și el se amuză. Jucăria antrenează îndemânarea și ajută la dezvoltarea coordonarii ochi-mână la copiii mici.

joc-cu-ciocan

Voi ce jucării alegeți pentru piticii voștri?

Notă: unele articole din această listă de recomandări trimite, printr-un link afiliat, către pagina de unde puteți cumpăra jucăria respectivă. Accesând un link afiliat, la achiziționarea jucăriei, SuntPitic.ro este recompensat cu un comision între 1-7% din valoarea cărții. Prețul jucăriilor cumpărate rămâne neschimbat, adică dumneavoastră nu pierdeți nimic. Această sumă  va susține costurile de mentenanță ale acestui portal. În cazul în care alegeți să cumpărați un articol din lista noastră, noi vă mulțumim anticipat pentru susținere!

 

About The Author