Femeie, fii tu însăți!

0
Violenta in familie

Cea mai josnică formă de violență în cuplu este bătaia. Agresiunea fizică – să mă exprim elegant, deși eleganța nu are nicio legătură cu subiectul- este un semn de slăbiciune psihică manifestată prin forță fizică. Slăbiciune psihică și urâțenie sufletească.

Violența nu are nicio scuză. Este degradantă, înjositoare, iarr urmele pe care le lasă sunt permanente. Și nu mă refer la cele fizice, acelea trec în decursul timpului. În cazul celorlalte urme, adânci și dureroase, timpul nu mai poate face nimic. Amintirea nu se șterge. Chiar dacă se estompează suferința, revolta nu ar trebui să treacă niciodată, pentru că ea s-ar putea să fie motorul care să te facă să mergi mai departe.

În plus, efectele unei „corecții” aplicate pe principiul „știi tu de ce” sunt devastatoare: te inferiorizează, te anihilează, îți mătură zâmbetul de pe buze și lumina din priviri.

Când într-un cuplu bărbatul își demonstrează supremația prin forță sau răspunde violent unui comportament real sau imaginat de el, dovedește practic o putere fizică pe care o are pentru că este mai înalt, are mai multe kilograme, etc. Oricum nu este vreo calitate deosebită, ci un dat oarecum natural. Am folosit termenul bărbat generic, ca nume dat speciei. Cred cu tărie că bărbatul adevărat este tandru, sensibil, respectuos. Are rol de protector, de partener de viață cu care împarți și plăcerile patului și muntele de vase de spălat din chiuvetă. Când acest individ într-o zi este normal, iar a doua zi te pocnește de vezi stele verzi, el decade din dreptul de bărbat. Anatomic normal – și aici chiar m-am străduit s-o spun elegant- el nu este mai mult decât o înzestrare de care nu e responsabil, dar e mândru fără motiv.El este josnic, meschin, neputincios, nesigur. Neputința psihică și socială, de cele mai multe ori și cea financiară, este cauza violenței fizice și verbale.

Femeie, nu ai nevoie de un neputincios pentru care să fii amantă, mamă, bucătăreasă și ocazional sac de box! Ai nevoie de un bărbat căruia să-i fii iubită, parteneră, prietenă și, de ce nu?, ocazional bucătăreasă sau zilnic sau de trei ori pe zi, dar pentru că e leșinat după mâncărurile tale, nu pentru că ai obligația să-i ții burta umflată. Obligația ta, doamnă, este să te respecți, să-ți fii stăpână și să nu te lași terorizată.

Eliberează-te și pășește luminoasă în viață!

Andreea Kovasznai este profesor și mamă. Pasionată de educație și de frumos, ea pune suflet în tot ceea ce face.

Dacă v-a plăcut acest articol și dacă îl considerați util, m-aș bucura dacă l-ați aprecia cu un like sau dacă l-ați distribui mai departe. Pentru ultimele articole urmăriți pagina mea de Facebook sau de Instagram.

Text de Andreea Kovásznai

 

About The Author

Niciun comentariu on "Femeie, fii tu însăți!"

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *