Laptele matern este cadoul neprețuit pe care îl facem copiilor noștri. Cu toate acestea, nu toate mamele reușesc să alăpteze. Există însă și proaspete mămici care se tem că alăptarea le va da viața cu totul peste cap și, chiar dacă pot alăpta cu suces, încet-încet renunță la acest mod natural de a-și hrăni puiul. Le este teamă că bebelușul le va ține ostatice în casă, că nu vor putea merge nicăieri, se sperie de restricțiile legate de alimente, de alcool etc. Dar, vestea bună este că viața nu se termină după ce se naște copilul, viața abia începe sub o formă puțin updatată.
Iată 5 motive pentru care nu ești nevoită să renunți la alăptare.
- Poți să mănânci orice dorești
Proaspetele mămici sunt speriate de bau-bau-ul colicilor și li se recomandă o listă întreagă de alimente interzise. Așa ajung să mănânce o bună bucată de vreme doar supe, pireuri, compoturi și carne fiartă, simțindu-se vinovate pentru fiecare alt aliment introdus în alimentație și găsindu-i o legătură directă cu plânsul bebelușului. Nu e de mirare că starea de depresie post-natală se adâncește și ajung să urască alăptatul și să își dorească să renunțe la a-și hrăni copilul în acest mod.
Vestea bună este că poți mânca orice. Da, orice și usturoi și castraveți, chiar și fructe sau legume crude. O dietă echilibrată și sănătoasă nu îți va face decât bine.
Există anumite alimente cu posibil risc alergen cum ar fi arahidele, unele fructe cu semințe (căpșune, kiwi), ouăle dar acestea nu trebuie evitate, ci consumate cu prudență, urmărindu-se efectul lor asupra nou-născuților.
- Poți bea o ceașcă sau două de cafea
Îmi amintesc cu câtă disperare îmi doream să beau cafea după ce am născut primul copil. Eram obosită și nedormită, iar copilul era agitat. Eu beam cafea decofeinizată. După câteva de astfel de zile, văzând că bebelușul meu era tot agitat, mi-am zis că nu are importanță dacă beau sau nu cafea. Și de atunci nu am mai renunțat la ceașca mea de cafea.
Specialiștii ne asigură că una sau două cești de cafea nu afectează bebelușul alăptat. Regula este aceeași ca și la alimentele consumate:se urmăresc efectele pe care cafeaua le are asupra bebelușului. Dacă îl agită, se renunță și se reintroduce peste un timp.
- Poți consuma alcool ocazional
Desigur nu vorbim de a bea alcool în cantități mari sau zilnic, dar este firesc ca o mamă să se întrebe, dacă pe perioada alăptării (mai ales dacă vorbim despre alăptarea extinsă) are voie să consume din când în când alcool în cantități moderate. Referitor la acest subiect, dr. Jack Newman, specialist canadian în alăptare afirmă: „un pahar sau două de alcool nu ar trebui să fie un motiv pentru a le spune mamelor pompați și aruncați laptele. Într-adevăr atâta timp cât mama nu este într-atât de zdruncinată încât să nu poată avea grijă de copil, ar trebui să continue să alăpteze”. Consumul excesiv de alcool poate dăuna bebelușului, dar afectează și capacitatea mamei de a avea grijă de copilul său.
- Poți avea o viață socială
Nu este nevoie să alăptezi la program și nici să îți calculezi ieșirile în funcție de mesele copilului. Bebelușii alăptați exclusiv trebuie hrăniți la cerere. Cu un bebeșuș alăptat deplasarea este chiar mai ușoară, deoarece nu necesită condiții speciale pentru trasportatul, încălzitul laptelui. Dacă nu te simți confortabil să alăptezi în public, un sistem de purtare te poate ajuta să îți hrănești puiul în mod discret
Cu un sistem de purtare, nici programul somnului nu te încurcă. Asadar, cu bebelușul la piept poți colinda în voie, poți să lua masa în oraș, poți ieși la o cafea cu o prietenă, sau să faci cumpărături. Nu te vei simți izolată în casă, viața ta socială nu va avea de suferit, iar bebelușul va avea masa și culcușul la discreție,
- Poți lăsa copilul cu tatăl/bunicii sau alte persoane de încredere
O altă cauză pentru care mămicile își doresc câteodată să renunțe la alăptare este dependența copiilor alăptați de mamele lor. Dacă te simți copleșită și vrei să evadezi pentru câteva ore sau ai nevoie să rezolvi diferite probleme singură, poți apela la cineva să te ajute. Te poți mulge, iar copilul poate bea lapte cu seringa sau cu o cănuță cu cioc pentru a nu se produce ulterior confuzia sân-tetină și pentru a nu fi periclitat alăptatul. Nu trebuie să renunți definitiv la nevoile tale, trebuie doar să ceri și să accepți ajutorul soțului, bunicilor, unei prietene sau al unei bone. Face minuni acest timp de reîncărcare a bateriilor.
Așadar, dragă proaspătă mămică, bucură-te în continuare de micile plăceri ale vieții, nu îți pune prea multe restricții pentru a nu simți alăptatul ca pe o povară. Integrează-l natural în stilul tău de viață pentru a fi fericită împreună cu bebelușul tău.
Surse:
http://kellymom.com/nutrition/mothers-diet/mom-foods/
http://kellymom.com/bf/can-i-breastfeed/lifestyle/caffeine/
Newman, J., Pitman, T., Ghidul pentru alăptare al doctorului Jack Newman, 2014, Multimedia East Publishing
Un comentariu on "5 lucruri pe care le poți face dacă alăptezi"