Conferința: De ce copiii se comportă rău? – Aletha Solter la Grenoble

1

Revin cu impresiile de la conferința „Pourquoi les enfants se comportent-ils mals?” (De ce copiii se comportă rău?) ținută de Aletha Solter la Grenoble, în 23 mai. O prezență modestă, elegantă și discretă, aceasta este celebra autoare, psiholog și instructor de educație parentală Aletha Solter. A vorbit cu multă sensibilitate și emoție despre modul de abordare al unei educații pozitive și conștiente în creșterea și în educarea copiilor. Discursul său a pornit de la un citat din Socrate „Copiii sunt tirani. Ei contrazic părinții, mănâncă murdar și își tiranizează părinții.” A încercat să demoleze mitul conform căruia copilul este născut rău. A vorbit despre pericolele educației autoritare care duce la pierderea capacității de reflectare, rezultând obediența oarbă.

Aletha Solter a punctat și problema pedepselor și recompenselor, demonstrându-le inutilitatea. În opinia sa, recompensele diminuează motivația, copiii încetând să mai facă un anumit lucru în absența recompensei. În educarea copiilor lor, părinții trebuie să pornească de la două întrebări:1) Cum vor să se comporte copilul?2) De ce vor să facă copilul un anumit lucru? Exemplu pe care l-a oferit era cu cititul unei cărți. Care este motivația părinților ca să citească copilul o carte: să ia o notă mare la școală sau să își îmbogățească gândirea, cultura etc. Autoarea pledează pentru educația democratică, care solicită creativitatea părinților. Ea consideră că comportamentul dificil al copiilor are cauze profunde, care nu pot fi văzute întotdeauna cu ochiul liber și anume: nevoile legitime (hrană, stimulare, atenție etc.), lipsa informației (copilul nu știe că face rău), stresul sau o anumită tulburare emoțională.

A fost abordată și problema plânsului eliberator, cel prin care copilul se descarcă de emoțiile negative, de aceea este foarte greșit să încercăm să oprim acest tip de plâns.

Așadar, atunci când copiii noștri au un comportament inadecvat să ne oprim să analizăm cauzele și să avem răbdarea să privim în profunzime, apoi să căutăm soluții cu multă creativitate.

Cele două ore s-au scurs ca prin minune. Am plecat de la conferință mai liniștită, mai inspirată și m-am simțit norocoasă pentru această ocazie de a o cunoaște pe Aletha Solter și de a o asculta.

Dacă v-a plăcut acest articol și dacă îl considerați util, m-aș bucura dacă l-ați aprecia cu un like sau dacă l-ați distribui mai departe. Pentru ultimele articole urmăriți pagina mea de Facebook sau de Instagram.

 

About The Author

Un comentariu on "Conferința: De ce copiii se comportă rău? – Aletha Solter la Grenoble"

  1. Pingback: Aletha Solter revine la Cluj - SuntPitic - Blog de Parenting

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *