Burnout mămicesc sau când starea de epuizare te copleșește

4

Un angajat care stă zilnic multe ore la birou peste programul normal poate ajunge la o stare de epuizare profesională, pe care specialiștii au numit-o burnout. Este vorba despre o epuizare atât fizică, cât și psihică. Este o stare care seamănă mult cu depresia, în care angajatul își pierde interesul față de muncă și față de persoanele cu care interacționează în cadrul serviciului său.

Dar să nu credeți că această epuizare lovește doar angajații. Și mamele pot suferi din plin de burnout. Nopțile nedormite sau fragmentate, grija zilnică de unul, doi sau chiar mai mulți copii, treburile casnice pot duce la un burnout mămicesc.

Cum îți dai seamă că suferi de burnout?

Ți se pare greu de crezut că ești epuizată că doar stai acasă toată ziua. Ești în concediu de creștere copil (cine l-o fi numit concediu sigur nu stat acasă cu copiii). Ei bine, nu trebuie să mergi la birou pentru a simți o stare de sfârșeală permanentă. O lipsă de energie, de entuziasm, de răbdare. Nu ai nicio plăcere să te joci cu copilul sau să stai cu el, deși este viața ta. Te simți mereu frustrată, fără chef să mai vezi pe cineva. Nu găsești nicio soluție să ieși din această stare. Nu mai poți dormi bine, deși ești cu somnul în urmă. Nici nu mai ții minte când ai dormit ultima dată o noapte întreagă fără să te întrerupă cineva. Te simți o mamă rea, pentru că ție nu îți iese nimic.

Copiii, adorabili de altfel, pot solicita foarte mult atenția părinților. Când stai acasă o zi întreagă cu un copil mic, numai stat nu se poate numi. Dacă mai este și unul care nu doarme la prânz (cum sunt ai mei), succesul este garantat. Iar dacă mergi și la serviciu și apoi vii acasă și ai listă mare-mare de bifat, lucrurile se complică și mai tare.

Ce poți face să nu ajungi în starea de burnout?

Cere ajutor! Comunică-i partenerului stările prin care treci, cere-i ajutorul! Găsiți împreună o soluție. Dacă ai și alte posibile ajutoare, nu ezita să le rogi să te ajute. Nu este o rușine că ai nevoie de ajutor. Nu îți ridică nimeni statuie pentru că ești o mamă eroină care le face pe toate singură, bine și cu zâmbetul pe buze. Stabilește de ce ajutor ai nevoie și caută soluții să îl obții. Odată ce rostești cuvintele cu forță și convingere, ele se vor rostogoli acolo unde va fi nevoie de ele.

Dormi! Da, știu, e un lux. Și 10 minute dacă prinzi de somn, acestea pot fi mană cerească pentru o mamă nedormită. Lasă orice altă treabă și dormi. Odihnită, ai oricum mai mult spor decât obosită. În plus, starea generală este mai bună. Răbdarea este mai ușor de păstrat. Și bineînțeles starea de sănătate…

„Ia-ți un time out”  măcar de 15-20 minute în care să te rupi de tot ce ține de copil. Pot fi dimineața înainte de trezirea tuturor din casă sau seara după ce copiii s-au culcat. Este nevoie de acest timp pentru a-ți pune ordine în viață, pentru a găsi părțile frumoase ale momentelor zilei, starea de bine.

Când simți că începe să se instaleze epuizarea, pune frână din toate activitățile, respiră adânc de câteva ori și stai puțin în liniște. Soluțiile apar, trebuie doar să le vedem și să le acceptăm. Prioritizează sarcinile! Vindecarea burout-ului presupune satisfacerea satisfacerea nevoilor  fizice, emoționale și mentale de bază. Oricare dintre acestea ,dacă sunt ignorate, generează o stare de dezechilibru.

După ce nevoile de bază sunt împlinite, următorul pas este să descoperi ce îți face plăcere să faci. Ceva ce îți aduce bucurie și împlinire!

Asigurându-te că aceste lucruri sunt realizate, vei recâștiga starea de bine și de echilibru!

Articolul face parte din provocarea de vineri, care te invită să privești către tine, dragă mămică!

Alte articole din cadrul provocării de vineri găsiți aici.

Dacă v-a plăcut acest articol și dacă îl considerați util, m-aș bucura dacă l-ați aprecia cu un like sau dacă l-ați distribui mai departe. Pentru ultimele articole urmăriți pagina mea de Facebook sau de Instagram.

 

 

 

 

About The Author

Sunt Eliza Biro, creator de conținut, profesor, Instructor de Aware Parenting, mămica a doi pitici năzdrăvani care mă inspiră și mă provoacă să evoluez zi de zi.