De ce este special tatăl de fată

2

O văd cum se topește când o ia în brațe. Cum se lipește de el și cum ochii ei îi zâmbesc. Cum vrea să facă totul cu tati. Să meargă cu el pe stradă, să o îmbrace el, să îi citească sau să se joace cu ea. Sunt așa de frumoși împreună și într-o armonie perfectă! El este idolul ei. Cu toate că este foarte atașată de mine, are o legătură profundă și specială cu tatăl său.

Sunt conștientă de rolul covârșitor pe care tatăl îl va îndeplini în viața ei. Un rol la care ea se va raporta mereu. Un model pe care îl va admira și pe care va dori să îl urmeze. Toate acțiunile tatălui, vorbele sale, prezența sa conștientă în viața fiicei sale vor influența stima de sine, personalitatea și chiar viitoarele alegeri în materie de parteneri. Și asta mă face să mă gândesc la tot ce ar trebui să facă un tată pentru fetița lui.

Și dacă într-un articol mai vechi, scriam despre ce ar trebui să facă mamele de băieți, iată acum și câteva lucruri pe care un tată de fată ar trebui să le facă.

1. Să se implice în relația cu fetița sa încă de la naștere.

Să o ia în brațe, să o adoarmă, să o hrănească etc. Orice interacțiune cu copilul ajută la crearea atașamentului.

2. Joaca cu fetița

Tații se joacă cu copiii într-un mod aparte. De multe ori, ei stârnesc râsete, pe care noi, mamele suntem invidioase. Și fetițele au nevoie de jocuri de putere, de jocuri de apropiere fizică etc. Au nevoie să fie prinse, să se lupte, să fie aruncate în sus, să fie învârtite.

3. Să își asculte fetița, să poată discuta cu ea sentimentele sale.

Pentru tați, ascultarea plânsului este mai dificilă, pentru că, în cultura noastră, plânsul nu a fost niciodată bine văzut. Bărbații au o dificultate în a-și exprima sentimentele și a empatiza cu ale celorlalți. Dar pentru fete, este important să se simtă în siguranță afectiv cu tatăl, să poată comunica cu el, să își poată exprima sentimentele.

4. Să îi respecte mama

Să se comporte frumos cu mama fetei. Să o respecte și să o iubească. Să se implice în casă. Este important să ofere fiicei sale un model despre cum ar trebui să fie un partener într-o relație sănătoasă.

5. Să își învețe fata să se iubească, să aibă încredere în ea și să se prețuiască. Un tată trebuie să aibă grijă ca fiica sa să dezvolte o stimă de sine sănătoasă pentru a nu intra mai târziu în relații abuzive.

6. Să fie prezent în viața familiei și a fetiței sale

Este vorba de o prezență conștientă în familie. Să petreacă timp de calitate cu familia sa. Să cunoască preferințele și hobby-urile fiicei sale. Să o „vadă” și să o aprecieze.

7. Respectă-ți promisiunile pe care i le faci

Nu există dezamăgire mai mare pentru un copil decât promisiunile încălcate de părinți.

8. Dezvoltă un ritual numai al vostru

Poate că mergeți într-un loc special doar voi doi, poate aveți glume doar de voi înțelese, poate o activitate doar a voastră. Aceste lucruri creează legătura specială dintre un tată și fiica sa.

9. Învaț-o să spună NU când este cazul.

În acest fel nimeni nu ma face vreodată ceva contrar voinței sale.

Tații de fete sunt speciali, iar relația pe care și-o creează cu fiicele lor este foarte importantă. Cu cât tatăl va fi un model mai bun pentru fiica sa, cu atât cresc șansele să aibă relații de calitate la maturitate.

Dragi tătici, voi ce credeți că este important pentru fiicele voastre?

 

 

 

About The Author

Sunt Eliza Biro, creator de conținut, profesor, Instructor de Aware Parenting, mămica a doi pitici năzdrăvani care mă inspiră și mă provoacă să evoluez zi de zi.