Cum îți poți ajuta partenera după ce se naște copilul ?

0

În ultimul timp, pe multe grupuri virtuale apare o temă reduntantă și anume : soțul nu mă ajută/nu mă mai iubește/repectă etc. Unele povești sunt foarte triste : tați total neimplicați în creșterea copiilor și în viața familiei, dar cu pretenții imense, cu reproșuri adresate soției pe măsură, femei copleșite de greutăți și responsabilități fără un umăr pe care să plângă și fără nicun sprijin de niciun fel. Unii bărbați sunt foarte stresați când apare un copil care le bulversează viața și nu reușesc să facă față acestei provocări și atunci fug din calea responsabilităților. Este firesc să se simtă copleșiți și vulnerabili.

Alții sunt stângaci și se simt neputincioși și geloși în fața partenerei care pare sigură pe sine, care preia frânele noii vieți și care gravitează în jurul ghemotocului, părând că nimic altceva nu mai contează.

Dar ce așteaptă femeile de la voi, proaspeții tătici ? Ce puteți face concret să vă ajutați partenera să depășească această perioadă delicată, să nu fie afectată de depresia postpartum și să echilibrați în acest fel relațiile în familie ?

După ce ai așteptat cu nerăbdare ca soția ta să redevină la dimeniunile de divă de dinainte de naștere, să nu mai alergi noaptea să-i împlinești pofte absurde, să nu mai fie nevoie să o închizi la șireturi, iată că rolul tău nu s-a sfârșit, iar greul abia acum începe. Furtuna de hormoni nu s-a domolit după naștere, partenera ta este în continuare sensibilă, vulnerabilă, deși pare o leoaică atunci când vine vorba de copil.

În primul rând, încă dinainte de naștere ar fi bine să te documentezi împreună cu ea despre perioada sarcinii, despre naștere, alăptare și creșterea bebelușului. Participă la cursuri prenatale, citește, arată-i că ești implicat și că te interesează tot ce este legat de copil. Încurajaz-o și susține-o să alăpteze.

În primele săptămâni după naștere, dacă nu este nimeni altcineva care vă poate ajuta, pregătește mâncarea, spală vasele, mergi la cumpărături, dă cu o mătură. Nu pierde acest frumos obicei, chiar dacă soția ta își va relua activitățile casnice. Fă-i din când o bucurie și ajut-o la treburile casnice sau stai cu copilul în timp ce ea le face.

Dacă persoane pe care ea nu dorește să le vadă, insistă să vină în vizită, nu te pune cu hormonii cu pricina și evită cu tact acești musafiri. Celorlalți norocoși explică-le cum e cu programul micuțului, cu respectarea orarului în care sunt primiți și eventual ce nu ar fi bine să nu pomenească în fața proaspetei mămici. Impune-te în fața rudelor binevoitoare care te invadează cu tot felul de sfaturi, explică-le că sunteți stăpâni pe situație, informați și că nu aveți nevoie de sfaturi.

Creează un ambient armonios în casă, evită certurile pentru ca bebelușul să fie liniștit, iar mămica relaxată. Pune muzică, fă-i un masaj, invit-o la un film și la o cină romantică în sufragerie. Fă-o să se simtă frumoasă și specială, chiar dacă încă pare însărcinată, tricoul e plin de lapte, părul e nepieptenat de câteva zile.

Du copilul la plimbare să poată să facă și ea un duș, să stea pe facebook liniștită sau să doarmă.

Schimbă copilul, învață unde sunt toate lucrurile lui, cum trebuie să-l îmbraci sau să-i faci baie. Altfel, dacă partenera ta va pleca de acasă, iar tu vei rămâne cu copilul, va trebui să o suni de fiecare dată când ai nevoie de ceva. Iar asta numai relaxare pentru ea nu este.

Poartă-l într-un sistem sănătos de purtare a bebelușilor, mămica va fi mândră, iar copilul va fi fericit.

Implică-te în viața micuțului încă de când este bebeluș, cântă-i. leagănă-l, joacă-te cu el, vorbește-i. O vei face fericită pe partenera ta, iar legătura cu copilul va avea de câștigat. Astfel se va crea atașamentul, iar copilul se va dezvolta armonios și fericit.

Și nu în ultimul rând, ai răbdare cu ea, fii empatic. Încearcă să înțelegi că nopțile nedormite, plânsul bebelușului, grija pe care i-o poartă acestuia zi de zi și responsabilitatea treburilor casnice, izolarea de activitățile sociale. Toate acestea pot fi copleșitoare pentru o singură persoană.

Așadar, ajută-ți partenera și vă veți putea bucura împreună de zâmbetul copilului vostru, de jocurile cu acesta și de armonia din familie.

V-ar mai putea interesa și acest articol sau acesta.

Dacă v-a plăcut acest articol și dacă îl considerați util, m-aș bucura dacă l-ați aprecia cu un like sau dacă l-ați distribui mai departe. Pentru ultimele articole urmăriți pagina mea de Facebook sau de Instagram.

 

About The Author