De ce să ne purtăm bebelușii?

3

Ce imagine e mai înduioșătoare decât o mama care își ține pruncul aproape? Unde este mai fericit și mai liniștit un copil decât în brațele mamei sale? Dar purtatul bebelușilor are nenumărate alte beneficii atât pentru mama, cât și pentru copil!

 1. Bebelușul vine pe lume într-un univers nou de stimuli. Primele luni de viață sunt numite exterogestaţie, sau al patrulea trimestru de sarcină, deoarece puiul de om se naște neajutorat și este dependent în totalitate de mama sa. Bebelușul are nevoie să simtă căldura mamei sale, atingerea sa, să audă respirația sau bătăile inimii cu care a fost familiarizat în burtică. Brațele mamei nu pot fi înlocuite de niciun leagăn sau aparat modern.
 2. Creierul bebelușului se dezvoltă mai rapid, dacă acesta este stimulat cu dragoste, mama comunică tot timpul cu el, iar familiarizarea cu mediul înconjurător se face în plină siguranță, din brațele mamei.
 3. Un sistem sănătos de purtare ajută la dezvoltarea coloanei vertebrale și a oaselor șoldului. Poziția de așezat întins toată ziua, în pătuţ sau în cărucioare poate provoca deformări ale coloanei, ale şoldului.
 4. Bebelușii purtaţi îşi dezvoltă mai bine simţul echilibrului și al orientării în spațiu.
 5. Purtarea bebelușilor în poziția naturală vertical previne infecţiile urechii și reduce simptomele refluxului esofagial.
 6. Bebelușii purtați învață să își regleze cu mai multă ușurință respiraţia, ritmul cardiac, temperatura cu ajutorul corpului mamei.
 7. În cazul bebelușilor prematuri s-a remarcat că aceștia se dezvoltă mai repede dacă contactul piele pe piele se inițiază cât mai devreme și cât mai des (în multe spitale din lume această tehnică Kangooroo Mother este din ce în ce mai des adoptată).
 8. O mama care își poartă copilul este mai calmă, mai iubitoare, nu suferă de depresie postnatală, iar lactația îi este stimulată lactaţia.
 1. Bebelușul simte starea de bine a mamei, hormonii de fericire şi iubire ai acesteia îi sunt astfel transmişi şi lui și acestaß devine mai calm si mai fericit.
 2. Fiind aproape de părinți, nevoile sale sunt observate și îndeplinite la timp, iar copilul capătă încredere în părinții săi, iar legătura cu aceștia devine mai puternică.
 3. Bebelușii purtați dorm mai bine, au o digestive mai bună, sunt mai calmi și nu au colici.
 4. Copiii sunt mai ușor integrați în activitățile mamei, în cursul firesc al vieții pentru că ei sunt tot timpul cu părinții lot și iau parte în mod activ la viața de zi cu zi.
 5. Mama își poate continua activitățile, are mîinile libere pentru a desfășura diferite activități.
 6. Pentru mamele cu doi copii un sistem de purtare este un ajutor indispensabil, deoarece mama se poate ocupa de copilul cel mare, purtându-l cu ea în același timp pe cel mic.
 7. Mama își poate continua viața socială, bebelușul fiind fericit la pieptul său, iar ea se poate mișca în voie, poate ieși cu o prietenă, poate intra într-un magazin etc. Deplasarea este mult mai ușoară, iar mama nu se va simți izolată și nefericită.
 8. Copilul poate fi alăptat oricând și ori de câte ori dorește. Mama nu trebuie să se mai streseze să se grăbească acasă pentru ora mesei sau a somnului. Într-un sistem de purtare, mama poate alăpta oriunde, în parc, în autobuz, în tren, în magazine fără ca cineva să observe acest lucru.
 9. Purtatul bebelușilor îl ajută și pe tată să își creeze o legătură puternică cu micuțul, ajutând la instaurarea unui atașament sănătos.
 10. Părinții pot călători fără problem fără să fie nevoiți să renunțe la vacanțele dorite.

manduca-mandala-earth-editie-limitata-transport-gratuit~8336411

Pentru mine, sistemele de purtare au fost vitale, m-au ajutat să fiu la fel de activă ca și înainte de sarcină, să am în continuare o viață socială, să călătoresc (am călătorit cu Pișcoțel în manduca cu trenul, cu avionul, cu barca etc., am vizitat muzee, parcuri, am urcat pe munte etc.), să scap de grija stresului legat de mâncarea sau somnul bebelușului, iar acum la aproape doi ani ai piticului ne este încă de folos când ne grăbim, când nu vrea să meargă pe jos, când am nevoie să am mâinile libere.

Pe voi cum v-au ajutat sistemele de purtare?

Surse:

www.babywearinginternational.org/

http://pathwaystofamilywellness.org/The-Outer-Womb/the-benefits-of-baby-carrying.html

About The Author

3 comentarii on "De ce să ne purtăm bebelușii?"

 1. Pingback: Prin păienjenișul sistemelor de purtare a bebelușilor sau despre cum am ales manduca - SuntPitic - Blog de Parenting

 2. Pingback: Cum alegem medicul pediatru pentru copilul nostru? - SuntPitic - Blog de Parenting

 3. Pingback: Cum dorm bebelușii în primele luni de viață? - SuntPitic - Blog de Parenting

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *