Cu copilul prin Franța II – călătoria la Grenoble

2

Odiseea continuă cu călătoria la Grenoble. Din Paris am plecat dimineața devreme spre Grenoble. Metroul ne-a lăsat direct în gară. Deșteaptă chestie! Nu mai trebuie să traversezi, să ieși de la metrou, să intri în gară, să te mai trambalezi cu bagaje ! Simplu și comod ! Deși aveam bilete, am mers la informații să aflăm detalii. Toate biletele se validează pe peron înainte de urcarea în tren. Bagajele sunt însoțite de o etichetă cu numele posesorului și numărul de telefon. Ne-am urcat în TGV. Curat, frumos, spațios. Călătoria nu a durat mult și a fost foarte plăcută. În TGV există un loc unde poate fi schimbat copilul, care conține toate dotările. Erau mulți copii în tren.

După nebunia Parisului, Grenoble ne-a întâmpinat cu o atmosferă liniștită. Ne-am făcut un abonament Family super tare, cu 4.80 euro puteam circula amândoi toată ziua pe orice mijloc de transport. Condiția era să fim împreună cu copilul. Abonamentul acesta încurajează familiile. Putea fi folosit de minim un părinte însoțit de 1-3 copii. Așa că, în fiecare zi am utilizat un astfel de abonament. Am mers la apartamentul rezervat prin airbnb, de fapt o cameră privată într-un apartament. Proasta idee cu un copil mic ! Grenoble fiind un oraș studențesc, găsești foarte mulți studenți care își subînchiriază camerele. Camera noastră era ok, dar nu foarte prietenoasă pentru un copil. Nu știam de ce să-l feresc mai întâi : sticlele de băutură care erau puse într-un colț, masa de sticlă etc. Am fost cam stresați și să nu deranjăm cu gălăgia. Am găsit un supermarchet apropiat unde am mers să ne facem cumpărăturile. Eram dornică să îi cumpăr lui Pișcoțel chestii sănătose să-i gătesc (cu toate că el nu se omora cu mâncatul și continua să refuse cam tot ce îi dădeam). Am vrut să ne cumpărăm o sticlă de vin și pentru că nu era notat pe etichetă vin dulce, sec etc. așa cum eram obișuiți am cerut ajutorul. Un tătic drăguț s-a oferit să mă ajute. A fost foarte simpatică reacția lui. Întâi m-a întrebat pentru ce-mi trebuie. Eu i-am răspuns puțin nedumerită că îmi trebuie să-l beau. „Bine, bine”, a venit replica lui, dar cu ce…M-a lăsat fără glas. Neștiind ce ar trebui să spun, am zis râzând „așa, pur și simplu”. Ne-am amuzat copios de ignorața noastră, că nu știm cum se bea vinul. Francezii au un adevărat cult al licorii lui Bahus. Comiți un sacrilegiu să îl bei așa, pur și simplu.

După ce ne-am aranjat, am pornit să cunoaștem orașul. Bineînțeles că am mers întâi la Oficiul de Turism, unde am primit o hartă și ni s-au însemnat obiectivele importante. Dar noi ne făcusem temele și am întrebat cum ajungem la Vizille. În Franța dacă nu pui întrebări suplimentare, în veci nu ai să afli nimic, chiar dacă ai norocul să dai peste o doamnă drăguță și binevoitoare cum era aceasta.

concediu franta (348 of 1129)

Înarmați cu harta, am ajuns în punctul unde se urcă spre Bastilla. Am urcat cu bulele (cred că 7 euro dus/întors). Ciudată senzație să nu mai simți pământul sub picioare. Mie mi-a plăcut foarte mult. Sus ajungi în câteva minute, iar bulele urcă din 5 în 5 minute. Priveliștea este fantastică, de sus ai o panoramă asupra întregului oraș. Aici este și un muzeu al Vânătorilor de munte, pe care însă nu l-am vizitat. Ceea ce mi se pare super tare peste tot în Franța este că există lifturi, iar oamenii cu handicap sau bătrânii pot beneficia și ei de aceste locuri minunate.

concediu franta (379 of 1129)

Seara eu am mers la conferința mult așteptată a Alethei Solter. A doua zi, am pornit din nou în căutarea altor locuri frumoase. Și am descoperit un paradis la vreo 15-20 km de Grenoble, la domeniul și castelul de la Vizille. Am luat un autobuz de la Gara Rutieră. Pentru că nu am știut că puteam folosi cartele noastre, am cumpărat bilete de la șofer. Pentru cursele în afară se cumpărau bilete de la șofer și se validau în autobuz, pentru celelalte mijloace în comun din interiorul orașului, abonamentele se validau înainte de a urca.

Am călătorit cam 30-40 de minute și am ajuns într-un orășel cochet, curat, cu clădiri frumoase. Dar surpriza a fost când am intrat în grădina castelului. Absolut fermecător !La intrare am primit un plan al domeniului. Am mâncat pe iarbă, apoi ne-am plimbat de-a lungul lacului, am ajuns într- rezervație de animale, am văzut chiar un fel de muzeu al apicultorilor. Totul extrem de bine organizat și gratis. Am intrat și in Muzeul Revoluției pașoptiste și acela tot gratis. În Grenoble erau foarte multe muzee gratis. Cred că face parte din strategia lor de a a se promova. Noi nu am apucat să le vizităm pe toate, deoarece timpul nu ne-a permis și nici nu mai aveam putere. Erau mult prea multe obiective și locuri frumoase încât ne simțeam depășiți de situație. Pișcoțel a fost fericit în această grădină. Era plin de copii. Nu mă mir, deoarece este un loc ideal pentru o zi în aer liber în familie. Natură, animale, loc de joacă, plimbare cu poneiul, relaxare, ce își poți dori mai mult.

concediu franta (443 of 1129)

Ziua a zburat repede. Am plecat cu un autobuz mai repede decât cel din program. Curând am aflat și de ce nu ne fusese recomandat. Căci acesta ne-a lăsat undeva la marginea orașului, în campusul studențesc. Un campus imens, dar atmosfera era stranie, căci era gol. Am reușit să găsim drumul către casă. Noroc cu tramvaiele care străbăteau orașul de la un capăt la altul.

A treia zi eu am mers la curs, cu mari emoții de cum va reacționa Pișcoțel, care a plâns puțin când am plecat, dar care și-a revenit repede și s-a plimbat cu taică-său s-au jucat. La amiază a venit să îl alăptez în pauza de curs. A reacționat extrem de bine, s-a acomodat ușor fără mine și nici nu a avut nevoie să sugă așa cum o face într-o zi obișnuită cu mine.

După curs, ne-am mai plimbat puțin prin centrul orașului, pe străduțele vechi, în parcul din centru, am admirat fântânile și terasele boeme.

La Grenoble, ne-a plăcut atmosfera tinerească, senină, oamenii binevoitori gata să te ajute, liniștea și faptul că te simțeai în siguranță.

Ne-am luat apoi rămas bun de la Grenoble, căci a doua zi urma să pornim spre destinația finală a vacanței noastre în Franța, Nisa.

Dacă v-a plăcut acest articol și dacă îl considerați util, m-aș bucura dacă l-ați aprecia cu un like sau dacă l-ați distribui mai departe. Pentru ultimele articole urmăriți pagina mea de Facebook sau de Instagram.

 

 

 

Total 0 Votes
0

Tell us how can we improve this post?

+ = Verify Human or Spambot ?

About The Author