Despre învățământul finlandez – Interviu cu profesor dr. Jukka Kangaslahti

1

Profesorul dr. Jukka Kangaslahti este consultant al Comisiei Europene pe Educație în cadrul Parlamentului European și expert în învățământul finlandez. El revine anul acesta pentru a treia oară ca speaker la Festivalul Internațional de Educație, care va avea loc pe 9-10 iunie la Ploiești.

1.Toată lumea tânjește după sistemul de educație finlandez. Care este secretul educației finlandeze?

Părinții au încredere în profesori. Unul dintre motivele pentru care au această încredere este pentru că îi recunosc pe profesori ca fiind profesioniști pentru că aceștia din urmă au făcut studii de calitate la universitate, inclusiv studii de masterat. Sistemul a fost construit astfel încât schimbările și etapele de dezvoltare sunt făcute într-un mod foarte atent. În societatea finlandeză trebuie să fie un consens înainte ca orice schimbare majoră să fie făcută în educație. Asta înseamnă că politicienii nu au puterea de a atinge viața de zi cu zi din școală, inclusiv procesul de predare-învațare.

2. Cum gestionează școala finlandeză comportamentele neadecvate ale elevilor? Sub ce formă se trasează limitele?

Toate ființele umane sunt unice și diferite și ar trebui să înțelegem că elevii au un potențial enorm de învățare, dar talentele lor sunt uneori dificil de descoperit. Elevii au comportamente diferite. Li se permite comportamentul diferențiat în interiorul unui anumit sistem. Școlile ar trebui să fie sigure. Ceea ce anulează sau perturbă această siguranță nu ar trebui tolerat. Abrutizarea fizică sau emoțională nu ar trebui tolerată. Totuși, acest lucru are loc peste tot în lume, dar există metode de prevenire a acestui tip de comportament și profesorii trebuie să încerce să-l împiedice. Una dintre metodele de combatere a bullying-ului va fi prezentată la festivalul Fiedu din acest an. În ceea ce mă privește, este mai bine să nu încerc să răspund la această întrebare. Dar trebuie să adaug că managerizarea situațiilor dificile din școală este o parte foarte importantă din sistemul finlandez de învățământ.

3. Cum este relația profesor-elev în Finlanda?

Toți profesorii sunt liberi să își folosească abilitățile, îndemânările și metodele cele mai bune ca să câștige încrederea elevilor lor. Profesorii sunt modele și traineri pentru elevi. Sunt cei care îi motivează pe elevi.

4. Ați fost mereu foarte implicat în schimbarea în educație Cum ați reușit să convingeți cel mai sceptic om referitor la beneficiile reformei?

Trebuie să ai o viziune pe termen lung și să lucrezi în această direcție. De asemenea, trebuie să faci ceea ce predici, ceea ce înseamnă că acțiunile tale trebuie să fie în acord cu mesajul pe care îl transmiți. În toate societățile există rezistență la schimbare, dar această rezistență se diminuează atunci când există rezultate pozitive.

5. Cât de importantă este politica de stat pentru îmbunătățirea actului de educație sau omul sfințeste locul și se poate face învățământ de calitate în funcție de profesionalismul profesorului?

În momentul în care politicienii vor înțelege că educația este cea mai bună modalitate de a investi într-un viitor mai bun în România atunci gândirea politică este pe calea cea bună și va ajuta în educarea unor generații noi, talentate, care va fi dornică să rămână în țară și să o ajute să prospere.

6. Vorbiți despre revoluția prietenoasă în educație. Care credeți că ar trebui să fie pașii unei astfel de revoluții în învățământul românesc?

În primul rând, trebuie să se renunțe la birocrația superfluă pentru ca profesorii să se poată concentra pe actul de predare. De asemenea, trebuie ca sistemul și programele de pregătire ale profesorilor să fie revigorate, reînnoite. La fel de importantă este crearea unei politici sustenabile a educației astfel încât schimbările să fie făcute în colaborare cu părinții, profesorii, directorii de școli și politicienii.

7. Există părți, luate separat, din sistemul finlandez care se pot insera într-un sistem educațional postcomunist și foarte puțin eliberat, deschis și în foarte puține discipline bazat pe învățare integrată?

În sistemul de educație nu merge să copiem de la alții. Totuși, câteva metode bune pot fi preluate în sistemul românesc, cu mare grijă și înțelepciune.

8. Cum ar putea să se implice părinții să facă o diferență în acest sistem descris amintit mai sus?

Părinții au un rol exprem de important în educația copiilor lor și, prin urmare, este foarte importantă cooperarea strânsă și confidențială între părinți și profesori. Fără această cooperare, nu există potențialul unei educații de calitate pentru orice copil. Profesorii și părinții trebuie să aibă țeluri și scopuri educaționale asemănătoare. În momentul în care un copil întâmpină probleme în învățare sau în alte aspecte ale experienței și vieții lui din cadrul școlii, colaborarea părinte-profesor trebuie să aibă loc imediat. Părinții trebuie să aibă încredere în profesori și profesorii trebuie să fie demni de această încredere. În orice școală există părinți care pot aduce experiențe extra de învățare în spațiul de învățare al elevilor. Trebuie să îi lăsați pe părinți să aibă un rol solid în educarea și învățarea copiilor lor. Fiți inovatori în acest domeniu.

9. Ce sfaturi aveți pentru profesorii români?

Profesorii sunt oameni foarte importanți în România. Este greu să predai, dar totodată meseria de profesor este una dintre cele mai interesante și mai satisfăcătoare. În primul rând, profesorii sunt acolo pentru elevi, nu pentru sistemul administrativ. Trebuie să îndrăznești să începi o revoluție prietenoasă în educație în cadrul clasei în care predai, în felul în care predai. Încurajez profesorii să construiască relații cu colegii lor, să împartă idei, metode de predare, nu doar la nivel național, ci și internațional. Nu trebuie să lucrezi mereu mai mult, ci să o faci înțelept. Încearcă să renunți la birocrația inutilă în toate felurile posibile. Vei vedea că cu cât mai mulți profesori aderă la această revoluție prietenoasă cu atât este mai greu să îi reziști. Repet: profesorii sunt acolo unde sunt pentru a sprijini educația de calitate, iar administrația este acolo pentru a sprijini profesorii în munca lor dificilă, dar importantă.

Despre ediția de anul trecut a Festivalului Internațional de Educație  puteți citi aici sau aici.

Credit foto: FiEdu

 

 

About The Author

Sunt Eliza Biro, creator de conținut, profesor, Instructor de Aware Parenting, mămica a doi pitici năzdrăvani care mă inspiră și mă provoacă să evoluez zi de zi.