Despre FIEdu, 2017 sau Revoluția prietenoasă în educație

4

La o lună de la terminarea cursurilor școlare, îmi aștern pe hârtie gândurile legate de FIEdu, la care am participat 23 de persoane din Școala Gimnazială Nr. 2- Brașov- cadre didactice și nedidactice, unite de interesul pentru educație. Festivalul Internațional de Educație a avut loc la Poliești în perioada 10-11 iunie 2017.

Festivalul a răspuns așteptărilor prin conferințele, atelierele, spectacolele și expozițiile sale, organizate de o echipă strânsă în jurul Alexandrei Anton, fondatoarea Yuppy Koti Centre Ploiești – Centrul educațional de inspirație finlandeză. Am ascultat experți educaționali din Finlanda, Moldova, Regatul Unit al Marii Britanii, Suedia, Statele Unite ale Americii, Singapore. Din România, am audiat atât cadre didactice din sistemul public, cum ar fi Claudia Chiru, prof. înv. Primar la Școala Gimnazială 195 – București și Carmina Trâmbițaș, prof. la Colegiul Național Andrei Mureșanu- Brașov, cât și din sistemul privat- colegii de la Transylvania College – Cluj. Ne-au inspirat prin exemplele pe care ni le-au oferit, lucrând într-un mod nonformal, dovedind că se poate.

Impresiile cu care m-am întors îmi confirmă că școala trebuie să promoveze mai mult lucrul în echipă și învățarea prin descoperire; trebuie să folosească mai mult tehnologia în scopul învățării; creativitatea copiilor trebuie stimulată; fiecare copil contează; educația trebuie să fie gratuită și pentru toți. Trebuie să cultivăm dorința înnăscută de învățare a copilului.

Mi-au plăcut toți invitații, n-am avut o singură persoană care să nu-mi fi spus ceva folositor sau inspirațional, însă nu pot să-i prezint pe toți – nici n-am putut participa la toate evenimentele, pentru că au fost simultan, de aceea mă voi referi doar la trei dintre ei.

E.S. doamna Päivi Pohjanheimo, Ambasadorul Finlandei în România și Moldova afirma despre importanța pe care care o oferă societatea finlandeză educației: „Educația este în inima fiecărui finlandez. Educarea unui copil este cea mai bună investiție pentru a asigura prosperitatea viitoare a unei națiuni.” Ne-a vorbit și despre respectul pe care finlandezii îl poartă profesorilor și ne-a făcut să ne gândim la drumul lung care trebuie parcurs pentru a ajunge în acel punct.

Jukka Kangaslahti, Senior Adviser European Parliament ne-a atras atenția că revoluția prietenoasă începe în mințile dvs. Am înțeles că trebuie aplicate idei/ principii contextului nostru, că nu e o soluție să preiei niște forme, fără să știi dacă se potrivesc. Încă o dată am auzit despre valoarea feed-back-ului: trebuie să vedem cum merg lucrurile, să vedem ce merge, ce nu merge și să acționăm în consecință.

Johann Wendt, fondatorul Mattecentrum – unul dintre cele mai bune proiecte de antreprenoriat social din Scandinavia, ne-a spus povestea lui, care mi s-a părut fascinantă: prin voluntariat a ajutat sute de mii de copii să învețe matematică. A scris un raport pentru Comisia Europeană și i-a avertizat că vor lipsi programatorii de pe piața muncii. De aceea, a început un proiect, prin care își propune ca să învețe un million de copii să scrie programe, până în 2020.

Cineva m-a întrebat de ce ne-am dus la festival, în week-end, două zile, pe banii noștri.

I-am răspuns: Pentru că ne pasă. De școală, de copii, de noi. Suntem profesori pentru că iubim școala, nu pentru că avem diploma de profesori. Și cred că interesul pentru Festivalul de educație a fost o manifestare a acestui interes, care pe mine m-a umplut de bucurie și mi-a dat sentimentul apartenenței la o echipă.

Mi-au venit în minte cuvintele lui Nicolae Steinhardt despre ostaș și m-am dus cu gândul la școală, implicit la profesor: ,, Chinezii au constatat: cine-și zice ostaș, fiindcă poartă uniformă, gândește prostii. Nu ești ostaș dacă nu dai dovadă de vitejie, disciplină și putere de a îndura. Simpla uniformă nu e de ajuns.”   ( Primejdia mărturisirii).

Făcând o paralelă, zic și eu: nu ești profesor dacă nu dai dovadă de dragoste pentru copii, bucurie pentru învățare, colegialitate, seriozitate, un pic de umor – sunt convinsă că mă puteți ajuta, dragi prieteni, să continui lista. Dacă ar fi să folosesc un singur cuvânt, acela ar fi: INTERES.

 

 

de Violeta Daniela Nedelcu

Credit foto: FiEdu 2017

 

About The Author

Sunt Eliza Biro, creator de conținut, profesor, Instructor de Aware Parenting, mămica a doi pitici năzdrăvani care mă inspiră și mă provoacă să evoluez zi de zi.

4 comentarii on "Despre FIEdu, 2017 sau Revoluția prietenoasă în educație"

  1. Pingback: Despre învățământul finlandez - Interviu cu profesor dr. Jukka Kangaslahti - SuntPitic - Blog de Parenting

  2. Pingback: FiEdu - sărbătoarea educației la Ploiești! - SuntPitic - Blog de Parenting

  3. Pingback: Prima zi la FiEdu 2018 (guest post) - SuntPitic - Blog de Parenting

  4. Pingback: INTERVIU CU ALEXANDRA ANTON, ORGANIZATOAREA CELUI MAI MARE FESTIVAL DE EDUCAȚIE DIN ROMÂNIA – Educatia în diferite colțuri ale lumii

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *