Dragă proaspătă mămică

7

Ai iubit perioada de sarcină. Ai așteptat cu nerăbdare clipele magice în care îți îmbrățișezi puiul. Ți-ai imaginat în repetate rânduri cum va fi bebelușul, ce va face, cum îți va zâmbi. I-ai pregătit cu drag lucrușoarele, poate și patul sau camera. I-ai cumpărat cele mai scumpe produse, cele mai frumoase jucării. Ai citit mult despre îngrijirea copiilor. Ai văzut în filme imagini idilice cu mame îngrijite și liniștite care își pupă copiii de noapte bună în timp ce îi pun în pătuț, iar aceștia adorm liniștiți. Sau te-au speriat alte mame că ai lor bebeluși au plâns toată noaptea și nu au dormit.

Înainte de a porni în această aventură minunată, trebuie să știi că fiecare copil este unic și că nu funcționează după niște rețete prestabilite. Nu porni la drum cu clișee sau prejudecăți! Fii flexibilă și adaptează-te nevoilor sale! Copiii sunt deștepți, ei ne transmit exact semnalele necsare împlinirii nevoilor. Fii pregătită să îi răspunzi cu promptitudine nou-născutului tău și el va fi fericit. Probabil că vei auzi cam des: „ Nu se satură cu laptele tău”, „Nu îl lua în brațe că se-nvață”, „Te manipulează deja”, „E smecher” „Va fi un răsfățat”, „Nu îl obișnui să doarmă cu tine în pat”.

De fapt, primele trei luni după naștere, este așa numitul „al patrulea trimestru de sarcină”, adică perioada de acomodare a nou-născutului la viața extra-uterină. Imaginează-ți fericirea bebelușului tău din perioada uterină, când totul era ca un paradis pentru el. Deodată vine pe lume, în ritmul său sau mai grăbit, într-un spațiu cu lumini, zgomote, multe chipuri noi și instrumente reci. Este smuls de lângă singura ființă familiară și supus diferitelor proceduri medicale. Ajuns acasă, este pus într-un pat departe de mama sa. Prin jurul său se perindă numeroase persoane.

În trimestrul al patrulea de sarcină, bebelușul nu are nevoie de prea multe lucruri. Sânul și brațele mamei sunt cele mai importante acum pentru el.

Așadar, dragă proapătă mămică, ascultă-ți instinctul, dă delete la sfaturile binevoitorilor și ține-ți copilul în brațe cât mai mult în acestă perioadă. În timpul zilei te poate ajuta un sistem de purtare, care îți poate oferi și mobilitate pentru a te putea descurca cu treburile casnice. Ia-l lângă tine la ora somnului și îmbată-te cu mirosul lui de bebeluș, cufundă-ți fața în pielea lui fină. Sunt sentimente și emoții unice, iar timpul trece atât de repede că în curând vor rămâne doar amintiri. Dacă în primele săptămâni, bebelușul nu e familiarizat încă cu ritmurile circadiene, sistemul de purtare îți va fi din nou de ajutor. Odihnește-te când doarme el sau cere ajutorul familiei pentru a te odihni și ignoră cât se poate celelalte treburi casnice. Mai greu este dacă deja mai ai copii mai mari acasă, dar și în acest caz tot sistemul de purtare te poate salva.

Alăptează-l la cerere, chiar dacă asta înseamnă de câteva ori pe oră în primele luni. Laptele tău este cea mai bună hrană pentru bebeluș. Nu intra în panică îi este suficient și are tot ce îi trebuie pentru ca bebelușul tău să crească miraculos ca feți-frumoșii din poveste. Nu oferi supliment, pentru că altfel vei ajunge într-un cerc vicios în care nu vei mai putea alăpta.

Nu te speria dacă bebelușul nu are un program de masă și somn, acesta va veni cu timpul.

Ieși la plimbare cu el, mergi și bea o cafea, întâlnește-te cu o prietenă. Sistemul de purtare de poate ajuta să îl hrănești și să îl adormi pe bebeluș. Tu vei fi fericită să socializezi, el va fi fericit în brațele tale!

O mama liniștită înseamnă copil liniștit. Neuronii în oglindă ai bebelușului preiau toate stările mamei, așa că stresul mamei poate încărca negativ un bebeluș.

Ascultă mereu ce îți comunică bebelușul! Ei știu mai bine ca noi de ceea ce au nevoie. Adaptează-te ritmului lui, încearcă să nu ai așteptări prea mari și bucură-te de fiecare moment de bebelușeală.

Curând micuțul își va fixa privirea sa senină în ochii tăi, iar tu te vei topi încet, iar primele zâmbete și gângureli are prețiosului tău copil te vor răsplăti și te vor inunda de fericirea care va anula toate moementele dificile din primele săptămâni.

Chiar dacă acum ți se pare departe, va veni timpul când vei dormi legat mai mult de 2-3 ore, când nimeni nu te va mai trezi noaptea sau când îți vei ruga copilașul să te lase să îl mai ții puțin în brațe.

Așa că dragă proaspătă mămică, ține-ți pruncul în brațe cu încredere! Într-o zi va coborî de acolo!

de Eliza Biro

 

 

About The Author