Industria obiectelor și jucăriilor pentru copii este în plină creștere. Și aici consumerismul își pune cuvântul și suntem tentați să cumpărăm tot felul de obiecte mai mult sau mai puțin folositoare pentru copiii noștri. Eu merg pe principiul simplității, al cumpărăturilor raționale, nu bazate pe emoțional. Când este vorba de lucruri sau jucării pentru copil, aceste pot fi primite de la alt copil sau împrumutate. Noi am primit multe hăinuțe, pe care apoi le-am dat și noi mai departe. Am primit sau am cumpărat jucării de alți copii. Am împrumutat ce s-a putut împrumuta. Copiii cresc repede, iar lucrurile devin repede nefolositoare. Noi am folosit lucurile cumpărate și pentru al doilea copil și asta a mai amortizat din cheltuielile făcute.
1. Manduca
Este prima pe lista mea de obiecte fără de care nu aș fi putut trăi în primul an de viață al bebelușului, deoarece ne-a salvat din multe situații neplăcute. Am folosit-o de la patru luni (deși are un insert de nou-născuți, se recomandă după 5-6 luni) plimbare, pe munte, în tren, aeroport, în autobuze etc. Copilul a dormit acolo, a fost alăptat cu discreție. Cu ajutorul ei, am vizitat Franța când fiul meu avea un an și câteva luni.
Ce aș schimba?
În primele luni de viață, l-aș purta mai mult și aș alege ca sistem de purtare un wrap elastic sau ceva de genul, aș încerca și wrapul țesut și poate m-aș împrieteni cu legăturile, iar ca alternativă la SSC aș opta pentru o boba. (La al doilea copil am împrumutat un wrap elastic și mi-a fost de folos în nopțile în care încurca noaptea cu ziua, dar și când făceam activități cu băiețelul mai mare)
2. Căruciorul- folosit și el destul de mult de la 0 luni-1 an și trei-patru luni (când a descoperit că este mai interesant să explorezi pe propriile picioare). L-am folosit la cumpărături, îmbinând plimbarea cu utilul. În parc el dormea liniștit, iar eu citeam ceva (ce vremuri când nu alergam haotic într-o parte sau în alta!)
Ce aș schimba?
Marca căruciorului- aș opta pentru un cărucior-cadru, pe care să se poată atașa scoica sau landoul, iar ulterior partea sport. (La al doilea copil am optat pentru un astfel de cărucior)
3.Covorașul de activități– din acela cu jucării agățate – a fost de interes o vreme, când îi plăcea să stea așezat acolo (pentru puțin timp evident, căci de plictisea repede). De câteva ori a dormit acolo.
4. Babypfonul
Nu l-am avut de la început și regret, deoarece eram așa de stresată în primele luni, încât nu părăseam camera nici când bebelușul dormea sau dacă ieșeam, îl verficam de multe ori să văd dacă respiră. Știu, mămică panicată la primul copil! Când a mai crescut, m-a ajutat că îl auzeam când se trezea și fugeam să nu cadă din pat sau mai reușeam să-l readorm atunci când dădea semne că ar mai vrea să doarmă. În excursii poate fi de folos, când culci copilul și mai stai seara la povești cu prietenii.
Ce aș schimba?
L-aș folosi din prima zi.
5. Scoica
Întotdeauna am transportat copilul în scoică, chiar dacă plângea extrem de mult atunci când era mic în mașină. Ocazional, l-am pus în scoică și în casă, dar pentru un timp extrem de scurt.
Ce aș schimba?
Cu siguranță marca scoicăi, aș alege una foarte ușoară și bineînțeles sigură și rezistentă.
6. Scaun de masă
Foarte util când am început diversificarea. Tot pentru scurte perioade de timp, a fost folosit și pentru a capta atenția copilului, cu diferite obiecte/jucării în timp de găteam sau spălam vasele.
7. Câteva jucării, zornăitoare, un cățel Lamazze, sticle și capace, linguri de lemn, cărți etc.
Ce aș schimba?
Aș opta mai mult pentru materiale Montessori.
8. Un landou/coșuleț
L-am folosit în primele două luni, îl puneam pe copil în el să doarmă între noi în pat (ne era teamă să nu-l strivim) și la somn când îl aduceam în sufragerie pentru a-l putea supraveghea (v-am spus mai sus, eram stresată).
Ce aș schimba?
Nu știu dacă l-aș mai folosi.
9. Batista bebelușului
Utilă când bebeșul nu putea respira. O folosim încă la 6 ani al băiețelului și la cei 3 ani jumătate ai fetiței.
Ce aș schimba?
Aș folosi-o cu prudență, adică nu aș abuza de ea.
10. Cădița ergonomică cu termometru incorporat
Suportul ne-a fost de folos pentru că bebelușul stătea bine, fără să ne stresăm dacă îl ținem bine sau nu. Cădița poate fi mutată oriunde în casă.
11. Masa de înfășat
Este utilă pentru că nu trebuie să te apleci foarte mult când schimbi bebelușul.
12. Obiectele pentru diversificare: răzătoarea de sticlă (foarte ușor de băgat în bagaj și atunci când pleci la drum), aparat Avent (steamer și blender)- ușor de folosit, mâncarea este gata în 15-20 de minute, recipientele pentru păstrat mâncarea, setul de vase.
13. Sac de dormit– până la 8-9 luni (că după nu mai stă în el)
Este foarte util pentru a scăpa de stresul învelitului noaptea.
14.Forfecuța de tăiat unghii
15. Protecție sistem de purtare – l-am folosit cu succes de toamna până primăvara. (Uneori mi-a fost de ajuns și o geacă mai mare.)
Ce mi s-a inutil?
1.Patul de lemn
A dormit la început jumătate de noapte în el, căci apoi îl luam cu noi. După 5 luni a dormit toată noaptea cu noi.
Ce aș schimba?
Aș opta pentru un pat de lemn atașabil patului nostru. (Așa am și făcut la fetiță și a fost foarte bine, chiar dacă ajungea de multe ori în patul nostru)
2. Patul pliabil
L-am folosit o vreme la somnurile de peste zi. În călătorii nu a fost nevoie, deoarece a dormit cu noi.
3. Sterilizatorul de biberoane, biberoanele
Le-am folosit extrem de puțin, atunci când credeam în mitul laptelui insuficient. Noroc că m-am luminat între timp.
4. Suzeta
Am utilizat-o sporadic pentru o scurtă perioadă de timp, pentru că fiul meu a fost mai inteligent ca mine și a refuzat-o.
Ce aș schimba?
Un mare Nu pentru suzetă. Nu aș folosi.
5. Termometru de apă
Nu l-am folosit niciodată.
Multe dintre aceste obiecte le puteți vinde apoi pentru a mai recupera din investiție. Cu cât cresc copiii, cresc și provocările și veți avea, cu siguranță, ce să faceți cu banii recuperați.
Vouă care obiecte vi s-au părut indispensabile? Dar nefolositoare?
Dacă v-a plăcut acest articol și dacă îl considerați util, m-aș bucura dacă l-ați aprecia cu un like sau dacă l-ați distribui mai departe. Pentru ultimele articole, urmăriți pagina mea de Facebook sau de Instagram.