Primul, dar și cel mai de preț lucru pe care o mămică îl oferă pruncului său este laptele matern! Atât de dulce, atât de special și unic prin miresme și gusturi….prin miracolul transformării ce se petrece pentru a desăvârși creșterea puiului de om, prin căldura și blândețea modului de servire, prin legătura directă, strânsă și indestructibilă cu sufletul și trupul care i-au dat viață !
Din punctul meu de vedere, ca specialist în alăptare, dar în primul rând ca și mamă, pruncul trebuie atașat la sân din primele minute de viață. Desigur că acest proces nu va merge întotdeauna de la sine, există și mici impedimente pe care mămicile le pot întâmpina o dată cu începuturile alăptării. Eu spun că atașamentul pruncului la sânul mamei este un proces firesc și natural, nu trebuie să fiți experte și nici să aveți cine știe ce studii pentru a ști ce aveți de facut! Singurul lucru pe care ar trebui sa-l conștientizeze fiecare viitoare mamă încă din timpul sarcinii este faptul că ar fi bine să fie cât se poate de corect informată astfel încât, atunci când vine pe lume puiul de om sa știe exact pașii pe care trebuie să-i urmeze pentru un succes deplin în tainele alăptării. Ceea ce contează enorm pentru proaspetele mămici este suportul celor din jur, o influență negativă asupra unei lăuze nefiind deloc benefică, din contră, o poate face să se îndoiască de propriile decizii luate atât pentru ea, cât și pentru puiul ei. Ideal ar fi ca nașterea să decurgă cât se poate de natural, într-un ambient intim, plin de căldură și dragoste. În momentul nașterii, organismul secretă mai mulți hormoni printre care se află și hormonul oxitocina, care se mai numește și „hormonul iubirii”. Potrivit specialiștilor, eliberarea acestui hormon în organism ajută la minimizarea durerii în timpul travaliului și a nașterii, facilitează și procesul alăptării, deoarece va elibera laptele matern (colostrul în primele zile) mult mai ușor! Atât nașterea, cât și momentele de după naștere au un impact emoțional foarte puternic asupra mamei…. Tocmai din acest motiv trebuie sa lăsăm aceste clipe sa decurgă normal, atașamentul pruncului piele pe piele cu mama lui îl va ajuta să se adapteze noului mediu, îl va liniști și fără niciun ajutor gurița lui va prinde mamelonul plin de acel miracol numit colostru….În tot acest timp, proaspăta mămică va simți o dragoste supremă și o împlinire nemărginită, sunt niște momente unice pe care doar o mamă le poate trai!
Eu sunt mămică a doi copii alăptați cu succes încă din primele minute de viață, băiețelul până la vârsta de doi ani, iar fetița este alăptată și acum la doi ani și două luni și am de gând să o alăptez până în momentul în care ea nu își va mai dori acest lucru, dar vă spun sincer că eu nu sunt pregătită pentru asta!
Am așternut câteva gânduri de-ale mele despre alăptare …. dar vă asigur că știu muuuuult mai multe despre acest minunat subiect și sper din suflet să pot împărtăși cunoștințele mele multor mămici care au nevoie de informații corecte și precise din momentul în care află că în pântecul lor crește o viață și până în momentul în care puiul de om a venit pe lume….mămicile trebuie ajutate, informate, îndrumate și câteodată avem nevoie de specialiști pentru asta!
de Miriam Comaniciu – consilier în alăptare, educator prenatal Lamaze în curs de certificare, asistent medical generalist
Niciun comentariu on "Laptele matern -un dar pentru o viață întreagă (guest post)"