10 modalități prin care îți poți motiva copilul să învețe

0

Copiii mici pot privi minute în șir o insectă. O analizează, pun întrebări despre ea. Sau pot construi ore în șir ceva fără să se plictisească. Sau dezmembrează diferite obiecte, pentru că sunt curioși cum funcționează. Sau studiază apa în diferite ipostaze. Întrebarea „de ce” este la ordinea zilei. Copiii mici sunt curioși. Au o dorință naturală de a cunoaște. Învață cu multă ușurință prin joc, absorb informația ca un burete.

Ce se întâmplă pe parcurs ? Unde dispare oare această dorință firească de a afla cât mai multe informații despre lume și viață ? De ce nu mai doresc să citească și își pierd foarte repede interesul pentru învățătură ? Cu siguranță, școala are partea sa de vină, pentru că se creează o prăpastie tot mai mare între un sistem învechit de învățământ și cerințele unei societăți moderne, puternic digitalizate.  Există mulți oameni pasionați în sistem care se luptă și ei să ofere copiilor un mod de învățare cât mai plăcut.

Dar, totuși, ce putem face noi ca părinți pentru a păstra vie flacăra curiozității copiilor noștri. Iată câteva lucruri simple pe care le poți face pentru a-ți motiva copilul să învețe.

10 modalități prin care îți poți motiva copilul să învețe

1.     Fii tu însuți un model pentru el. Arată-i că procesul învățării nu se oprește niciodată, că ești fericit să citești și să afli mereu lucruri noi. Să manifești entuziasm față de cunoaștere.

2.     Facilitează-i diferite experiențe de cunoaștere care să suplinească ceea ce școala nu îi poate oferi : experimente, excursii în natură, vizite la muzee, ateliere etc. Răspunde-i mereu întrebărilor, explică-i noile concepte, discutați  împreună despre ceea ce vedeți, caută infomații suplimentare sau să pune-l pe el să le caute (când copiii sunt mai mari).

3.     Joacă-te cu copilul jocuri educative, jocuri de dezvoltare personală, construiți etc. Și jocul poate fi un prilej prin care copiii învață într-un mod plăcut.

4.     Descoperă pasiunea copilului și cultiv-o prin activități extrașcolare. Chiar dacă ți se pare o prostie pasiunea lui, lăsa-l pe copil să petreacă o parte din timp, ocupându-se de aceasta. Se va simți înțeles și apreciat și, oricum, nu se știe unde îl poate duce o pasiune.

5.     Nu folosi sistemul de recompense și pedepse pentru învățare, pentru că îți dorești să dezvolți dragostea pentru învățat, care este o motivație interioară, nu să învețe condiționat de factori externi.

6.     Nu pune presiune pe copil să învețe, nu îl compara cu alții, fii lângă el atunci când dă din greu.

7.     Dezvoltă-i rezistența la stres. Nu sări imediat să îi îndeplinești dorințele (nu mă refera aici la nevoile fundamentașe ale unui copil). Și momentele de frustrare își au rolul lor în dezvoltarea copilului.

8.     Tehnologia trebuie folosită echilbrat, pentru că dependența de ecrane vine cu cosecințe grave pentru copii.

9.     Lasă-l uneori să se plictisească. Părinții nu sunt obligați să ofere mereu stimuli copiilor și să le găsească soluții la plictiseală. Pentru că, așa cum se plictisesc la școală, o vor face și acasă.

10. Nu-i prezenta școala și învățarea ca pe „un bau-bau”  („Dacă nu înveți, nu vei face nimic în viață”, „Vezi tu când ajungi la școală”, „Eu mă sacrific pentru tine, datoria ta este să înveți.”) În acest fel poate căpăta anxietăți care nu sunt benefice procesului de învățare.

Dacă un copil are un mediu armonios acasă și este bine emoțional, el nu își pierde interesul pentru cunoaștere. Să le dezvoltăm dragostea pentru învățare, ideea că învață pentru ei, nu pentru alții.

Să le deschidem ușa spre învățare și să îi invităm să se bucure de ea !

 

Dacă v-a plăcut acest articol și dacă îl considerați util, m-aș bucura dacă l-ați aprecia cu un like sau dacă l-ați distribui mai departe. Pentru ultimele articole urmăriți pagina mea de Facebook sau de Instagram.

Sursă foto: Pixabay

 

 

 

About The Author

Sunt Eliza Biro, creator de conținut, profesor, Instructor de Aware Parenting, mămica a doi pitici năzdrăvani care mă inspiră și mă provoacă să evoluez zi de zi.