Ce avantaje are al doilea copil

4

Mă bucur că nu am stat prea mult pe gânduri, și am ales să mai avem un copil. Fetița noastră a încheiat cercul. Acum, ne simțim, într-adevăr, o familie completă și împlinită.

Desigur că fiecare copil este unic și, chiar și frații sunt foarte diferiți. Au ritmuri variate de învățare și de dezvoltare. Cu toate acestea, cel de-al doilea copil beneficiază de anumite avantaje în dezvoltarea sa.

Ce a fost mai ușor la al doilea copil

În cazul nostru, nici nu știu când și cum a crescut prințesa noastră. Nu am mai fost la fel de stresați ca la primul copil și asta s-a văzut în starea micuței. Mereu a fost un copil senin, liniștit și vesel. Am beneficiat de toate informațiile dobândite de când sunt mama, astfel încât totul a fost mai ușor: startul în alăptare, diversificarea sau mai degrabă autodiversificarea, gestionarea plânsului și a crizelor de furie, introducerea jocului pentru facilitarea cooperării și pentru conectare etc. Din experiența cu creșa a primului copil, am învățat să o evităm acum. Așadar, pentru mezină am ales varianta bonei, care îi oferă atenție unu la unu și cu care se dezvoltă frumos, în mediul său.

Care sunt avantajele celui de-al doilea copil

Avându-l pre fratele său în preajmă, a învățat mai repede și mai ușor să vorbească, să își exprime nevoile, emoțiile, să spună direct și hotărât ce îi place sau ce își dorește: „mi-e fică”, „mi-e fig”, „mi-e foame”, „nu veau”, „nu îmi pace mâncarea asta, veau ciobiță”. „veau cane”, „nu e voie să bați”. (îi spune ea fratelui său)

Alma s-a maturizat mai repede. A sărit peste niște etape. Nu știu dacă e neapărat bine sau nu, doar că ea se joacă mai mult cu jucăriile fratelui său, citește cărțile fratelui său, ba chiar le povestește pe înțelesul său. La nivel cognitiv, cu siguranță, este cu un pas înainte, comparativ cu fratele său, la vârsta de doi ani.

Este mult mai sociabilă, nu îi este teamă de copiii mari, ba chiar îi preferă și le caută compania. La noi în casă au fost mereu trei copii pari. Fiul meu si „fetele”, prietenele lui din vecini, se joacă aproape zilnic împreună. Iar mezina, pe lângă ei. Intră și ea în jocurile lor, uneori le mai și strică. Dar, învață deja să interacționeze, învață cum se soluționează conflictele, cum să se apare și cum să împartă jucăriile cu alți copii.

Este independentă și reușește să facă o mulțime de lucruri singură: își pune scăunelul, se urcă în dulap, își alege hainele și se îmbracă. Drept este că uneori le ia pe dos sau pe cele nepotrivite cu vremea, dar important este că reușește.

Mănâncă singură, fără să facă mizerie. Se descurcă minunat chiar și cu supa.

Mă ajută să pun masa, să mătur sau să șterg dacă a căzut ceva de jos, din propria ei inițiativă. Mă ajută să fac transferul hainelor din mașina de spălat în cea de uscat. Se duce singură să se spele pe mâini, chiar dacă uneori se udă și pe haine. Cere uneori la oliță și varsă singură conținutul în vasul de toaletă, apoi încearcă să spele olița. Se enervează tare dacă noi vrem să o ajutăm, pentru că îl vede pe cel mare câte lucruri poate să facă singur.

Ce dezavantaje are cel de-al doilea copil

Bineînțeles că beneficiile vin la pachet și cu câteva dezavantaje. Există frustrări pe care le-a dobândit în relația sa cu fratele său. Faptul că nu poate să facă tot ce face el, că el nu o bagă mereu în seamă, că o îndepărtează din jocurile lui, că uneori o lovește sau o impinge, toate astea nasc anumite frustrări.

Ea nu a beneficiat niciodată de prezența mea exclusivă în viața ei, pentru că mereu mă împarte cu frățiorul ei. Iar uneori, a fost neglijată, pentru că ne-am ocupat de emoțiile celui mare, gelos și el, pe surioara lui. Sigur că petrecem și eu, și tatăl ei, timp doar cu ea, numai că acesta este diminuat. Fiul meu a fost centrul atenției noastre pentru aproape trei ani.

Adevărul este că nu știm cum a trecut timpul și nici când a învățat cea mică atâtea lucruri. Ne bucurăm de ea, ne uimesc progresele ei. Suntem fericiți cu ei, doi, așa de diferiți, dar totuși asemănători.

Voi ce avantaje ați observat la al doilea copil?

Text de Eliza Biro

Credit foto: Bohemian Photo Studio by Orsolya Balint

 

About The Author

Sunt Eliza Biro, creator de conținut, profesor, Instructor de Aware Parenting, mămica a doi pitici năzdrăvani care mă inspiră și mă provoacă să evoluez zi de zi.

4 comentarii on "Ce avantaje are al doilea copil"

  1. Îmi doresc și eu al doilea copil. Și mă gândesc în sinea mea că dacă după Isabella ar veni un băiețel, poate diferențele n-ar mai fi așa vizibile ca avantaje și dezavantaje. Gândul că ar fi tot fetiță sau gemeni … ei bine gândul ăsta mă cam sperie :D.

    • Eu cred că nu contează neapărat dacă este băiețel sau fetiță. Fiecare copil este diferit și are rolul său în viața noastră. Hmmmm, gândul cu gemenii e puțin de speriat, dar mă gândsc că ne cam adaptăm la orice situație ca părinți și găsim soluții salvatoare. Mult succes cu al doilea copil. Nu sta mult pe g
      nduri, că apoi e mai greu să o iei de la capăt:)

  2. Pingback: Ce obiecte mi-au fost de folos în primul an de viață al bebelușului - SuntPitic - Blog de Parenting

  3. Pingback: Care e diferența de vârstă ideală între frați? - SuntPitic - Blog de Parenting

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *